Lintu & Kamari

Tuntuuko klassinen musiikki vaikeasti lähestyttävältä? Miten päästä alkuun, kun kuitenkin vähän kiinnostaa? Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää klasarista, mutta et ole kehdannut kysyä! Klasaricurious on tästä lähtien ihan oikea termi.

Lintu & Kamari -ohjelmassa klassisen musiikin kansainvälinen legenda ja asian äärellä ummikko radiotoimittaja kohtaavat. Tuloksena on viihdyttävä, anekdootintäyteinen talk show, jossa musa ja läppä on oikeassa balanssissa. Klassisen musiikin kliseitä sekä pölyttyneitä mielikuvia ravistellaan, toisaalta niille myös annetaan synninpäästö: kaikesta ei tarvitse pitää, tai edes olla kiinnostunut.

Tekijät

Tulossa

  • Lintu & Kamari 30.4.2024 18.00
    Vieläkö klassista musiikkia kannattaa levyttää vuonna 2024? Äänitemyynti sakkaa kaikilla aloilla, mutta mihin sitä edelleen tarvitaan, tai kaivataan, ja miksi siitä on vaikea, ellei mahdotonta luopua?
  • Lintu & Kamari 7.5.2024 18.00

On-demand

  • play / pause 23.4.2024 18.00
    Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
    Linkin haku epäonnistui!
    Haetaan jakson linkkiä...
    Suomi mainittu! Millainen on suomalaisen identiteetin paikka klassisen musiikin maailmankartalla? Millaiset kansalliset piirteet on hyödyksi, toisaalta jarruna? Jo Sibelius peräänkuulutti meille enemmän rohkeutta ja ottamaan mallia Lemminkäisestä. Miten se on toteutunut?
  • Vieraana säveltäjä Maija Hynninen, jonka kanssa jutellaan säveltämisestä elektronisille instrumenteille ja äänilähteille, sekä epätavanomaisten äänten luonteesta. Kiehtovaa! Käsittelynsä saavat myös Ranska, Berkeley, luovan uran ja freelancer-elämän realiteetit kuin kaatuvat tietokoneetkin. Ohjelmaa säestämässä Hynnisen säveltämä musiikki, sekä inspiraation lähteet.
  • Klassinen musiikki voi tuntua kuin valtavalta museolta: miten tämän kaiken ylitsevuotavuuden kanssa oikein pärjää? Näkökulmia tähän, ja paljon muuta huhtikuun toisessa lähetyksessä. Luvassa barokki- ja renessanssimusiikkia, synninpäästöjä ja katsaus Linnun musiikkimakuun - mainio kaksituntinen siis tiedossa!
  • Vaikka välillä tuntuu, että pop-maailma ja klassinen musiikki elävät sopivan hajuraon päässä toisistaan, mahtuu usean artistin ja yhtyeen uralle sinfoniaorkesterin kanssa tehty keikka, kiertue tai erikoislevy. Miksi näin? Onko yksi plus yksi tässä tapauksessa enemmän, vai vähemmän, kuin kaksi? Pohdintansa saa myös musiikkiin liittyvät muistot, elokuvien loppukohtaukset, musiikin markkinoinnin lainalaisuudet ja vaikka vallan mitä muuta.
  • Studiossa Kamari & Talvitie, näet vieraana säveltäjä Riikka Talvitie. Ohjelmassa ruoditaan säveltämistyön, ja kaiken taiteellisen työn poliittisuutta, vaikutusmahdollisuuksia ja muita ulottuvuuksia. Samalla pohditaan taidemusiikin esittämiseen liittyviä käytäntöjä ja tabujakin, mistä ne oikein kumpuavat? Onko säveltäjä aina jalustalle nostettu sankari, mitä tapahtuu, kun huomiota, ja ehkä sävellystyötäkin, tahtoo avoimesti jakaa isommalle porukalle?
  • Illan ohjelmassa puhutaan elokuvamusiikista ja sen säveltämisestä, mutta myös rahasta, työn motivaatiosta ja puhtaasta bisneksestä. Klassisessa musiikissa, kuten monessa muussakin, rahalla on iso merkitys, mutta kuinka iso? Vieraana säveltäjä Tuomas Kantelinen, jonka kanssa ruoditaan leffamusiikin trendejä ja realiteetteja, sekä tietenkin kuunnellaan hyvää elokuvamusiikkia.
  • Ensimmäisessä jaksossa pureudutaan mullistusten musiikkihistoriaan: miten tapahtumat sodista maanjäristyksiin ja kulkutaudeista vallankumouksiin ovat jättäneet jälkensä nuottipapereille? Voiko historian kautta myös löytää uteliaisuutta päästä sisään musiikkiin, johon muuten voi olla vaikea löytää sopivaa tulokulmaa?
Näytä lisää