Ohjelma: Kaupunkielämää

27.4.2022

Helsingin kaupunginmuseon Rikki – kun mieli särkyy -näyttely

play / pause Lataa MP3
Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
Linkin haku epäonnistui!
Haetaan jakson linkkiä...

Rikki – kun mieli särkyy -näyttely lähestyy mielenterveyden hajoamista kokijan näkökulmasta. Esillä on Nikkilän psykiatrisen sairaalan (1914–1999) potilaiden tekemiä piirroksia, maalauksia ja käsitöitä Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Teokset kertovat inhimillisyydestä diagnoosien takana. Njassan vieraana graafinen suunnittelija ja sarjakuvataiteilija Viivi Rintanen ja näyttelytyöryhmän jäsen, tutkija Eero Salmio.

Menovinkit: 

Museot

Helsingin kaupunginmuseo, Uusi näyttely!: Rikki – kun mieli särkyy

22.4.2022–25.9.2022,  Aleksanterinkatu 16

Rikki – kun mieli särkyy -näyttely lähestyy mielenterveyden hajoamista kokijan näkökulmasta. Esillä on Nikkilän psykiatrisen sairaalan (1914–1999) potilaiden tekemiä piirroksia, maalauksia ja käsitöitä Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Teokset kertovat inhimillisyydestä diagnoosien takana.

Lue lisää: www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/rikki-kun-mieli-sarkyy/

Helsingin kaupunginmuseo, Minäkö hullu? -draamaesitys

To 28.4.2022 klo 17–18, Aleksanterinkatu 16

Mitä taiteilijuus on ja mitä se vaatii? Kulkevatko nerous ja hulluus käsi kädessä? Kuka tämän määrittelee?

Mielenterveystoipujien tuottamasta materiaalista syntynyt immersiivinen Minäkö hullu? -museoteatteriteos pureutuu luovuuteen ja mielenterveyteen kuljettaen kokijansa Rikki – kun mieli särkyy -näyttelyn maailmaan Nikkilän todellisten ja kuvitteellisten hahmojen saattamana.

Teos pohjautuu Nikkilän psykiatrisen sairaalan potilaina olleiden kirjailijoiden L.Onervan, Uuno Kailaan ja Elmer Diktoniuksen runoihin ja kirjoituksiin, sekä tämän päivän mielenterveystoipujien kokemuksellisiin teksteihin, jotka ovat syntyneet näyttelyesineistön innoittamina.

Ilmoittaudu ja lue isää: www.helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat/minako-hullu-draamaesitys/

HAM, Uusi näyttely!: Lora Dimova & Leda Vaneva: Hybrid Existence

30.4.2022–12.6.2022 , Eteläinen Rautatiekatu 8

HAM-galleriaan lauantaina avautuva Hybrid Existence tutkii ihmisyyttä herkästi muuntuvana rakennelmana, jonka ilmaisu ei rajoitu fyysisen kehon parametreihin. Näyttelyn eri välineillä toteutetut teokset ylittävät yksityisen ja yhteisöllisen, digitaalisen ja fyysisen sekä ruumiin ja ympäröivän todellisuuden rajoja. Kummatkin taiteilijat tutkivat henkilökohtaisten kokemustensa katoavaista luonnetta ja antavat niille fyysisen muodon.

Lue lisää: www.hamhelsinki.fi/exhibition/lora-dimova-leda-vaneva-hybrid-existence/

HAM, Free Friday

Pe 29.4. klo 11.30–19, Eteläinen Rautatiekatu 8

Näyttelyihin voi tutustua ilmaiseksi jokaisen kuun viimeisenä perjantaina. Tällä hetkellä koettavissa mm. Tanssi! Liikettä kuvataiteessa 1880–2020- ja Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä -näyttelyt.

Lue lisää: www.hamhelsinki.fi/event/freeham-ilmaispaiva-2/

Kulttuuri

Huomenna torstaina 28.4. Vuotalolla voi tapahtua mitä vaan, kun Stella Polaris goes Vuosaari! Näyttelijät, muusikot ja valosuunnittelijat inspiroituvat yleisön ehdotuksista ja tietysti Vuosaaresta. Lavalla nähdään Antti Laukkarinen, Elina Stirkkinen, Jussi Vatanen, Mikael Rejström ja Teijo Eloranta. Liput lippu.fi:stä, 20 €.

Vappuaaton 30.4. menovinkkejä:

Stoassa Itäkeskuksessa kello 15 alkaa Circo Aereon esitys Lion – The Weird and Magical Abracadabra Circus Show. Lion on hauska, taidokas ja hiukan häiriintynyt esitys jännityksestä ja pelosta. Klovneriaa, hämmästyttävää taikuutta ja miimistä eläintenkesytystä sisältävän teoksen katsojina viihtyvät niin nuoret kuin aikuiset. Liput lippu.fi:stä 20 €, ja jos haluaa pitemmän kaavan kautta mennä, tarjolla on myös Show + Dinner -vaihtoehto.

Vuotalolla pääsee kuulemaan Johanna Förstiä ja Antti Koivula Bandia kello 15 lähtien. Vappuaaton konsertissa tutut suomalaiset kappaleet saavat uuden ilmeen. Johanna Försti on sovittanut rohkeasti musiikkia mm. J. Karjalaiselta, Juice Leskiseltä ja Baddingilta. Suuri yleisö tuntee heidät ennen kaikkea Tanssii Tähtien Kanssa -orkesterin taitavina solisteina. Liput lippu.fi:stä, 26 €.