Taide vai Teknologia

Taide vai teknologia on puheohjelma, jossa tutkitaan taiteen ja teknologian välistä jännitettä kiinnostavien, ajankohtaisten ilmiöiden ja tekijöiden kautta.

Teknologia on ykkösiä tai nollia, suoraviivaista insinööritiedettä, kun taas taide on mielikuvitusta, uuden luomista ja totutun haastamista. Vai onko?

Taide saa muotonsa teknologian kautta. Kaikenlaisia vempaimia käytetään, jotta yleisölle pystytään kertomaan tarina, ja uudet teknologiat mahdollistavat yhä monipuolisemmin upottavia kokemuksia katsojalle.

Taide vai teknologia -ohjelmassa skannataan taidekokemuksia, jotka lentävät vielä tutkan alapuolella sekä esillepanoa ja elämyksiä, joista useimmat vasta unelmoivat. Mikä on taiteen ja teknologian välinen suhde tai yhteinen tulevaisuus?

Ohjelmaa luotsaavat Assemblyn Nuppu Stenros ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin Annastina Haapasaari, jotka kutsuvat Radio Helsingin studioon visionäärejä, taustavaikuttajia ja tekijöitä.

Taide vai teknologia Radio Helsingissä joka torstai klo 11.00-12.00. Kuuntele ohjelma on-demandina silloin kun sinulle sopii.

Ohjelmayhteistyössä Assembly, Suomen kansallisooppera ja -baletti sekä Telia.

Tekijät

Tulossa

 • Taide vai Teknologia 2.12.2021 11.00
 • Taide vai Teknologia 9.12.2021 11.00

Yhteistyö­kumppanit

On-demand

 • play / pause 25.11.2021 11.00
  Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
  Linkin haku epäonnistui!
  Haetaan jakson linkkiä...
  #kehollisuus. Teknologia on tehnyt vaatteesta intiimiä tietoa tallentavan datakeskuksen, joka on mahdollista kytkeä ihmisiin tai tietoverkkoihin. Miten muoti peilaa yhteiskunnassamme tapahtuvia muutoksia? Millaista annettavaa tanssilla on ajassa, jota leimaa teknologisoituminen ja kehosta vieraantuminen? Vieraina Tero Saarinen (Tero Saarinen company) ja Natalia Särmäkari (Aalto Yliopisto).
 • #AI ja #KV – Syväsukellus tekoälyn, koneoppimisen ja algoritmien maailmaan. Tekeekö oppivat algoritmit meille vain lisää samaa vai kykenevätkö koneet kirjoittamaan puolestamme käsikirjoituksia ja copy-tekstejä. Vieraana luova teknolgisti Essi Salmenkivi (Yle). Lisäksi Laura Hirvi (VRBB) kertoo, teknologian ja taiteen polttopisteen kuumimmat kuulumiset Euroopan urbaanin taiteilijaelämän mekasta Berliinistä.
 • #kritiikki – Taiteilijat esittävät kriittisiä ja eettisiä kysymyksiä liittyen teknologiaan. Tässä jaksossa puhutaan algoritmien opettamisesta moninaisemmiksi, kuullaan tekoälypuolueen perustamisesta ja pohditaan vaikuttamista ja kuulluksitulemista. Vieraina Kasperi Laine, Laineen Kasperi ja Marko Tandefelt (Digital Idiots) sekä Aku Meriläinen (mm. Digiteatteri).
 • #Lavashow – Projisoinnit, hologrammit, lisätty todellisuus, lentävät dronet ja tilallinen ääni. Yleisö haluaa elämyksen, joka muistetaan vielä kauan sen jälkeen, kun lamput lavalla ovat sammuneet. Mitä se vaatii? Vieraina valosuunnittelija Mikki Kunttu ja Euroviisu-kommentaattori ja pop-kulttuurin asiantuntija Mikko Silvennoinen.
 • Pelimaailmasta taiteeseen on hiipinyt immersiivisyyden ja osallistamisen trendi. Onko immersiivisyys lähinnä apurahabingon valttikortti, ja muuttaako ylenpalttinen pelillistäminen taidekokemukset lopulta pelkiksi huvipuistoiksi? Mitä moderni ihminen hakee taiteelta? Vieraina Kai Kartio (Amos Rex) ja Marko Ahtisaari (Helsingin juhlaviikot).
 • Mikä hitto on metaversumi? Onko se uhka vai mahdollisuus? Koetaanko tulevaisuuden taidekokemukset virtuaalisessa rinnakkaistodellisuudessa, tai voiko metaversumi itsessään olla taidetta? Jaksossa vieraina Laura Olin (virtuaalistudio ZOAN) ja Santeri Suominen (Helsinki XR Center).
 • Sekä ooppera että videopelit ovat yhtenäistaideteoksia, joissa teknologia on tärkeässä roolissa. Mitä muuta yhteistä niillä on? Taide vai teknologia -ohjelman ensimmäisessä jaksossa vieraina Lilli Paasikivi (Suomen kansallisooppera) ja Mikael “Mixu” Kasurinen (Remedy Entertainment).
Näytä lisää