18.3.2021

Keskustelua musiikkialan rasismista ja syrjinnästä: MUSA VAI BISNES

Kansainvälistä rasisminvastaista päivää vietetään sunnuntaina 21. maaliskuuta. Musiikkialan rasismi on ollut aiheellisesti esillä viime aikoina, ja keskustelua on käyty muun muassa Radio Helsingin MUSA VAI BISNES -ohjelmassa Maria Veitolan johdolla. Muusikkojen liitto on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta sekä syrjinnän kitkemistä musiikkialalla.

YK:n rasisminvastaisen päivän yhteydessä vietetään rasismin ja syrjinnän vastaista viikkoa.

Kesäkuussa 2020 poliisiväkivallan ja rasismin vastainen Black Out Tuesday kokosi sosiaalisessa mediassa laajasti solidaarisuudenosoituksia. Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden käynnistämä protesti kasvoi maailmanlaajuiseksi somekampanjaksi, johon Suomessakin yhtyivät niin levy-yhtiöt, artistit kuin musakanavat. Samalla vuonna 2012 alkunsa Yhdysvalloissa saanut Black Lives Matter -liike sai uutta jalansijaa myös Suomessa käydyissä keskusteluissa. Käynnistikö päivän mittainen protesti pitkäjänteisen työn muutoksen puolesta? Ovatko Suomen musiikkikentän ovet auenneet romaniartisteille, mikä on saamelaisartistien asema musiikkiteollisuudessa?

Radio Helsingin MUSA VAI BISNES on käsitellyt Maria Veitolan johdolla musiikkimaailman rasismiin ja syrjintään liittyviä kysymyksiä sekä Black Lives Matter -liikkeen vaikutuksia suomalaiseen musiikkialaan. Mitä Black Lives Matter tarkoittaa Suomen musiikkialalla, millaisiin tekoihin antirasistisen ajattelun tulisi johtaa, mitä on kulttuurinen omiminen? Mikä on vähemmistöjen asema Suomen musiikkikentällä?

Kuuntele aiheita käsittelevät jaksot on-demandina:

Black Lives Matter ja Suomen musiikkiala

Vieraina lyömäsoittaja Abdissa ”Mamba” AssefaExploited Body -taiteilijanimellä työskentelevä taiteilija ja säveltäjä sekä Changeless-levymerkin pyörittäjä Noah Kin sekä Nelonen Median musiikkijohtaja Mikko Koivusipilä. Lisäksi mukana on ennakkoon haastateltu tuottaja–manageri Melina Korvenkontio.

Black Lives Matter ja Suomen musiikkiala: osa 2

Vieraina Sony Music Finlandin A&R-koordinaattori Nosh A Lody, YleX:n musiikkipäällikkö ja DJ Orkideanatunnettu Tapio Hakanen sekä tohtorikoulutettava Miritza Lundberg. Lisäksi mukana on ennakkoon haastateltu tuottaja­–manageri Melina Korvenkontio.

Rap-artisti Ailu Valle pohtii saamelaisartistien asemaa musiikkiteollisuudessa

Maria Veitola keskusteli rap-artisti Ailu Vallen kanssa siitä, miten musiikkialaa ravistellut The Show Must Be Paused -liike on huomioinut saamelaismuusikot.

Kyseenalaista? – Taiteen vapaus, vastuu ja moraali

Vieraina Sibelius-Akatemian professori ja metallimusiikin tutkija Toni-Matti Karjalainen, Fullsteam Agencyn promoottori Aino-Maria Paasivirta sekä artisti Paleface eli Karri Miettinen.

Kyseenalaista? – Taiteen vapaus, vastuu ja moraali, osa 2: Onko suomirap myrkyllistä ja syrjivää?

Vieraina toimittaja ja vapaa kirjoittaja Koko Hubara, tutkija Inka Rantakallio sekä rap-artistit Deogracias ”Gracias” Masomi ja Mikko ”Pyhimys” Kuoppala.

Muusikkojen liitto on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta sekä syrjinnän kitkemistä musiikkialalla.