Musiikin juurilla

Musiikin juurilla -ohjelmassa etsitään Suomen alueen musiikillisia juuria, keskustellaan kansanmusiikin eri tyyleistä, niihin liittyvistä ilmiöistä, eettisistä kysymyksistä ja siitä miten kansanmusiikki kuuluu tänä päivänä. Ohjelmaa toimittavat kansanmuusikko ja musiikkitoimittaja Amanda Kauranne sekä musiikintekijä ja kulttuurituottaja Julia Palmu, joka haluaa oppia tuntemaan paremmin kansanmusiikkia. Tunnin mittaisen ohjelman keskiössä on keskustelu ja haastattelut, jonka jälkeen kuullaan soittolistallinen 2020-luvun pelimannien musiikkia – kunkin jakson teemaan liittyen.

Ohjelman tarjoaa kansanmusiikkikoulutus Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Yhteistyössä mukana on Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus. Ohjelman tekemistä on tukenut myös Taiteen edistämiskeskus.

Jingle: jouhikko, viulu, laulu: Päivi Hirvonen, arkistoäänitteet: Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkisto, tuotanto: Julia Palmu.

Grafiikka: Vanessa Ramírez (@lafiera_ilustrada)

Musiikin juurilla Radio Helsingissä tiistaisin klo 16.00 ja on-demandina silloin kun sinulle sopii. 

Tekijät

Tulossa

 • Musiikin juurilla 1.2.2022 16.00
 • Musiikin juurilla 8.2.2022 16.00
 • Musiikin juurilla 15.2.2022 16.00
 • Musiikin juurilla 22.2.2022 16.00

Yhteistyö­kumppanit

On-demand

 • play / pause 25.1.2022 16.00
  Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
  Linkin haku epäonnistui!
  Haetaan jakson linkkiä...
  Kansanmusiikkia vai kansallismusiikkia? Suomen alueella on aina elänyt eri kansoja, puhuttu eri kieliä, harjoitettu eri uskontoja ja perinteitä. Kansanmusiikissa on sana ”kansa” - mihin sillä viitataan? Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan suomalaisesta kansanmusiikista ja mikä on kansanmusiikin ja nationalismin suhde? Haastattelussa on folkloristiikan postdoc-tutkija Heidi Henriikka Mäkelä. Soittolistalle on valittu kappaleita Suomen eri alueilta eri kielillä ja murteilla laulettuna.
 • Onko kansanmusiikki kuollut ja muita vaivaannuttavia kysymyksiä.