Ateneum – Ajan kysymys
Mitkä ovat aikamme merkittävimmät kysymykset? Toimittaja Ronja Salmen luotsaamissa keskusteluissa kulttuurin ja taiteen kiinnostavimmat henkilöt nostavat esiin kysymyksiä, joita jokaisen tulisi pysähtyä ajattelemaan.
Tarkastelussa ovat myös Ateneumin Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyn ydinkysymykset: Miltä nykyaika tuntuu? Kuka käyttää valtaa, miten luonto
muuttuu ja miltä suomalaisuus näyttää? Vastauksia haetaan katsomalla modernin ajan kuvataidetta. Mitä teokset kertovat omasta ajastaan, ja kuinka ne kurottavat nykypäivään?
Podcastin mahdollistaa Ateneum.
Tekijät
Tulossa
- Ateneum – Ajan kysymys 4.10.2023 11.00
- Ateneum – Ajan kysymys 11.10.2023 11.00
- Ateneum – Ajan kysymys 18.10.2023 11.00
On-demand
-
play / pause 26.4.2023 11.00 Jaa jaksoJakson linkki kopioitu leikepöydälle!Linkin haku epäonnistui!Haetaan jakson linkkiä...
Linkki haettu!
Paina tästä jakaaksesi!Miten ihminen jää ulkopuolelle? – Vieraana Sophia Wekesa. Tanssija Sophia Wekesa analysoi valtaa taiteen ja tanssin kentällä. Usein instituutiot pohtivat, miten jokin vähemmistöryhmä voitaisiin osallistaa toimintaan, mutta Wekesa kehottaa miettimään, mitkä asiat lähtökohtaisesti sulkevat ihmisiä pois. Miksi jokin tila tai toiminta ei ole alusta saakka kutsuva kaikille? Kenellä on mahdollisuus tulla taiteilijaksi? Toimittajana Ronja Salmi. Kauden viimeisessä jaksossa katsotaan Ateneumin kokoelmanäyttelystä Fanny Churbergin maalausta Kuutamo, harjoitelma vuodelta 1878. Ateneum – Ajan kysymys jatkuu syksyllä 2023. -
Kehityksen takaisku – Vieraana Raisa Omaheimo. Kirjailija Raisa Omaheimolle nykyaika tuntuu ristiriitaiselta. Suuret uhat ja vaihtoehdottomuus leijuvat ilmassa, mutta toisaalta nuorten aktivistien toiminta luo toivoa. Modernin ajan kuvataiteilijat kokivat samaa kaksijakoisuutta: uskoa ihmisen kehitykseen sekä toivottomuutta maailmansotien äärellä. Omaheimo pohtii kehityksen takaiskua – kuinka ihmisoikeuksien etenemistä uhkaa aina seurata taantuma kohti konservatiivisempia arvoja. Hänelle ajan keskeinen kysymys liittyy tulevaisuuksiin, joita voimme rakentaa. Toimittajana Ronja Salmi. Jaksossa tutkitaan Kaupungin kesä -öljyväriteosta, jonka Urpo Wainio maalasi 1947.
-
Tappajan tarina – Vieraana Susanna Hast. Meillä on pakkomielle väkivaltaan, väittää kirjailija Susanna Hast. Palkitun Ruumis/huoneet -teoksen tekijä keskustelee toimittaja Ronja Salmen kanssa vallasta. Kuka sitä käyttää, ja millä ehdoin? Onko kirjailijalla valtaa lukijaansa, ja onko valta motiivi kirjoittaa? Hastille yksi ajan keskeisistä kysymyksistä on niin sanottu tappajan tarina, fiksaatiomme ratkaista ongelmia väkivallalla. Ateneumin kokoelmanäyttelystä tarkastelussa on Yngve Bäckin teos Sodan sävel (1944).
-
Inspiraationa kaupunki – Vieraana Ibe. Ibe pohtii, miltä nykyaika tuntuu ja kuulostaa. Yleisön ja kriitikoiden rakastama artisti inspiroituu suurkaupungeista. Modernin ajan suomalaiset kuvataiteilijat saivat innoitusta Pariisin ja Venetsian väreistä sekä valosta, kun taas Ibeä vetävät metropolit kuten Berliini ja New York. Ibelle tärkeä ajan kysymys liittyy itsekkyyteen, sen hyviin ja huonoihin puoliin, sekä suhteesta taiteeseen. Toimittajana Ronja Salmi. Jaksossa tarkastellaan Ateneumin kokoelmanäyttelystä Ulla Rantasen teosta Katukuva (1969).
-
Näyttelijä, lava-runoilija ja aktivisti Laura Eklund Nhaga on toinen Amanda Gormanin Kukkula jolle kiipeämme -teoksen suomentajista. Teosta kääntäessä Laura oivalsi, kuinka kaksi voi kääntää yhtä runoa. Laura on lisäksi pohtinut suomalaisuutta ja oivaltanut, että suomalaisuus on myös väkivaltainen väline.