Ohjelma: Kaupunkielämää

3.4.2024

Romanien kansallispäivänä voi juhlia Helsingissä monin eri tavoin

play / pause Lataa MP3
Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
Linkin haku epäonnistui!
Haetaan jakson linkkiä...

Kaupunkielämää-podcastissa teemana on Romanien kansallispäivä. Vieraina lähetyksessä Kaupunginmuseon Romani-juhlan esiintyjä Jasmine Valentin ja Kiureli Sammallahti Latšo Džinta -yhtyeestä.

Helsingin kaupunki järjestää romanien kansallispäivänä koko perheelle suunnattua ohjelmaa. Kansallispäivää voi viettää musiikin, tanssin ja tarinoiden parissa kulttuurikeskuksissa ja kaupunginmuseossa.

Romanien kansallispäivää vietetään maanantaina 8.4. Helsingin kaupungin kulttuurikeskukset ja kaupunginmuseo järjestävät kansallispäivän ympärillä ohjelmaa, joka vie matkalle Suomen romanien historiaan ja kulttuuriin sekä tarjoaa katsauksen myös nykyhetkeen ja romanikulttuurin merkitykseen Suomessa.

Kanneltalossa maanantaina 8.4. lavalle nousevat mestarilaulaja Hilja Grönfors ja Latšo Džinta -yhtye.

Hilja esiintyy yhdessä Latšo Džinta -yhtyeen kanssa, jonka muusikot ovat tuttuja mm. Samuli Edelmann & OSL, Yona, Pekka Kuusisto &. Luomuplayers, Totuus & Valhe ja Shava yhtyeistä.

Hilja Grönfors, laulu
Kiureli Sammallahti, haitari
Valtteri Bruun, kitara
Sara Puljula, basso
Matti Pitkänen, viulu, mandoliini

Liput 20/15 €, lippu.fi

Maunula-talossa on esillä Romanien kansallispäivän näyttely maanantaista 8.4. alkaen. Näyttely käsittelee Suomen romanien monimuotoista historiaa, perinteitä ja nykyaikaa. Valokuvat, tarinat ja esineet tarjoavat ainutlaatuisen näkökulman romanikulttuuriin ja sen merkitykseen Suomessa. Näyttelyn yhteydessä on myös tilaisuus keskustella romanikulttuurista paikalla olevien asiantuntijoiden kanssa. Vapaa pääsy.

Stoan työväenopistossa on keskiviikkona 3.4. klo 17 luento Suomen romanit – romanien historiaa ja tapakulttuuria. Yhdessä Suomen Romaniyhdistyksen kanssa järjestettävässä tilaisuudessa yhdistyksen puheenjohtaja Päivi Majaniemi johdattaa kuulijat Suomen romanien historian pariin. Vapaa pääsy.

Helsingin kaupunginmuseo kutsuu lapsiperheitä Romani-juhlaan viettämään kansallispäivää tarinoiden, maistiaisten, musiikin ja tanssin parissa sunnuntaina 14.4. klo 14–15. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Ad Astra ry:n kanssa ja sinne on vapaa pääsy.

Menovinkit:

Havumetsän lapset: elokuvanäytös ja keskustelu Oodissa
La 6.4. klo 10.30–13 Oodi, Kino Regina

Virpi Suutarin uusi dokumenttielokuva Havumetsän lapset pöllyttää raikkaalla tavalla käsityksiämme metsistä ja niiden suojelusta. Elokuvan jälkeen ohjelmassa paneelikeskustelu metsien suojelusta ja aktivismista. Panelisteina ohjaaja Virpi Suutari, ympäristöaktivistit Ida Korhonen ja Otso Piitulainen sekä monimuotoisuusasiantuntija Liisa Toopakka Suomen luonnonsuojeluliitosta.

250 ensimmäiselle vapaa pääsy näytökseen!

Lue lisää: helmet.fi

Helsinki liikkuu – kesälläkin!

Toukokuussa ja kesällä järjestetään ohjattua liikuntaa niin lapsille, työikäisille kuin ikääntyneillekin.

Lapsille on tarjolla mm. uimakouluja uimahalleissa ja maauimaloissa, tennis- ja melontakursseja sekä liikuntaleirejä. Työikäisille on tarjolla uintitekniikkakursseja Uimastadionilla sekä uutuutena juoksu- ja porrastreenejä! Ikäihmisille puolestaan on tarjolla erilaista ryhmä-, kuntosali- ja vesiliikuntaa, sekä soveltavaa liikuntaa.

Kursseihin voi tutustua etukäteen jo nyt osoitteessa liikuntakauppa.hel.fi. Ilmoittautuminen alkaa tiistaina 9.4. klo 16.

Lisätiedot: liikunta.hel.fi