Ruokatunti on ohjelma, jossa suhtaudutaan intohimolla ruokaan; sen syömiseen, siitä puhumiseen ja siitä juoruilemiseen. Ruokatunnin aikana selvitetään Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Väntsin johdolla, mitä tapahtuu, kuka tekee, missä ja miltä se maistuu. Ruokakulttuurin kaikkia osa-alueita puidaan tänä syksynä Radio Helsingissä, kun klassikko-ohjelma Ruokatunti tekee paluun.
Ruokatunti keskittyy tällä viikolla innovaatioon. Studiossa vieraana Maija Itkonen joka on kehittänyt ei vaan nyhtökauran vaan myös täysin uudenlaisen munanvalkuaisen joka kehitellään laboratoriossa. Miten keksitään täysin uusi raaka-aine ja minkälainen prosessi sen bisnekseksi luotsaaminen on? Näitä asioita pohditaan tällä viikolla Radio Helsingin Ruokatunnilla.
Tällä viikolla Ruokatunnissa puhutaan ravintolan perustamisesta: miten sen tekee lähes kaiken alalla kokenut ja millaisilla eväillä ensikertalainen avaa unelmiensa ravintolan. Vieraina loppukeväästä Teller -ravintolan avannut alan konkari Lennart Sukapää sekä ekan oman paikan avannut, Laivakoiran Aura Vanhanen.
Vieraana keittiömestari Kim Mikkola, joka on Master Chefin uusi tuomari. Puhutaan hänen ajatuksistaan ravintola-alasta, nyt kun hänen Michelin tähden saanut Inari on ollut kiinni muutaman vuoden. Lisäksi juttua ihmisten rakastamasta / vihaamasta airfryerista. Viikon resepti Jalotofu veneet pikkelöidyllä retikalla ja misomajoneesilla.
Ruokatunnissa asetutaan tällä viikolla villien yrttien ja lääkinnällisten sienten maailmaan ja etsitään värinöitä ja pärinöitä, kun Ossi Paloneva tulee kertomaan uusista tekniikoista joilla yrteistä saa paremmin avattua niiden luontaisia, hyvää tekeviä ominaisuuksia. Viikon reseptinä on tofulla silattu nachoplatter ja sen nerokas vegaaninen majoneesi. Lisäksi Pipsa ja Meri-Tuuli jakavat parit päräyttävät menovinkit ja kertovat ravintola-aiheisia uutisia ja mitä ravintola-annoksia syödä just nyt.
Puhutaan ravintolan puolivalmisteista ja liemistä. Minkälainen on laadukas liemi ja miten ravintolat käyttävät liemiä ruoanlaitossa? Vieraina Sooci -valmisliemet lanseeranneet Kiril Rainos ja Timo Melto. Ohjelman tarjoaa Heinon tukku.
Millainen on tulevaisuuden ruokakauppa? Vieraina Järvenpään K-Citymarketin Markku Hautala ja tuoksumarkkinointiyritys Sevenden Eero Niskanen. Ohjelman tarjoaa Heinon tukku.
Vieraana Caccu Cookie -yrityksen perustaja Sara Marjoniemi. Miten nuori yrittäjä päätyi piparileipuriksi? Miten omasta keittiöstään ponnistava pienyrittäjä saa tuotteensa satoihin ruokakauppoihin Suomessa? Minkä pakasteleivonnaisen Caccu lanseeraa seuraavaksi? Ohjelman tarjoaa Heinon tukku.
Sukelletaan ramen-kulhoon! Vieraina Fat Ramenin perustajat Marcos Gois ja Otto Sarpaniemi, jotka ovat avanneet Torikortteleihin uuden Gohan Wine Barin. Pipsa ja Meri-Tuuli aikovat selvittää miehiltä täydellisen liemen salaisuuden. Ohjelman tarjoaa Heinon tukku.
Turku-spesiaali! Pipsa ja Meri-Tuuli kävivät Suomen entisessä pääkaupungissa, jossa Turun oma Jaakko Parkkari vei heidät bisselle ja kertoi Turun ravintola- ja baarikulttuurista. Haastattelussa myös Suomen positiivisin turkulainen ja Turun ruokalähettiläs Tanja Raunio.
Vieraina Nokan Ari Ruoho ja Sari Jaakkola Herrakunnan Lampaasta. Puhutaan pientuottajista, Nokan Tuottajatorista ja siitä, miten Suomessa voisi elävöittää kauppatoreja ja ruokakauppojen tarjontaa ja lisätä paikallisten pientuottajien tuntemusta. Ohjelman tarjoaa Heinon Tukku.
Päivän aihe on riista ja metsästys. Onko riista eettisen lihansyöjän valinta? Vieraana Kati Pohja, joka on kirjoittanut kirjan Riistaa lautasella. Ohjelman tarjoaa Heinon tukku.
Aiheena Helsingin yöelämä ja uusi ravintolakulttuuri. Vieraina Kuudes Linja Oy:n Tim Uskali ja Toni Rantanen, jotka kertovat miten ala on muuttunut 20 vuodessa ja mitkä ovat avaimet menestykseen. Ohjelman tarjoaa Heinon tukku.
Jäätelöspesiaali! Puhetta niin artesaanijäätelöstä kuin kaupan pakastealtaan valikoimasta. Vieraina Jädelinon Tiina Karhu sekä olut- ja jäätelöentusiasti Ester Laiho.
Mitä asioita täytyy ottaa huomioon ravintolan sisustuksessa? Vieraina studiossa sisustusarkkitehti Aino Brandt sekä designiin erikoistunut toimittaja Sami Sykkö. Ohjelman tarjoaa Heinon tukku.
Nyt grillataan! Pipsa ja Meri-Tuuli ottavat käsittelyyn “must have” -grillivehkeet. Miten he itse grillaavat ja mitä kaikkea grilliin silloin heitetään? Mukana myös uusimmat ravintolat ja pari kommenttia Sesonkiravintolan ravintola-arviosta.
Käsittelyssä yksi parhaista kotimaisista kasviksista, peruna! Vieraana Sanna Mansikkamäki, jonka peruna-aiheinen kirja ilmestyy syksyllä. Jaossa hyviä perunaruokaideoita ja käsittelyssä perunamyytit. Ohjelman tarjoaa Heinon tukku.
Aiheena viinit ja viinitrendit ravintoloissa. Vieraita Vindirektistä ja BasBasin Niki Thieulon. Pipsa ja Meri-Tuuli jakaa oman vinkkinsä tulevan viikonlopun Taste Of Helsinkiin.
Aiheena Suomen kokkimaajoukkue. Mihin joukkue treenaa ja mitä treenaaminen tarkalleen ottaen on? Puhutaan myös Taste Of Helsingistä ja Chefs’ Secrets -koekeittiöstä, jota liidaavat kokkimaajoukkueen kokit.
Voihan voileipäkakku! Mitä, miksi ja miksi? Tätä pohtii Meri-Tuulin ja Pipsan kanssa Suomen voileipäkakkuekspertti (ja HS:n ruokatoimittaja) Teemu Leminen.
Vieraana Harri Syrjänen. Ohjelmassa puhutaan Hietsun rantaan avautuneesta Hampton Bay -ravintolasta, jossa Harri on mukana. Miksi Syrjänen ei ole sarjaravintoloitsija, kuten muut hänen ikäpolvensa kokeista? Lisäksi ohjelmassa kuullaan keittiömestari Matti Jämsenin haastattelu Järvenpäässä avautuneesta ravintolasta.
Vieraana keittiömestari ja ravintoloitsija Ari Ruoho. Miten lapset saadaan innostumaan mukaan ruoanlaittoon? Ja miltä Arin mielestä näyttää nuorten ruokakasvatus vuonna 2018?
Vieraana Fafa’sin perustaja Doron Karavani. Puhutaan Karavanin tarinasta sekä menestyvän pikaruokaketjun rakentamisesta. Entä minkälaisen työn takana oli laajeta etelänaapuri Viroon?
Kasvisruoka bisneksenä. Vieraina nyhtökauraa valmistavan Gold&Green Foodsin perustaja Maija Itkonen sekä Jalotofun kaupallinen johtaja Jouko Riihimäki.
Hakaniemen Hallin remppa ja väistötila. Helsingin kaupungin Merja Sorakari sekä Lentävän Lehmän juustokauppias Laura Mauno vieraina. Miten kauppa on lähtenyt käyntiin uudessa väistötilassa? Mitä suunnitelmia on väistötilalle, kun muutto takaisin Vanhaan Hakiksen Halliin tapahtuu?
Ruokaa kotiin! Vieraana Vappu Pimiä, radion, telkkarin ja nyt myös ruokamaailman superstara. Toisena vieraana Anton&Antonin Hanna Jokinen. Puhutaan siis Vapun uudesta yrityksestä Ruokaboksista ja Anton&Antonin ruokakassipalveluista.
Vieraana juhlien järjestämisen erikoisnaiset: Laila Snellman ja Pia Kämppi. Miten järjestetään täydelliset juhlat? Mitä se vaatii ja mitä pitää ottaa huomioon? Luvassa tunti täynnä kullanarvoisia vinkkejä siitä, miten olla oman elämäsi hostes with the mostes.
Vieraana Suomen Bocuse D’Or -edustajaksi valittu Ismo Sipeläinen. Finnjävelissä työskentelevän keittiömestarin elämä muuttui yhdessä yössä. Nyt tiedossa on ankaraa täysipäiväistä harjoittelua kohti Bocusen Torinossa järjestettäviä osakilpailuja.
Ruokatunnilla vieraana muun muassa ravintola Murusta ja Top Chef Suomi: Kaksintaistelu -ohjelmasta tunnettu Timo “Lintsi” Linnamäki, joka on avannut viime perjantaina Etelärantaan uuden Sue Ellen -nimisen ravintolan.
Pipsa ja Meri-Tuuli käsittelevät tällä viikolla kestävää kalankasvatusta. Mukana studiossa on Raisioaquan Tomi Kantola. Raisioaqua on kehittänyt rehun, jolla ruokkimalla Itämerta puhdistetaan. Mitä on kassilohi ja minkälaista kasvatettua kalaa kannattaa suosia?
Vieraana Saimi Nousiainen, joka kertoo Hotelli Punkaharjusta. Luonnollisesti ohjelmassa fiilistellään myös sieniä ja puhutaan uudesta turismista. Ohjelmassa kuullaan lisäksi haastattelu Wilcon basistin John Stirratin hotellihankkeesta.
Vieraana Sikke Sumari. Asiaa mm. Siken omakustantamasta keittokirjasta Nami Namaste. Ohjelmassa hehkutetaan anjoviksia ja muistellaan italialaisen ruokakulttuurin rantautumista Helsingin ravintolaskeneen.
Vieraana keittiömestari Benjamin Frostell, joka valmistautuu marraskuussa pidettäviin Suomen Bocuse D’Or edustajan karsintoihin. Pipsa ja Meri-Tuuli koittavat myös onkia Benjaminilta millaisen ravintolan hän luo Kaartinkaupunkiin, kun hän ryhtyy luotsaamaan Juuri-ravintoloiden uusinta paikkaa Kaartinkaupungissa.
Ruokatunnilla puhutaan kalastuksesta ja kalasta kauppatavarana. Vieraina Topi Vaissi Stockmannilta ja Karl Huttunen Tukkutorin kalasta. Ohjelman tarjoaa Stockmannin Herkku.
Ruokatunnilla sukelletaan omenasatoon - nyt kun kotimainen omena on tullut taas kauppoihin. Vieraana Susanna Pykäläinen, joka on perustanut Omenasieppari -yrityksen, joka puristaa omppumehua kaupunkilaisten ylijäämäomenista ja tarjoaa vaikeasti työllistyville töitä. Jaossa myös Pipsan ja Meri-Tuulin suosikki omppureseptit.
Vieraana Hans Välimäki. Lidlin kassallakin viime aikoina työskennellyt Hans on avannut Vespan tilalle uuden ravintolansa Sämin ja aikeissa on avata lisää uusia rafloja lähivuosina. Millä mielellä entinen Michelin-ravintoloitsija katsoo tämänhetkistä ravintolakenttää?
Ruokatunti palaa kesälomalta ja tarttuu heti Flow-festivaaleihin. Pipsan ja Meri-Tuulin kanssa Flow’n parasta annosta valitsemassa Henri Pulkkinen. Lisäksi haastattelussa Wilcon John Stirrat, joka on armoton foodie ja kertoo omat parhaat festariruokamuistonsa. Ruokatunnilla on myös paljon uutisia ja muutama ravintolahuhu, joita spekuloidaan ohjelman ehtoopuolella.
Ruokatunti tutustuu alkuviineihin, siidereihin ja kivijalkayrittämiseen. Vieraana naturaaliviinibaari Winon Oona Bondestam sekä siideribaari Sidrerian Ingrid Viertola. Ohjelma on uusinta.
Tomato, tomatoe. Vieraana tomaattikirjan julkaissut Sonja Lumme. Miten saa kaupungissa parhaan sadon parvekkeella tai viljelylaarissa ja milloin siemenet pitää laittaa itämään?
Ruokatunnilla maisteltiin sardiineja, sivuttiin seksin ja ruoan yhteyttä sekä keskusteltiin tunteita kuumentaneesta Hieta & Salve -keissistä. Vieraana Hieta-ravintolan keittiömestari Ali Toppinen.
Ruokatunnissa puhutaan joka viikko ruoasta ja ravintoloista mielenkiintoisten alan vieraiden kera Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Lindströmin johdolla.
Pipsa ja Meri-Tuuli kertovat miten viettävät juhannusta ja ennen kaikkea mitä juhannuksena syödään. Vieraana keittiömestari Timo ‘Lintsi’ Linnamäki (Pastis/Muru/Bystro/Finnjävel), jolta kysytään grillausvinkkejä. Ohjelma jää kesälomalle ja kesän aikana kuullaan Ruokatunnin uusintoja.
Taste of Helsinki -spesiaali! Vieraana tänä vuonna Taste of Helsinkiin osallistuvan Shelterin Teemu Laurell. Haastattelussa myös Islannin ensimmäisen Michelin-tähden napanneen Dill-ravintolan Ragnar Eiríksson sekä Sasu Laukkonen, jotka kertovat yhteisestä pop up -ravintolastaan.
Vieraana Ask ja Jord -ravintoloiden omistaja ja keittiömestari Filip Langhoff. Minkä matkan Filip ja hänen vaimonsa ovat kulkeneet tullakseen Michelin-tähden ravintoloitsijoiksi? Lähetyksessä puheenaiheina New Nordic -ruokatrendi ja sunnuntaina Jordissa järjestettävä Chefs Dinner -illallinen.
Vieraana Instagramista keittokirjailijaksi bongattu, Date+Kalen toinen ravintoloitsija Anni Kravi. Studiossa puhutaan terveellisestä ja kauniista ruoasta.
Pipsa ja Meri-Tuuli selvittävät miten leivotaan taikinajuuresta ja miksi Helsingissä on meneillään melkoinen baakkelssibuumi. Vieraina uusimman leipomotulokkaan Levainin leipurit Susanna Vuori ja Kaisa Johansson. Ohjelman tarjoaa Stockmann ja Helsingin kaupunki.
Valmistaudutaan lämpimiin keleihin ja tulevaan vappuun puhumalla piknikeistä ja herkuttelusta ulkona. Vieraana Anikó Lehtinen, jonka Ihan Ulkona -retkieväskeittokirja ilmestyy huomenna. Enää ei ehdi laittamaan simaa, joten kysytään Anikón juomavinkit ja piknik-kikat vapun juhlintaan.
Meri-Tuuli ja Pipsa kertovat parhaat vinkit pääsiäisen jämien käytölle - mitä tehdä kaikelle pääsiäismunasuklaalle sitten kun se alkaa tökkimään? Pipsa kertoo herkullisen mämminkäyttövinkin sille varalle, että häneltä sattuisi mämmiä jäämään. Entä miksi pääsiäisenä pitää syödä lammasta ja mitä kaikkea ihanaa potkan rääppeistä voi valmistaa?
Tomato, tomatoe. Vieraana tomaattikirjan julkaissut Sonja Lumme. Miten saa kaupungissa parhaan sadon parvekkeella tai viljelylaarissa ja milloin siemenet pitää laittaa itämään? Ohjelman tarjoaa Stockmann ja Helsingin kaupunki.
Ruokatunti puhuu tällä viikolla Helsingin kivijalkabaareista. Mikä on johtanut siihen onnelliseen tilanteeseen, että Helsingissä on nykyään lukuisia paikkoja, mihin oluen ja viinin ystävät voivat mennä nauttiman pienistä käsityötuotteista? Entä minkälaista ruokaa niissä tarjotaan? Vieraina valottamassa aihetta ovat tuoreen naturaaliviinibaari Winon Oona Bondestam sekä viime viikolla avatun siideribaari Sidrerian Ingrid Viertola. Ohjelman tarjoaa Stockmann ja Helsingin kaupunki.
Ruokatunnilla puhetta kananmunasta. Vieraana Samuli Karjula Egg-ravintolasta ja Sanna Mansikkamäki, jolta ilmestyy keittokirja Muna - Herkulliset ohjeet kananmunasta maaliskuun lopussa.
Pipsan ja Meri-Tuulin käsittelyssä on tänään kaupungin ravintolauutiset. Lisäksi keskustellaan ruokakaupasta, vieraana studiossa on Stockmannin Herkun Soili Saarinen, joka kertoo tällä viikolla aukeavasta Tapiolan Herkusta ja siitä miten suunnitellaan unelmien ruokakauppa.
Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Lindström tutustuvat WWF:n Lihaoppaaseen ja puhuvat kestävästä lihansyönnistä – onko sellaista? Vieraina WWF:n Jussi Nikula sekä metsästystä harrastava kokki Matti Liipo. Ohjelman tarjoavat Stockmann ja Helsingin kaupunki.
Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Lindströmin vieraiksi saapuvat Jonna Vormala ja Pupu salaattibaarin avannut Petri Hotti. Ruokatunnilla puhutaan salaatista raaka-aineena siitä ja miksi hyvää salaattia on niin vaikeaa saada Helsingissä. Ohjelma tehdään yhteistyössä Stockmannin ja Helsingin kaupungin kanssa.
Ruokatunnin vieraana keittiömestari Henri Alén. Tiistain jaksossa puhutaan suomalaisesta ruoasta ja sen arvostuksesta, tai enemmänkin sen puutteesta. Miten oppisimme paukuttelemaan ruoka-asioissa henkseleitämme samaan tyyliin kuin Italialaiset? Miksi harva tuntee oman kotipaikkakuntansa raaka-aineita tai erikoisuuksia? Ruokatunnilla kuullaan myös ruokamaailman uutiset ja stadin kuumimmat ravintolajuorut. Studiossa Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Lindström. Ohjelma tehdään yhteistyössä Stockmannin ja Helsingin kaupungin kanssa.
Rakas ystävä,
Haluamme tarjota kuulijoillemme timanttista sisältöä. Sellaista sisältöä, josta juuri he ovat kiinnostuneita.
Siksi toivomme sinun vastaavan muutaman kysymykseen.
Osallistujien kesken on jaossa lippuja:
5 kpl Flow Festival
10 kpl Provinssi
10 kpl Ystäväklubi-jäsenyyksiä (6kk)