Ohjelma: Turhaa tietoa

12.7.2022

Turhan tiedon manifesti

play / pause Lataa MP3
Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
Linkin haku epäonnistui!
Haetaan jakson linkkiä...

Mitä tietoa tarvitaan ja mitä ei? Miksi ihminen haluaa hankkia tietoa jostain tietystä asiasta? Minkälainen tieto puhuttelee eniten? Voidaanko tiedonhankintaa ohjata tuottamaan hyötyä ja kasvua? Nostaako tieto Suomen tietoyhteiskunnan tietonousuun?

Näihin kysymyksiin vastaa Turhan tiedon päätösohjelma! Siinä yli 30 eri alojen tutkijaa ja sivistyneistön edustajaa vastaavat kysymykseen, mitä tietoteoksia he lukevat mielellään ja miksi!

Ohjelma on kakofoninen kokoelma tiedon pätkiä. Se todistaa uteliaisuuden loppumattomuudesta ja tietämisen outojen polkujen puutarhasta, jossa ei ole keskikäytävää eikä tiedon valtatietä.

Maailmassa, josta tutkijat puhuvat, ei ole tärkeitä tai turhia teoksia, klassikkoja tai best-sellereitä. Siellä ei ole uraa hyödyttäviä eikä uran kannalta hyödyttömiä teoksia. Ja jos siellä on teoksia, joilla Suomi lähtee nousuun, eivät ne näytä ketään kiinnostavan.

Sen sijaan on loputtomasti tietoa. On tietoa, joka avaa uusia yllättäviä näkökulmia ilman, että kukaan on niitä suunnitellut avaavansa. On oivalluksia, jotka syntyvät siellä, missä kukaan ei suunnittele keksintöjä eikä älybisnestä.

Äänien kollektiivi todistaa sivistyksestä, joka on yksityinen, arvaamaton ja kontrolloimaton vapauden valtakunta. Tieto ei ole “dataa” tai tuotantovoima, joka pyörittää pesukoneita. Tieto on anarkiaa. Se on möykkää, jota edes valtioneuvoston innovaatiostrategia ja yliopistojen profilointi eivät voi hiljentää.

Manifestissa äänessä ovat:

Miia Halme-Tuomisaari, Mikael Niku, Assi Karttunen, Elina Saloranta, Simo Knuuttila, Monika Krause, Kadri Aavik, Elina Seye, Tomi Huttunen, Rigina Ajanki, Salla Nazarenko, Max Wahlström, Mikaela Peth, Eva Sundström, Jukka Relas, Pekka Pesonen, Jack Rueter, Pauli Vuokko, Hippo Taatila, Kallas Lukka, Kendra Wilson, Riitta Rainio, Annika Pasanen, Niklas Metsäranta, Chingduang Yurayong, Laura Wahlfors, Aleksei Kuprjanov, William Schmidli, Henning Trüper, William van Andringa, Janne Saarikivi ja Taina Riikonen.

Turhan tiedon podcastin tarjoaa Koneen Säätiö, ja sen toimittavat Janne Saarikivi ja Taina Riikonen.