Ohjelma: Kaupunkielämää

20.4.2022

Annantalo

play / pause Lataa MP3
Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
Linkin haku epäonnistui!
Haetaan jakson linkkiä...

Annantalo on lasten, nuorten ja perheiden taidekeskus Helsingissä Annankadulla, ja se on toiminut jo 35 vuoden ajan. Annantalossa annetaan taideopetusta, pidetään näyttelyitä ja järjestetään esityksiä, tapahtumia ja työpajoja. Se on tapahtumapaikka myös lastenkulttuuria edistäville seminaareille ja koulutuksille. Periaatteena on luoda suotuisa ilmapiiri ja edellytykset lapsille ja nuorille taiteen ja kulttuurin kokemiseen, tekemiseen ja näkemiseen Helsingissä sekä tuoda lapsi ja nuori täysivaltaisiksi toimijoiksi kaupungin taide- ja kulttuurielämässä.

Annantalon taideopetuksessa opiskellaan taiteen ilmaisukieltä ja tekniikoita ja ollaan vahvasti kiinni ympäröivässä kulttuurissa. Vuosittain opetukseen osallistuu n. 10 000 helsinkiläistä lasta ja nuorta.

Annantalon näyttelyillä on taidekasvatuksellinen päämäärä ja ne liittyvät aina jotenkin lapsen ja/tai nuoren maailmaan. Myös omien taideryhmien töitä esitellään aika ajoin talon eri tiloissa. Kahvilassa on esillä kirjankuvitusnäyttelyitä.

Yksittäisten tapahtumien lisäksi Annantalon ohjelmassa on eri-ikäisille lapsille ja nuorille, perheille suunnattuja vakio-ohjelmia sekä koko Helsingin kaupunkitapahtumiin liittyvää ohjelmaa. Annantalon kevätfestareilla nähdään omien tanssi- ja teatteriryhmien esityksiä. Takapihan A●lavalla järjestetään ohjelmaa läpi kesän.

Annantalon kevätfestareilla nähdään siis Annantalon omien tanssi- ja teatteriryhmien esityksiä. Kevätfestarit ovat tänä vuonna 22.4.–14.5.2022. Esitysten teemat käsittelevät aiheita laidasta laitaan. Nuoret pohtivat tulevaisuutta, omaa asemaansa ja nähdyksi tulemisen tarvetta. Katsoja voi myös lähteä seikkailulle noitien tai unien maailmaan, kietoutua metsän pauloihin ja hypätä tulevaisuuteen.

Annantalo juhlii 35-vuotista taivaltaan näyttelyillä. Oudon äärellä -näyttely pohtii outoutta. Onko se samaa aikuiselle ja lapselle? Onko media outoa? Entä taide? Näyttely kokoaa moninaisen kavalkadin teoksia, jotka käsittelevät sekä mediaa että taidetta – ja erityisesti mediataidetta. Oudon äärellä pyrkii tekemään mediataidetta saavutettavammaksi, esittelemään sitä uusille yleisöille ja järjestämään kohtaamisia nykytaiteilijoiden ja lastenkulttuurin välillä – kenties tekemään mediataidetta vähemmän oudoksi!

Menovinkit:

Junior-lukuvalmentajat Helsingin kirjastoissa

Kaipaatko apua kiinnostavien lasten- tai nuortenkirjojen löytämiseen? Junior-lukuvalmentajat, eli kirjastojen lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijat, auttavat löytämään toiveidesi mukaiset kirjat. Lukuvalmentaja Junior -palvelu on tarkoitettu kaikille lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostuneille – lapsille, nuorille, vanhemmille ja opettajille. Lukuvalmennuksen voi saada meilitse tai osassa kirjastoista myös noudettavana kirjakassina.

Lue lisää: helmet.fi/lukuvalmentajajunior

Stadin ulkokuntosalit – auki maksutta 365 päivää vuodessa!

Ulkokuntosalien määrään ja laatuun on panostettu viime vuosina. Vuonna 2010 Helsinkiin hankittiin 370 laitetta ja tämän jälkeen tahti on pysynyt noin 100 uudessa laitteessa per vuosi. Kaupunkilaiset ovat ottaneet ulkokuntosalit omakseen ja ne ovat nousseet huppusuosituiksi. Erityisesti Davidin laitteilla varustetut salit ovat kovassa suosiossa. Ulkokuntosalien välineet ja laitteet ovat ympärivuotisessa käytössä, maksutta ympäri vuorokauden. Laitteissa saa säädettyä vastusta siirrettävällä painopakalla, joten ulkokuntosalit sopivat hyvin eri tasoisille kuntoilijoille.

Lisätiedot: https://helsinkiliikkuu.fi/stadin-ulkokuntosalit-auki-maksutta-365-paivaa-vuodessa

Helsingin kaupunginmuseo: Tervetuloa Kruununhaan kummitustarinat ‑kummituskävelylle!

Pe 22.4. klo 17–18.30, Aleksanterinkatu 16

Kaupunginmuseon kummituskävelyt luovat aavemaisen näkökulman Helsingin kulttuurihistoriaan. Museon kummitusvastaavat kertovat kävelyn aikana kaupungin tunnetuimmista kummituksista ja mysteereistä. Mistä syntyvät urbaanilegendat ja miksi ihmiset kertovat kummitustarinoita? Kävelyillä ei ole varsinaista ikärajaa, mutta toivomme pienimpienkin osallistujien olevan yli kymmenvuotiaita. Maksullinen: 10 €

Lue lisää: https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat/kruununhaan-kummitustarinat-kummituskavely-6/

HAM, Lauantaipaja: Hidas liike

La 23.4. klo 14–16, Eteläinen Rautatiekatu 8

Kaikille avoimen lauantaipajan teema on hidas liike. Harjoitamme yhdessä hidasta piirtämistä musiikin inspiroimana. Lauantaipajat sopivat kaikenikäisille, alle 10-vuotiaat aikuisen seurassa. Ei ennakkoilmoittautumista. Pajoihin voi osallistua max. 15 henkilöä kerrallaan. Suosittelemme maskin käyttöä yli 12-vuotiaille.

Lue lisää: https://www.hamhelsinki.fi/event/lauantaipaja/

HAM, Vielä ehtii! Harriina Räinä: The Other as Matter -näyttelyn viimeinen viikko on käynnissä.

Su 24.4. asti, Eteläinen Rautatiekatu 8

The Other as Matter tutkii eläinperäisen materian merkitystä vesiväripuupiirrostekniikan prosessissa ja lopputuloksessa. Teoskokonaisuus on tutkielma eläinperäisten materiaalien toimijuuksista ja kietoutumisesta taiteen tekijyyteen. Näyttely koostuu vesiväripuupiirroksista ja valokuvapohjaisista polymeerigravyyrivedoksista. Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy.

Lue lisää: https://www.hamhelsinki.fi/exhibition/harriina-raina-the-other-as-matter/

HKM, Falkmanin ateljee: Museon salainen aarre

Su 24.4. klo 12–15, Aleksanterinkatu 16

Harva tuntee kaupunginmuseon uumenissa sijaitsevan Suomen vanhimman säilyneen taiteilija-ateljeen, jonka ruotsalaissyntyinen kuvataiteilija Severin Falkman (1831–1889) rakennutti itselleen 1872. Tunnelmallinen ateljee tarjoaa osin alkuperäisine sisustuksineen ainutlaatuisen kurkistuksen aikanaan ylenkatsotun historia- ja laatukuvamaalarin elämään. Ateljeen avaamisen yleisölle mahdollistavat kaupunginmuseon vapaaehtoiset, jotka toimivat siellä keskusteluoppaina.

Lue lisää: https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat/falkmanin-ateljee-museon-salainen-aarre-21/

Stoa Black Box

Stoassa fiilistellään tuoreinta ja kovimmassa nosteessa olevaa kotimaista musiikkia peräti kahdella Stoa Black Box -klubilla. Tänään keskiviikkona 20.4. klubille saapuvat suomalaisen R&B:n ja soulin taituri Rosa Coste, koukuttavasta rap-musiikista tunnettu Jambo sekä uuden jazz-soundin edustaja Pessa. Huomenna torstaina 21.4. kuullaan kolmen esiintyjän kimara räppiä ja afropop-soundeja, kun vuorossa ovat Kalle Kinos + Ege Zulu + GADA. Liput klubille 20/15 €, lippu.fi. Klubit alkavat klo 19.

UMO Helsinki Jazz Orchestra Vuotalossa

Ensi viikon tiistaina 26.4. klo 14 Vuotalossa pääsee nauttimaan levynjulkaisukonsertista, kun lauteille nousee UMO Helsinki Jazz Orchestra. Last Dance -albumi syntyi pandemian pakottamissa poikkeusoloissa ja se taltioitiin Helsingissä syksyllä 2020. Melankoliset melodiat soivat rikkaasti ja rehevästi, tarjoillen intiimejä ja ilmeikkäitä improvisoituja sooloja UMO Helsinki Jazz Orchestran solisteilta. Konsertissa kuullaan UMO Helsinki Jazz Orchestran taiteellisen johtajan ja pääkapellimestarin Ed Partykan sävellyksiä ja sovituksia räätälöitynä orkesterin laajennetulle kokoonpanolle, kapellimestarina Ed Partyka itse. Liput 10 €, lippu.fi.