Ohjelma: Kaupunkielämää

23.3.2022

Kaupunkielämää-erikoislähetys Ratikkamuseosta!

play / pause Lataa MP3
Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
Linkin haku epäonnistui!
Haetaan jakson linkkiä...

Kolmetuntinen Kaupunkielämää erikoislähetys kuultiin 24. maaliskuuta avautuvasta Ratikkamuseosta. Ohjelmassa vierailivat Helsingin kaupunginmuseon museolehtori Suvi-Tuuli Waltari, kulttuuripomo Reetta Heiskanen, Helsingin kaupunginmuseon yleisöpalvelujen tiimivastaava Anna Finnilä ja Tarinoita ratikasta -kirjan kuvittaja Jonna Jylhä.

 

Menovinkit:

Kulttuuri

KEIKKA: Tänään keskiviikkona 23.3. on Stoan Black Box -klubilla omintakeinen räppäri Laineen Kasperi sekä runoilija-räppäri Ester Nuori Leppä iskevät lauteet kuumiksi. Stoan musaklubeilla rouhaistaan lupaavien nousevien artistien ja uusien tyylisuuntien musamaastoa. Stoan Black Boxissa ilmatilan täyttää kerran kuussa valtavirran ulkopuolelta poimittu musiikki ja valovoimaansa nostattavat artistit. Liput keikalle lippu.fi, 20/10 €.

 

Suomen raikkain ja groovaavin kuoro Musta lammas konsertoi Malmitalossa torstaina 24. maaliskuuta. Ammattimuusikoista koostuva Musta lammas -kuoro on Suomen kiinnostavimpia a cappella -kokoonpanoja. Malmitalon konsertissa tullaan kuulemaan julkaistavan singlen kantaesitys sekä herkullinen sekoitus omia sävellyksiä, kuorolle räätälöityjä sovituksia ja improvisoituja äänimaisemia. Liput tapahtumaan 17,50 / 11 €, lippu.fi. Konsertti alkaa klo 20.

 

KEIKKA: Perjantaina 25. maaliskuuta Vuotalossa esiintyy Wishamalii-yhtye, tämä on upouuden yhtyeen ensimmäinen keikka! Yhtyeen muodostavat Suomeen kotiutunut jordanialais-palestiinalainen laulaja-oudisti Nemat Battah, pitkään arabimusiikkia tutkinut pianisti-säveltäjä Kari Ikonen ja Suomen kysytyimpiin lyömäsoittajiin kuuluva etiopialaistaustainen Mamba Assefa. Pianisti Ikonen on keksinyt mullistavan Maqiano-mikrovirityslaitteen, jonka avulla arabimusiikin erilaiset Maqam-moodit taittuvat pianollakin! Liput lippu.fi 10/8 €.

 

Lauantaina 26.3. on vuorossa Suomen pienimmät mutta silti suurenmoiset Maunulan kirjamessut Maunulatalolla. Maunulataloon kokoontuu pohjois-helsinkiläisiä kirjailijoita, mukana mm. Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkittu Meri Valkama, esseisti Antti Nylén, kirjailija Maria Mustranta, runoilija Aura Nurmi, tietokirjailija Jukka-Pekka Pietiläinen, runoilija ja kirjailija Riina Katajavuori sekä dekkaristi Heikki Valkama.

 

Keskiviikkona 30.3. saa ensi-iltansa ”Maailmanhistorian paskimmat poikaystävät – samt en och annan flickvän” Kanneltalossa. Esitys on Liv Strömquistin sarjakuviin pohjautuva puheenvuoro parisuhteista, sukupuolirooleista, historiasta, biologiasta, taiteesta, kirjallisuudesta, kauneudesta, taloudesta ja maailmankaikkeudesta. Kaksikieliseen esitykseen liput maksavat 15/12 €, lippu.fi.

 

Liikunta

Perhehulinaa ympäri Stadia

Maksuttomat ja omatoimiset Perhehulinat alkoivat tällä viikolla Kampissa, Käpylässä ja Tapanilassa. Jo aiemmin perheet ovat yhdessä hulinoineet Myllypuron Pallomyllyssä, Talin futishallissa ja Sakarinmäen koulussa. Perhehulinat tarjoavat alle kouluikäisille lapsille ja heidän huoltajilleen tilan, jossa he voivat liikkua yhdessä omatoimisesti ja maksuttomasti. Erilaiset liikuntavälineet ovat vapaasti perheiden käytössä. Toiminta ei ole ohjattua.

Perheluhulinoiden aikataulut ja lisätiedot osoitteesta https://www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntakurssit/lapset-ja-nuoret/Perheliikunta/

 

Kirjasto

Helsingin keskustakirjasto Oodissa järjestetään ensimmäistä kertaa Tolkien-päivä
Fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienin tuotantoa kunnioittavaa Tolkien-päivää vietetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa kansainvälisenä Tolkien-päivänä perjantaina 25. maaliskuuta klo 16–21.

Ympäri Oodia levittäytyvässä tapahtumassa pääsee opettelemaan haltiakieltä, osallistumaan roolipeleihin sekä nauttimaan Tom Bombadil -teemaisesta runonlausunnasta ja Another Castle -kuoron konsertista. Kaupunkiverstaalla on monenmoista Tolkien-aiheista nähtävää ja tehtävää. Maijansalissa järjestettävässä keskustelussa pohditaan Tolkien-filmatisointeja kautta aikojen ja kirjanäyttelyissä on esillä Tolkieniin liittyvää aineistoa. Lisäksi Oodissa järjestetään lauantaina 26. maaliskuuta Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n juhlaseminaari, joka myös on kaikille avoin. Lue lisää: helmet.fi/tolkien

 

Museot

Tanssi! – Liikettä kuvataiteessa 1880–2020 -näyttely avautuu pe 25.3. HAMissa

HAM Helsingin teidemuseossa perjantaina 25.3. avautuva  Tanssi! – Liikettä kuvataiteessa 1880–2020 -näyttely esittelee suomalaisten museoiden kokoelmien tanssia, tanssillista liikettä ja ruumiillisuutta kuvaavia teoksia 1880-luvulta 2020-luvulle. Teoksissa vuorottelevat eri aikakaudet, näkemykset, tekniikat ja tyylit. Liike ja tanssi liittyvät olemassaoloomme maailmassa. Liikkuvan kehon kuvaaminen voi ilmaista meille vapauteen, harmoniaan, identiteettiin tai sukupuolirooleihin liittyviä pohdintoja. Näyttelyn ovat kuratoineet taide- ja kulttuurihistorioitsija Hanna-Reetta Schreck ja HAMin näyttelyamanuenssi Arttu Merimaa.  Lue lisää: https://bit.ly/3Lq4qw0

 

Uudistunut Ratikkamuseo aukeaa to 24.3.

Uudistunut Ratikkamuseo on nyt entistä kiinnostavampi lapsille ja perheille, eikä ratikkafanejakaan ole unohdettu. Uutuutena on Sisulaattori-ratikkasimulaatio, joka vie äänen ja kuvan avulla suoraan menneisyyden Helsinkiin. Uuden jännittävän tekemisen lisäksi Ratikkamuseon vanhat suosikitkin ovat tallella. Näyttelyssä pääsee sisään kolmeen raitiovaunuun, joista yksi on 1800–1900-lukujen vaihteen hevosvetoinen ratikka – ja takavuosilta tuttu hevonen on tehnyt paluun. Mukana on myös vanha suosikki, lippujenleimauslaite. Lue lisää: https://ratikkamuseo.fi/