Yli rajan liitää laulu

Minkälaisissa kantimissa suomalais-ugrilaiset marin ja udmurtin kielet ja kulttuurit tällä hetkellä ovat? Mitä ukrainalaisille muusikoille kuuluu? Miten Venäjällä asuvat taiteilijat voivat? Yli rajan liitää laulu -ohjelma vie kuulijan rajojen ylitse muun muassa Karjalan tasavaltaan, Udmurtiaan, Jakutiaan ja Ukrainaan. Ohjelmassa kuullaan laaja kirjo maailmanmusiikin säveliä munniharpusta elektronimusiikkiin ja mummokuoroista poplauluun.

Ohjelmaa toimittavat muusikko-säveltäjät Anne-Mari Kivimäki, Arto Rinne ja Taito Hoffrén. Yhteistyössä Folk Extreme ja OKM.

Radio Helsinki tuomitsee Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa.

Tekijät

Tulossa

 • Yli rajan liitää laulu 22.5.2024 20.00
  Udmurtia. Kolmannessa jaksossa matkustetaan Udmurtiaan, Izhevskin kaupunkiin ja vieraillaan Udmurtian kylissä. Suomalaisten oppaana 1990-luvun lopulta asti toiminut Tatali Dmitrijeva haastattelee udmurtin kielellä nuoria udmurtilaisia muusikoita Pos-Dukes-yhtyeestä. Musiikki vie Euroviisu-mummokuoroista perinteiseen häämusiikkiin ja sieltä takaisin elektronisen Udrmurtti-musiikin pariin. Lopuksi keskusteluosuus.
 • Yli rajan liitää laulu 29.5.2024 20.00
  Mari, Karjala, Moskova. Neljäs jakso selvittää mitä marin kielelle kuuluu ja siitä kertoo Virossa asuva Anna Makeev. Sen jälkeen palataan hetkeksi takaisin Karjalaan, Petroskoihin ja haastattelussa on kuuluisa karjalainen muusikko-musiikintekijä Santtu Karhu. Karjalasta lähdetään Moskovaan ja siellä asuva kansanmusiikkiguru Sergei Starostin kertoo musiikkiperinteestä ja venäläisestä folkloresta sekä analysoi venäläistä kansanmusiikkia. Musiikkimatka kulkee haastateltavien kanssa yhdessä Marista Karjalaan ja sieltä Starostinin esittämään monipuoliseen kansanmusiikkiin. Lopuksi keskusteluosuus.
 • Yli rajan liitää laulu 5.6.2024 20.00
  Ukraina. Viides jakso ottaa selvää mitä ukrainalaisille muusikoille kuuluu. Anne-Mari Kivimäki haastatteli muusikkoystäviänsä Daga Gregorowiczia ja Dana Vynnytskaaa DagaDana-yhtyeestä, ja tiedusteli yhtyeen musiikista ja esiintymisistä. Toisen haastattelun antoi Marko Halanevych, joka on Suomessakin konsertoineen ja maailmalla kiertävän, suositun DakhaBrakha-yhtyeen jäsen. Jakso sisältää ukrainalaista musiikkia haastateltavilta ja Euroviisuissa vuonna 2021 esiintyneeltä Go-A-yhtyeeltä. Lopuksi keskusteluosuus.
 • Yli rajan liitää laulu 12.6.2024 20.00
  Yli rajan toimijat. Kuudes jakso piipahtaa vuosittaisella kansanmusiikki- ja kansantanssiristeilyllä Folklandialla ja haastattelee suomalaisia kansanmusiikkifestivaaleja ja järjestötoimijoita sekä suomalais-venäläistä yhteistyötä tehneitä taiteilijoita. Haastateltavina Kihaus Folk Festival, Joensuun Popkatu, Haapavesi Folk Festival, Kaustisen kansanmusiikkijuhlat, Pispalan Sottiisi, Karjalainen Nuorisoliitto, Oulun amk:n edustaja, tanssintutkija Petri Hoppu sekä kansantanssiguru Antti Savilampi.

Yhteistyö­kumppanit

On-demand

 • play / pause 15.5.2024 20.00
  Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
  Linkin haku epäonnistui!
  Haetaan jakson linkkiä...
  Karjala. Toisessa jaksossa matkataan Karjalan Tasavaltaan Vieljärvelle Karjalan kielen kodiin ja siellä on haastateltavana johtaja Natalia Antonova. Toinen haastateltava on pitkänlinjan Karjala-folkin lähettiläs, muusikko ja toimittaja Arto Rinne, joka on asunut Petroskoissa ja tehnyt koko ikänsä vaikuttavaa suomalais-venäläistä ja erityisesti karjalaisten välistä yhteistyötä. Jaksossa kuullaan Karjala-folkkia ja karjalankielistä räppiä. Lopuksi keskusteluosuus.
 • Jakutia. Ensimmäisessä jaksossa puhaltaa Siperian tuulet. Haastateltavina Jakutskin kaupungista kansanlaulun opettaja Ella Sokolova sekä suomalainen toimittaja, Jakutiassakin asunut Jussi Konttinen. Musiikkia munniharpusta, jakutialaiseen perinnelauluun ja Jakutia-poppiin. Lopuksi keskusteluosuus.