Ohjelma: Kaupunkielämää

16.3.2022

Tolkien-päivä Oodissa

play / pause Lataa MP3
Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
Linkin haku epäonnistui!
Haetaan jakson linkkiä...

Kaupunkielämää-ohjelmassa tämän viikon aiheena oli Tolkien-päivä Oodissa perjantaina 25.3. Ohjelmassa vierailivat pedagoginen informaatikko Emma-Lotta Tynkkynen, joka kertoo Tolkien-tapahtumasta ja kuvittaja Jenna Kunnas, joka on luonut Oodin Tolkien-päivälle kuvituksen.

 

Tolkien-päivä Oodissa perjantaina 25.3.

Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestetään ensimmäistä kertaa Tolkien-päivä. Fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienin tuotantoa kunnioittavaa Tolkien-päivää vietetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa kansainvälisenä Tolkien-päivänä perjantaina 25. maaliskuuta klo 16–21. Tapahtuma järjestetään Oodissa ensimmäistä kertaa.

 

”J.R.R. Tolkien on koskettanut ihmisiä jo lähes sata vuotta ja hänen tuotantonsa ansaitsee oman juhlapäivän. Syksyllä ilmestyvä tv-sarja on herättänyt paljon keskustelua ja lisännyt lukijoiden kiinnostusta Tolkienin tuotantoon. Tolkienin tarinoiden teemat koskettavat ikiaikaista valon ja varjon kamppailua, johon voivat samaistua yhä uudet lukijat. Tavoitteenamme on tehdä Oodin Tolkien-päivästä jokavuotinen perinne ja toivomme sen leviävän myös muihin kirjastoihin”, Oodin erikoiskirjastovirkailija Milli Mäntynen kertoo.

 

Ympäri Oodia levittäytyvässä tapahtumassa pääsee opettelemaan haltiakieltä, osallistumaan roolipeleihin sekä nauttimaan Tom Bombadil -teemaisesta runonlausunnasta ja Another Castle  -kuoron konsertista. Kaupunkiverstaalla on monenmoista Tolkien-aiheista nähtävää ja tehtävää. Maijansalissa järjestettävässä keskustelussa pohditaan Tolkien-filmatisointeja kautta aikojen ja kirjanäyttelyissä on esillä Tolkieniin liittyvää aineistoa.

Lisäksi Oodissa järjestetään lauantaina 26. maaliskuuta Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n juhlaseminaari, joka myös on kaikille avoin.

”Kutsumme kaikki aiheesta kiinnostuneet mukaan Tolkien-juhlaan. Toivomme Oodin täyttyvän kaikenlaisista hobiteista, velhoista, haltioista ja örkeistä. Teeman mukaan pukeutuminen on siis ehdottomasti sallittua, joskaan ei pakollista”, sanoo Mäntynen.

 

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Tutustu ohjelmaan: helmet.fi/tolkien

 

Harriina Räinä: The Other as Matter HAM-galleriassa 5.3.–24.4.

Vapaa pääsy

Harriina Räinän The Other as Matter -näyttely tutkii eläinperäisen materian merkitystä vesiväripuupiirrostekniikan prosessissa ja lopputuloksessa. Teoskokonaisuus on tutkielma eläinperäisten materiaalien toimijuuksista ja kietoutumisesta taiteen tekijyyteen. Näyttely koostuu vesiväripuupiirroksista ja valokuvapohjaisista polymeerigravyyrivedoksista.

Harriina Räinä on Helsingissä toimiva kuvataiteilija. Hänen taiteellisen praktiikkansa ytimessä ovat materioiden luonne, ruumiillisuus, valtasuhteet ja eläinkysymys. Harriina työskentelee monipuolisesti painetun taiteen, kuvanveiston, linssipohjaisten mediumien ja tekstin keinoin. Harriina on valmistunut kuvataiteen maisteriksi taidegrafiikan opetusalueelta Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Osan opinnoistaan hän on suorittanut Japanissa.

Lue lisää: hamhelsinki.fi

Kino Helios, Malmitalo

Malmitalossa sijaitseva Kino Helios on Malmin oma elokuvateatteri. Siellä näkee edulliseen hintaan tai ihan ilmaiseksi niin kotimaisia kuin ulkomaisia leffoja. Ohjelmistossa on tällä hetkellä esimerkiksi kotimaiset Pahanhautoja ja Huonot naiset, Hercule Poirot -elokuva Kuolema Niilillä ja Steven Spielbergin ohjaama West Side Story. Liput maksavat 7,5 euroa.

Oman Musiikin Gaala, Malmitalo

Lauantaina 19.3. klo 18 Malmitalon Malmisalissa järjestetään Oman Musiikin Gaala eli OMG22. Tilaisuudessa kuullaan kuoron esittämänä Out ’n loudille sävellettyjä ja sovitettuja teoksia. Näitä ovat olleet tekemässä muun muassa Ari Leskelä ja Salla Markkanen.

Vuonna 2004 perustetulla Out ’n loud -kuorolla on tällä hetkellä noin 20 mieslaulajaa. Out ’n loud oli perustamassa ensimmäistä pohjoismaista LHBTIQ-kuorofestivaalia Queertunea Helsingissä, osallistui Various Voices LHBTIQ-kuorofestivaaleille Münchenissä ja Queertune-festivaaliin Tukholmassa. Se on esiintynyt myös Kansallisteatterin suurella näyttämöllä.

Liput: lippu.fi

Lue lisää: malmitalo.fi

The Sound of Movement, Caisa

Torstaina 17.3. klo 19 kulttuurikeskus Caisassa saa ensi-iltansa The Sound of Movement. Mielikuvituksella leikittelevässä teoksessa sirkustaiteilija Milena Oksanen ja äänitaiteilija Diego Machado vievät katsojan erilaisiin ympäristöihin, joissa voi aistia ympärillään esimerkiksi Amazonin sademetsät tai kaupungin sykkeen. Sanattomia esityksiä on yhteensä neljä, ja liput voi ostaa lippu.fi:stä.

Lue lisää: caisa.fi