20.4.2018

Nämä kymmenen pukudraamaa kannattaa ottaa haltuun

Näköradiossa vieraillut R&A-festivaalin toiminnanjohtaja Anna Möttölä tunnusti rakkautensa pukudraamaan ja esitteli kymmenen suosikkiaan.

Howards End (C More) ja Victoria (Yle Areena) ovat tämän hetken rakastetuimpia pukudraamoja, mutta mitä muuta genrestä kannattaa ottaa haltuun? Nämä television historiaviihteen helmet kestävät useamman – jopa lukemattomia – katsomiskertoja.

1. Ylpeys ja ennakkoluulo (Pride and Prejudice, BBC 1995)

Kaikkien aikojen klassikkosovituksia ja 1990-luvun Austen-buumin ydinteos, jossa kaikki on kuten pukudraamassa pitää: erinomainen näyttelijäkaarti, huolellinen ja tenhoava puvustus ja miljöö, musiikki, rytmi, sävyvaihtelut ja lumovoimainen tarina, sovittajana brittiläisen historiadraaman grand old man Andrew Davies. Jos ajattelit, että kyseessä on ”vain tarina tytöistä, jotka haluavat naimisiin”, katso uudelleen: Ylpeys ja ennakkoluulo on romanssi JA tarina rahasta, luokasta, perheestä, naisen asemasta ja mahdollisuuksista, ihmisen hullutuksista – ja kaikki tämä nokkelasti ja viiltävällä ihmistuntemuksella kerrottuna. Julkaistiin uudelleen hienosti restauroituna blu-rayna pari vuotta sitten.

2. Mennyt maailma (Brideshead Revisited, 1981)

10-tuntinen, viettelevän pohdiskeleva sovitus Evelyn Waughn romaanista vie 1920-luvulta 1940-luvulle. Oxfordin kultainen hehku, queer-hahmot, kolmiodraama, katolinen syyllisyys, isät ja pojat, äidit ja tyttäret, sotatraumat, Castle Howard – ja Jeremy Irons, Anthony Andrews, Diana Quick, Claire Bloom, Laurence Olivier, John Gielgud. Löytyy ainakin dvd:nä.

3. Fanny ja Alexander (Fanny och Alexander, 1982)

Pohjoismaisen epookin suurteos on syytä katsoa ainakin näin Ingmar Bergmanin juhlavuonna. Ekdahlin teatteriperheen tarina 1900-luvun alun Ruotsista, pääosissa nuoret sisarukset. Loistavasti näyteltyä ja kirjoitettua, suurten teemojen taianomaista draamaa.

4. Mad Men (2007–2015)

Loppupuolen kaudet vielä katsomatta, mutta tätä toisen maailmansodan jälkeisen urbaanin Amerikan syväluotausta on hyvä nautiskella hitaasti. Peggyn (Elisabeth Moss) hahmon kaaressa ja puvustossa rakentuu kokonainen naisen aikakausi. HBO ja Netflix.

5. Peaky Blinders (2013–)

Muutamankin jakson perusteella iskevä gangsteritarina I maailmansodan jälkeisestä Birminghamista. Joukkoa johtaa magneettinen Cillian Murphy. Kulttimainetta jo kerännyt sarja yhdistää sarjakuvamaisuutta ja realismia. Viides kausi tulossa. C More ja Netflix.

6. Small Island (2009)

Andrea Levyn romaaniin perustuva kaksiosainen draamasarja oli 2009 tervetullut poikkeus BBC:n perivalkoiseen, 1800-lukupainotteiseen historiatarjontaan. Naomie Harris, Ruth Wilson, David Oyelowo ja Benedict Cumberbatch esittävät pääosia toisen maailmansodan aikaiseen Lontooseen ja Jamaikalle sijoittuvassa tarinassa, jonka keskeisiä aiheita ovat afrikkalais-karibialainen maahanmuutto Iso-Britanniaan ja kolonialismin perintö. Dvd.

7. Kotiseutu (Heimat 1984–2004)

Eeppinen suku- ja kyläsaaga kuljettaa läpi Saksan kohtalokkaan 1900-luvun. Kyseessä on oikeastaan kolme eri sarjaa ja jokainen osa on kuin oma elokuvansa. Historiallinen essee tv-sarjamuodossa. Katseltavissa Yle Areenassa, tosin alkupään jaksot jo poistuneet.

8. Kuningatar Elisabet I (Elizabeth R, 1971)

Tudorit ovat brittikuninkaallisista filmatuimpia ja tämä 1970-luvun alun BBC-sarja on edelleen monisyisimpiä kuvauksia yhdestä historian kiehtovimmasta monarkista, Elisabet I:sestä. Kulissit, kuvaus ja osa näyttelijäsuorituksistakin saattavat tuntua nykykatsojasta hiukan kömpelöiltä, mutta eivät vähennä sarjan voimaa. Tulisieluiselle Glenda Jacksonille vetää Elisabetina vertoja vain Cate Blanchett. Sarjassa näkyy kiinnostavalla tavalla tekoajan yhteiskunnallinen keskustelu sukupuolen ja vallan suhteesta, tasa-arvosta ja Britannian paikasta maailmassa.

9. The Crown (2016–)

Aihe epäilytti – mentäisiinkö tässä tirkistelyn puolelle –  mutta jo ensimmäinen jakso, oikeastaan pelkkä alkutunnari vakuutti. Claire Foy tekee huikean roolityön kahden ensimmäisen kauden nuorena Elizabethina, jonka täytyy oppia olemaan rooli, ei ihminen. Konsepti on kiinnostava: seuraavaa kahta kautta varten roolitus vaihdetaan, kun hahmot ikääntyvät. Hyvää on luvassa: Elizabeth II kruunun saa Olivia Colman ja prinsessa Margaretia esittää Helena Bonham Carter. Netflix.

10. Bramwell – naiskirurgin oppivuodet (1995)

Vetävä ja vetoava draamasarja hyvän perheen nuoresta naislääkäristä, joka joutuu todistamaan kykynsä miesten hallitsemassa ammatissa ja maailmassa 1800-1900-luvun taitteen Lontoossa. Yhteiskuntakriittinen sarja liikkuu niin yläluokan illallispöydissä kuin köyhälistöalueilla. The New York Times kutsui sarjaa arviossaan ”Kahden kerroksen väeksi lääkäreillä”. Pääosan Jemma Redgrave on virkistävän maanläheinen sankaritar.

Näköradiossa keskusteltiin pukudraamasta ja pukusuunnittelun merkityksestä fiktiossa Anna Möttölän ja Joanna Weckmanin kanssa.. Kuuntele jakso podcastina täältä.