Kuka varastaa ja keneltä

Kuka varastaa ja keneltä on ensimmäinen romanimusiikkiin keskittyvä radio-ohjelma Suomessa. Muusikko, kulttuuri- ja taidealan moniosaaja sekä yrittäjä Mertsi Lindgrenin ja musiikkiin erikoistuneen freelance-toimittaja ja tietokirjailija Mervi Vuorelan toimittamassa ohjelmassa pureudutaan joka keskiviikko klo 13-15 romanimusiikin nykytilaan ja lainalaisuuksiin Suomessa sekä osittain myös muualla maailmassa. Joka lähetyksessä kuullaan myös vaihtuvia vieraita.

Kuka varastaa ja keneltä Radio Helsingissä keskiviikkoisin klo 13-15.

Ohjelman mahdollistaa Suomen Kulttuurirahasto.

Yhteistyö­kumppanit

On-demand

 • play / pause 10.11.2021 13.00
  Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
  Linkin haku epäonnistui!
  Haetaan jakson linkkiä...
  Keitä ovat romanimusiikin tulevaisuuden tekijät? Pitävätkö vanhat genret pintansa, vai kiinnostaako nuorisoa jokin ihan muu? Aiheesta saapuu keskustelemaan räppäri Roni Hagert.
 • Kuka varastaa ja keneltä -ohjelmassa on tällä viikolla luvassa romanimusiikin levyraati! Biisejä saapuvat arvioimaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Risto Blomster ja romanien Paula Koivuniemeksi tituleerattu laulaja-muusikko Tanja Manner.
 • Perinteiset suomalaiset romanilaulut eli kaaleenlaulut sekä hengelliset laulut muodostavat romaniperinteemme ääripäät. Miksi näin on? Aiheesta saapuvat keskustelemaan mestarikansanlaulaja ja suomalaisen romaniperinteen tallentaja Hilja Grönfors sekä gospel-muusikko Valfrid Åkerlund.
 • Millaiset mahdollisuudet romaniartistilla on breikata Suomessa, ja mikä on television kykykilpailujen rooli tässä? Aiheesta saapuvat keskustelemaan Ruotsin True Talent -kisan voittanut muusikko Dimitri Keiski ja manageri-tuottaja Pete Eklund.
 • Mitä yhteistä on Suomen romaneilla ja saamelaisilla, ja miten tämä kaikki linkittyy kulttuuriseen omimiseen? Asiasta saapuvat keskustelemaan Kolttakulttuurisäätiön asiamies Mari Gauriloff ja muusikko-maailmanmatkaaja Sami Yaffa.
 • Miksi niin harva romani päätyy musiikkikoulutuksen piiriin? Entä mitä koulutus voi antaa romanimusiikista kiinnostuneelle valkoiselle? Asiasta saapuvat keskustelemaan viulisti-laulaja Miritza Lundberg ja gypsy jazz -kitaristi Olli Soikkeli.
 • Tango ja iskelmä ovat olleet suosituimmat musiikkigenret Suomen romanien parissa 60-luvulta lähtien. Mistä tämä johtuu? Aiheesta saapuvat keskustelemaan toimittaja-muusikko Pekka Laine ja vuoden 2009 tangokuningas Amadeus Lundberg.
 • Millainen romanimusiikki on pinnalla juuri nyt? Onko suosituin musiikki romanien vai valtaväestön tekemää? Aiheesta saapuvat keskustelemaan tämän hetken menestyneimmän suomalaisen romaniyhtyeen Orkestra Suoran Lähetyksen solisti Dimitri Grönfors sekä räppäri Paleface, joka esittää romanivaikutteista musiikkia GG Caravan -yhtyeessä.
 • Kuka varastaa ja keneltä -ohjelman kakkosjakso zoomaa Suomen ulkopuolelle. Tarkastelussa on erityisesti romanialainen vähemmistöpop manele ja espanjalainen flamenco. Vieraiksi saapuvat Romaniaan perehtynyt toimittaja, kustannustoimittaja ja kääntäjä Tuukka Tuomasjukka sekä flamencoon erikoistunut laulaja, muusikko ja tanssija Anette Åkerlund.
 • Kuka varastaa ja keneltä -ohjelman ensimmäisessä jaksossa paneudutaan suomalaisen romanimusiikin ja -kulttuurin taustoihin. Aiheesta saapuvat keskustelemaan romanimusiikkia tutkinut kirjailija-muusikko Kai Åberg ja Suomen tunnetuin romanitaustainen rokkari Remu Aaltonen.
Näytä lisää