Ohjelma: Kaupunkielämää

24.5.2023

Ruiskumestarin talon kesäsesonki käynnistyy

play / pause Lataa MP3
Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
Linkin haku epäonnistui!
Haetaan jakson linkkiä...

Radio Helsingin studioon saapuu vieraaksi Ruiskumestarin talon palveluvastaava Anne Rysti, joka kertoo Kruununhaassa sijaitsevan kotimuseon kesäkauden tapahtumista. Ruiskumestarin talo on Helsingin kantakaupungin vanhin paikallaan säilynyt puurakennus, jossa voi tehdä aikamatkan 1800-luvulle.

Museon kesäsesongin käynnistymistä juhlistetaan lauantaina 27.5 klo 12–15. Koko perheen tapahtuman merkeissä. Vanhanajan pihajuhlassa on luvassa mm. historiallista miesvoimistelua, pitsin nypläämistä, herkullisia leivonnaisia ja piirustamista 1800-luvun tyyliin. Kaikille vapaa pääsy.

 

Menovinkit:

Maksuttomat puistojumpat tulevat taas!

Kesä on tunnetusti Stadissa suosittujen puistojumppien aikaa. Tälläkin kesäkaudella 2023 näitä klassikkojumppia järjestetään kymmenissä eri kohteissa ympäri Helsinkiä kesäkuun alusta elokuun loppuun asti. Puistojumppiin ovat kaikki tervetulleita nauttimaan monipuolisesta liikunnasta raikkaassa ulkoilmassa. Puistojumpat starttaavat kesäkuun ensimmäisellä viikolla, katso lähin jumppasi osoitteesta liikunta.hel.fi

Helsingin kaupunginmuseo: Kruununhaan kummitustarinat -kummituskävely

Pe 26.5. klo 17–18.30

Lähde jännittävälle kummituskävelylle! Reitti alkaa kaupunginmuseolta ja päättyy Ruiskumestarin talolle. Kävelyllä ihaillaan kaupunginosan upeaa jugend-arkkitehtuuria ja linnamaisia kivitaloja tunnelmallisten tarinoiden siivittäminä. Tutuksi tulevat niin Svenska Klubbenin Harmaa rouva kuin Vironkadun Päätön eversti. Hanki liput osoitteesta kaupunginmuseo.fi/tapahtumat.

Hakasalmen huvila: Ilmaispäivä

Pe 26.5. klo 11–17

Hakasalmen huvilassa voi vierailla maksutta joka kuukauden viimeisenä perjantaina. Tervetuloa tutustumaan upeaan valokuvanäyttelyyn Jörn Donner – Matkalla 1951–68! Lisätiedot: hakasalmenhuvila.fi.

Hakasalmen huvila: Pariisin virtuositeetti

Su 28.5. klo 14–15

Pariisin konservatoriosta ja Sibelius-Akatemiasta valmistunut, kansainvälisissä kilpailuissa palkittu suomalainen pianisti Kristoffer Gylling tulkitsee Pariisissa sävellettyjä virtuoositeoksia. Niistä vaativimpiin lukeutuvat Chopinin Etydit sekä Ravelin Gaspard de la Nuit, joka on säveltäjän omin sanoin “transkendenttisen virtuoosinen”. Sisältyy sisäänpääsymaksun hintaan, ei erillisveloitusta. Lisätiedot: hakasalmenhuvila.fi

 

 

ANNANTALO

Annankatu 30, Helsinki, www.annantalo.fi

Pauliina Aladin & työryhmä: Jos nyt olisi huominen | Yleisökenraali

Tanssitaiteilija Pauliina Aladinin ja työryhmän uusi tanssiteos juhlistaa yhdenvertaista maailmaa, ihmisten monimuotoisuutta, kohtaamista ja tanssia. Pauliina työskentelee Annantalon galleriassa ja hänen työskentelyään pääsi seuraamaan gallerian aukioloaikoina 11.–28.4. Työn lopputuloksena syntyi uusi, nuorille suunnattu tanssiteos, joka esitetään Annantalossa 20.5. ja 23.–26.5. Tanssiteoksen luomiseen pääsevät osallistumaan Annantalon tanssityöpajoissa nuoret, jotka jakavat unelmiaan, mielipiteitään ja kokemuksiaan.

Annantalon juhlasali

Vapaa pääsy

 

CAISA

Kaikukatu 4, Helsinki, www.caisa.fi

Tanssi

30.5.–4.6.

X Dance Festival

XDF on inklusiivisen tanssin festivaali, joka juhlistaa kehojen & mielien moninaisuutta tanssin kautta. Ohjelma sisältää esityksiä, tanssielokuvia, työpajoja, paneelikeskustelun ja keskusteluja. Festivaalin teema MONINAISUUS kutsuu tarkastelemaan uteliaasti, mitä tapahtuu, kun annamme tasa-arvoisesti arvoa, tilaa ja toimijuutta kaikille kehoille. XDF:n ainutlaatuinen perspektiivi kutsuu tanssin kenttää kasvamaan yli ableististen ajatusmallien siitä, kuka voi tanssia ja mitä tanssi voi olla. XDF:n järjestävät yhteistyössä DanceAbility Finland ry (DAF) ja Kaaos Company, jotka ovat omistautuneet inkluusiota koskevan keskustelun aktiiviselle edistämiselle pedagogiikan ja taiteellisen toiminnan kautta. Festivaaliin kuuluu paneelikeskustelu Tokenismin tuolle puolen. Keskustelussa panelistit pohtivat miltä vastuullisuus ja representaatio voivat näyttää tanssin kentällä konkreettisten toimien, eikä vain ajankohtaisten narratiivien kautta. Olemme kaikki ihmisolentoina erehtyväisiä. Kuinka voimme tukea entistä suurempaa läpinäkyvyyttä? Festivaaliin kuuluu myös keskusteluja taiteentekijöiden kanssa tärkeistä teemoista.  Osa ohjelmasta maksullista. Tarkemmat tiedot caisa.fi ja danceabilityfinland.com 

 

 

Vietä koko kesä Espalla

Esplanadin puistossa sijaitsevalla legendaarisella Espan lavalla kuullaan tulevana kesänä komea kattaus eri musiikkityylejä, kuten rockia, indietä, etnoa, jazzia ja rap-musiikkia. Tapahtumia on luvassa poikkeuksellisen paljon, yli 200 kappaletta.

Espan lava on kaupunkilaisten ulko-olohuone ja turisteille ikkuna suomalaiseen kulttuuriin. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Lisätiedot löydät täältä.

 

KANNELTALO

Klaneettitie 5, Helsinki, www.kanneltalo.fi 

Tanssi

ke 24.5. klo 18

Mi alma flamenca / Robinson & Rintamäki

Elina Robinsonin ja Laura Rintamäen flamenco-oppilaiden kevätnäytöksessä kohtaavat sielukas flamencomusiikki ja tanssi. Mukana huikea livebändi: Juho Koskimies (kitara) Janita Halonen (laulu), Anna Murtola (laulu), Ricardo Padilla (perkussiot), Lotta Heiskanen (viulu), Laura Rintamäki (koreografiat, palmas), Elina Robinson (koreografiat, palmas) ja Noora Rintamäki (koreografia).

Kanneltalon konserttisali

Maksullinen | 24,50 € / 19,50 € | lippu.fi  

 

Tanssi

pe 26.5. klo 19

Katja Lundén Co | Flamencon ilta

Flamencon illassa monisävyistä ja sielukasta flamencoa tulkitsevat pohjoismaisen flamencon huippuihin kuuluvan Katja Lundénin edistyneet oppilaat. Tanssia säestävät flamencovirtuoosi Joonas Widenius ja laulaja Janita Halonen. Mukana illassa loistavat myös Blue Flamenco -koulun kehitysvammaiset oppilaat.

Kanneltalon konserttisali

Maksullinen | 18 € / 16 € /13 € | lippu.fi

 

Musiikki

la 27.5. klo 18

ZinZingen – Mitä jos mä jään

ZinZingen-kuoro esittää tekstien ja niiden tulkinnan kautta valittuja kappaleita. Konsertissa kuullaan myös yhtä kuoron tavaramerkeistä, eli akustisen kuorolaulun ja live-luuppauksen yhdistelmää. Aivan erityisen konsertista tekee sen, että ohjelmistosta löytyy ensimmäistä kertaa useampi kuoron laulajien oma sävellys ja sanoitus. ZinZingen on helsinkiläinen neljänkymmenen laulajan diskanttikuoro, joka on erikoistunut rytmimusiikin esittämiseen.

Kanneltalon konserttisali

Maksullinen | 10–19,50 € | lippu.fi

 

 

MALMITALO

Ala-Malmin tori 1, Helsinki, www.malmitalo.fi 

 

Musiikki

to 25.5. klo 18

Aurinko Música de Latinoamérica: Kitaran unelmat ja tanssit

Kitaran unelmat ja tanssit on konsertti, joka päättää latinalaisamerikkalaisen kitaramusiikin festivaalin. Konsertissa kuulemme kaunista kitaramusiikkia Argentiinasta, Brasiliasta, Kuubasta ja Meksikosta. Artistit ovat Fabio de Oliveira (Brasilia), Yunjia Liu (Kiina) ja Mikko Zibulski (Suomi), kaksi viimeistä muodostaen WE-kitaraduon.

Malmitalon pieni sali

Maksullinen | 22,50 € / 17,50 €| lippu.fi

 

Tanssi

la 27.5. klo 19

Aloha Night 2023

Tutustu Tyynenmeren saarten kulttuuriin värikkäiden tanssiesitysten saattelemana. Ukulelen soinnut, hypnoottiset rummut ja kaislahameiden kahina vievät mielen paratiisisaarille palmujen katveeseen. Aloha Night -tapahtumassa näet perinteisiä tansseja mm. Havaijilta, Tahitilta, Cookin saarilta, Tongalta ja Samoalta; Tanssillinen varainkeruuilta kehitysprojektia varten. Järjestäjä: Tyynenmeren Saarten Ystävyysseura ry (PIFS)

Malmitalon Pieni sali

Maksullinen | 17,50 € / 11 € | lippu.fi

 

MAUNULA-TALO

Metsäpurontie 4, Helsinki, www.maunulatalo.fi 

Kirpputori

su 4.6. klo 10–15

Maunula-talon Kesäaukion kirppis

Tervetuloa löytöjen maailmaan! Tule ja vieraile Kesäaukion kirppiksellä ja löydä aarteita, joita et tiennyt etsiväsi, ympäristöystävällisesti. Kirppiskansan tunnelmaa nostattaa musiikillaan DJ Mikko sekä Ville ja nälkäiset ravitsee lähiöistä tuttu näky Buli Foodtruck.

Myyntipaikka on ilmainen eikä vaadi ilmoittautumista. Oma viltti tai pöytä mukaan. Pidetään puisto siistinä, joten muistathan viedä pois roskat ja myymättömät tavarat. Myymättömät vaatteet voi jättää esim. UFFin keräysastiaan osoitteessa Männikkötie 3.

Tapahtuma on asukkaiden ideoima Kierrätystä ja kestäviä valintoja -teemainen tapahtuma

 

 

STOA, pe 26.5. klo 19

Turunlinnantie 1, Helsinki, www.stoa.fi

Itäkuskus Stand Up

“Itäkuskus stand up -klubilla esiintyy maahanmuuttajataustaisia koomikoita, jotka tarjoavat yleisölle vitsejä ja kielioppivirheitä!” Ikäraja 18.

Stoan iso sali

Maksullinen | 20 / 15 € | lippu.fi

 

 

STOA, www.stoa.fi

Rainbow Cities Network -valokuvanäyttely 2023: Queer Youth

Stoan galleriassa nähdään kansainvälisen Rainbow Cities -verkoston valokuvanäyttely Queer Youth. Verkoston tavoitteena on edistää sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa jäsenkaupungeissa. Rainbow Cities Network valitsee vuosittain näyttelykokonaisuudelle teeman, johon jokainen jäsenkaupunki voi lähettää yhden kuvan. Vuoden 2023 näyttelyn teemana on Queer Youth ja se julkistetaan kansainvälisenä homo-, bi- ja transfobian vastaisena päivänä 17.5. Helsingin kaupunki liittyi verkostoon vuonna 2021 ja on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana näyttelykokonaisuudessa. Näyttely on avoinna 23.7. asti

Stoan parvi

Vapaa pääsy

 

 

Muut tapahtumat

30.9. asti

Stoan aukion Kadonnut lehto

Stoan aukiolle nousee kadonnut tammilehto, jossa laulavat sukupuuttoon kuolleet linnut. Kadonneessa lehdossa kasvaa suomalaisista metsistä vähentyneitä lehtipuita kuten tammia, lehmuksia, jalavia ja pähkinäpensaita. Maannosta peittää kuivan lehdon aluskasvillisuus sekä karike ja lahopuu. Maisemaa elävöittää metsäympäristön äänistä koostuva ääni-installaatio, jonka pääosaa esittää eri sukupuuttoon kuolleiden lintulajien taltioidut laulut. Näyttelyn ovat toteuttaneet Antti Annanpalo ja Kasperi Laine.

Stoan aukio

Vapaa pääsy

 

 

VUOTALO

Mosaiikkitori 2, Helsinki, www.vuotalo.fi

Bio / Elokuva

Ons 24.5 kl. 18

Onsdagsbio: Året jag slutade prestera och började onanera

Hanna är mitt uppe i livet och karriären och vill skaffa ett andra barn med Morten, men istället gör han slut. Sverige 2022, regi: Erika Wasserman. Kunnianhimoinen ylisuorittaja Hanna tarvitsee vain yhden lapsen lisää, ennen kuin hänen elämänsä on täydellistä. Mutta hänen lapsensa isä Morten jättääkin hänet yllättäen. Ruotsi 2022, ohjaus: Erika Wasserman.

Vuosali

Fritt inträde / Vapaa pääsy