Turhaa tietoa

Turhaa tietoa on epätrendikkäin radio-ohjelman sisältö ikinä. Turhaa tietoa ei soita musiikkia tai puhu katu-uskottavia asioita. Ohjelmassa perehdytään sössöttäen unohdettuhin tietoihin kaikkien marginaalien takana. Avataan kirjoja, joita ei ole luettu sataan vuoteen, vieraillaan museoissa, joissa käy vähiten vierailijoita ja etsitään oudoimpia asioita, joita joku intohimoisesti tutkii ja harrastaa, koska Turhaa tietoa uskoo, että se vasta onkin oleellista. Jos on mielestäsi tärkeää saada Suomi nousuun, älä kuuntele tätä ohjelmaa.

 

12. jakso: Turhan tiedon manifesti!
Mitä tietoa tarvitaan ja mitä ei? Miksi ihminen haluaa hankkia tietoa jostain tietystä asiasta? Minkälainen tieto puhuttelee eniten? Voidaanko tiedonhankintaa ohjata tuottamaan hyötyä ja kasvua? Nostaako tieto Suomen tietoyhteiskunnan tietonousuun?

 

11. jakso: Turhaa tietoa äänimaisemista ja äänten merkityksistä. Populaarimusiikin professori Heikki Uimonen ei tutki uusimpia levylistoja vaan tallentaa suomalaisia äänimaisemia.

 

10. jakso: Turhaa tietoa eritteistä ja syömisestä maailmankirjallisuudessa. Suomessa on huippuosaamista kännyköissä ja jäänmurtajissa ja nyt on upeaa peliteollisuutta nousujohteisesti kehitetty. Mutta kirjallisuustieteen professori Hannu K. Riikonen on sen sijaan tutkinut muun muassa syömistä ja ulostamista maailmankirjallisuudessa.

 

9. jakso: Luvassa Turhaa tietoa nenetsien eeppisestä runoudesta. Entisen elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan tiedettä tulisi rahoittaa sen mukaan, tuottaako se yritysyhteistyötä.

 

8. jakso: Nyt mitataan onko radionkuuntelijassa munaa! Harvalla hektisen aikamme kansalaisella riittää kärsivällisyyttä ja pokkaa kuunnella koko 27 minuutin podcast, jossa 83-vuotias paikannimistön tutkija Saulo Kepsu kertoo muun muassa Äyräpäästä etelään kulkeutuneista vanhoista asutusnimityypeistä.

 

7. jakso: Seitsemännessä Turhaa tietoa –podcastissa soitamme Ulvilaan Friitalan kylään museoamanuenssi Ilkka Tarvaiselle, joka työskentelee Suomen ainoassa nahkamuseossa.

 

6. jakso: Turhaa tietoa -podcastissa paneudutaan rautakauden ja kivikauden musiikkielämään.

 

5. jakso: Turhaa tietoa –podcastin viidennessä osassa ollaan teologisen turhan tiedon juurilla. Haastelimme teologisen etiikan ynnä uskonnonfilosofian emeritusprofessori Simo Knuuttilaa.

 

4. jakso: Neljännessä Turhan tiedon podcastissa tutustutaan cembalon viritykseen

 

3. jakso: Turhaa tietoa Helsingin yliopiston tuhansista lainaamattomista kirjoista

 

2. jakso: Turhaa tietoa sienitutkimuksesta ja Oulun yliopiston kasvimuseosta

 

1. jakso: Turhaa tietoa Vihdin museossa

Yhteistyö­kumppanit