Ohjelma: Kaupunkielämää

24.8.2022

Helsinki ottaa lasten ja nuorten liikuttamisen tosissaan

play / pause Lataa MP3
Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
Linkin haku epäonnistui!
Haetaan jakson linkkiä...

Vieraana Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden erityissuunnittelija Saana Saarikivi suoraan Liikuntamyllyn nuorten FunAction-liikuntatapahtumasta.

Helsingin kaupunkistrategiassa mainitaan, että ”erityisesti koronapandemian jälkeisenä aikana on tärkeä panostaa siihen, että nuoret saadaan takaisin harrastusten pariin”. Koronapandemia ei tosin vielä ehkä ole hetkeen täysin selätetty, mutta siitä huolimatta Helsingin tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus harrastukseen. Helsingin liikuntapalveluissa on otettukin härkää sarvista, jotta jokainen helsinkiläinen löytäisi liikuttavan harrastuksen. Liikunnan hyödyt terveyden sekä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta ovat kiistattomia, ja lisäksi liikunta edesauttaa oppimista tarkkaavaisuuden ja keskittymiskyvyn kehittymisen kautta.

Helsinki tarjoaa lapsia ja nuoria liikuttavaa menoa esimerkiksi syyskuun alusta alkaen, kun ohjatun liikunnan kausi pyörähtää käyntiin. Suurin osa Helsingin kaupungin omasta ohjatusta tarjonnasta lapsille ja nuorille on täysin maksutonta, ja toimintaa järjestetään esimerkiksi kouluissa ja niitä lähellä olevissa liikuntapaikoissa, jotta lasten ja nuorten olisi mahdollisimman helppo osallistua toimintaan.

Liikuttavaa menoa järjestetään yhtä lailla perheille (Perhehulinat ja Liikuntahulinat), alakoulu (EasySport)- ja yläkouluikäisille (FunAction), sekä 18-29-vuotiaille (Nyt-liikunta). Lisäksi yläkouluikäisille on startattu KouluPT-palvelu, joka on henkilökohtaista liikuntaneuvontaa. Myös 16-29-vuotiaille on tarjolla maksutonta liikuntaneuvontaa.

Caisa
Kardo Shiwan: FUR
Pe 26.8. klo 19 ENSI-ILTA
La 27.8. klo 19
Ke 31.8. klo 19
To 1.9. klo 19 Liput: https://www.lippu.fi/artist/kulttuurikeskus-caisa/kardo-shiwan-fur-3026998/
Lisätietoja: https://caisa.fi/fi/tapahtumat/event/D954543528AD75937DC26D5DB1AA10D3/Kardo_Shiwan__FUR___ENSI-ILTA
Onko karva evolutiivinen jäänne? Mikä on karvan tulevaisuus?  Taiteilija Kardo Shiwanin mielestä karvan avulla voimme tutkia itseämme, historiaamme ja kulttuuriamme. Esitys on kielirajaton. Teoksessa käytetään useita kieliä (suomi, kurdi, englanti, arabia, ruotsi), mutta sen kokeakseen ei tarvitse ymmärtää näitä kieliä. Esitystä ei suositella lapsille.

Malmitalo, A la Malmi -klubi
Laineen Kasperi & Liian Iso Trio
Pe 26.8. klo 19.00 Liput: https://www.lippu.fi/artist/alamalmi/ Lisätietoja: http://www.malmitalo.fi/fi/tapahtumat/?q=a%20la%20malmi&st=2022-08-15&et=2023-05-15&el=42&show=20 

Syyskauden A la Malmi -klubit potkaistaan käyntiin lyömällä hakku syvälle suomalaisen hiphopin kultasuoneen. Laineen Kasperi & Liian Iso Trio täräyttävät rytmiä perjantai-iltaan! A la Malmi on Malmitalon klubisarja, joka esittelee kiinnostavinta, tuoreinta ja kovimmassa nosteessa olevaa kotimaista musiikkia akustisesti upeissa konserttisalipuitteissa. A la Malmi ei välitä genrerajoista vaan tarjoilee kuulijoiden eteen parhaat itsenäisen musiikin tekijät, joita maa päällään kantaa. Nyt on mahdollista hankkia myös superedullinen sarjalippu A la Malmi -klubeille!

Espan lava
Vielä ehtii keikoille!
Vapaa pääsy. Lisätietoja: https://espanlava.fi/
Kaksipäiväinen Helsinki puhuu -tapahtuma ke–to 24.–25.8.
Septeto Santiaguero to 26.8.
Open Stage: Mardi Tickle & Julye Blom ma 29.8.
Open Stage: Oneiros resort & Klezmer-rieha ti 30.8.

HAM, Tanssi!-näyttelyssä Sonja Jokiniemen tanssillinen esitys
La 27.8. klo 16, Eteläinen Rautatiekatu 8
Koreografi, taiteilija ja esiintyjä Sonja Jokiniemi on valmistanut yhdessä työryhmänsä kanssa neljän esityksen sarjan HAMin Tanssi! Liikettä kuvataiteessa 1880–2020 -näyttelyyn. Koe näyttelyn teokset tanssillisen liikkeen vahvistamana. Esitys nähtävissä museon pääsylipun hinnalla. Lue lisää: hamhelsinki.fi/tapahtumat

Helsingin kaupunginmuseo: Katajanokan jugend ‑arkkitehtuurikävely
To 25.8. klo 17, Aleksanterinkatu 16
Kierros esittelee Katajanokan kansainvälisestikin tunnettuja huippukohteita ja valottaa myös niitä yhteiskunnallisia kehityslinjoja, jotka johtivat kaupungin ahtaimmin asutun hökkelikylän muuttumiseen muutamassa vuodessa Suomen ensimmäiseksi kokonaan kivestä rakennetuksi kaupunginosaksi.

Lähtöpaikka: Kaupunginmuseon sisäänkäynti / kesto: 1,5 h / Liput: 10 € Lue lisää: www.helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat

Ruiskumestarin talo: Runo – Näky – Huumaus -tanssidramaattinen sarja
La 27.8. klo 12–17, Kristianinkatu 12
Tänä vuonna tulee 125 vuotta tanssitaiteilija Martta Bröyerin (1897–1979) syntymästä. Modernin tanssin pioneereihin Suomessa kuulunut Bröyer loi 1920–30-luvuilla oman tyylinsä, jossa tanssia säesti runonlausunta. Aikoinaan ristiriitaisen vastaanoton saanut taidemuoto innoittaa nyt tämän päivän tekijöitä, tanssitaiteilija Tiia Hämäläistä ja äänitaiteilija Marika Hyväristä. He ovat luoneet runotanssiteoksen, jossa Bröyerin käyttämät runot kohtaavat nykyrunouden ja hänen liikekielensä vaikutteet sulautuvat nykytanssiin.
Esitysajat: – klo 12–13 – klo 14–15 – klo 16–17
Lue lisää: www.helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat