Janne Laurilan taajuus

Janne Laurila rakastaa musiikkia, historiaa, anekdootteja ja nippelitietoa. Näistä aineksista hän punoo tarinallisen musiikkiseikkailun joka toinen viikko maanantaisin Radio Helsingissä.

Jannen seurassa tutustumme kaanonin katveeseen jääneisiin artisteihin, kiehtoviin tarinoihin tuttujen laulujen taustalla ja yllättäviin yhteyksiin historiassa. Toisinaan studiossa käy myös mielenkiintoisia vieraita keskustelemassa heitä kutkuttavista aiheista.

Virittäydy siis sinäkin Janne Laurilan taajuudelle!

Tekijät

Tulossa

 • Janne Laurilan taajuus 26.2.2024 18.00

Yhteistyö­kumppanit

On-demand

 • play / pause 19.2.2024 18.00
  Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
  Linkin haku epäonnistui!
  Haetaan jakson linkkiä...
  Vierailemme Vapriikin Manserock-näyttelyssä. Luvassa keskustelua Juicen keikkasoppareista ja Popedan kulmamonitorista. Ihastellaan New Orleansin soul-visionäärin Allen Toussaintin monipuolista lahjakkuutta ja bailataan ullakolla Verneri Pohjolan sävelin. Uutuuksina kuullaan mm. Grande Mahoganya ja Dalindèoa! Luvassa myös räminää ja jytkettä, erämaassa saarnaava faarao ja nuori ruotsalainen lauluntekijä, joka uneksii olevansa 42-vuotias mies.
 • Janne Laurilan taajuudessa paljon kotimaista musaa Manserock-näyttelyn innoittamana! Kasevaa, Joni Ekmania, Ville Leinosta ja Topi Sorsakoskea. Kuuntelemme myös tunnelmallisia ecuadorilaisveljeksiä Hermanos Gutierréz ja vietämme noin vartin latinankielisen musiikin erilaisten vivahteiden parissa. Haikailin myös Beth Gibbonsin uuden musiikin perään ja kaksi päivää ohjelman tallentamisen jälkeen ilmestyi uutta musiikkia yli 20 vuoden tauon jälkeen – radion taikaa!
 • Jahdataan jäniksiä vuorilla brittifolkin sävelin, kuunnellaan psykedeelistä kumbiaa Perusta ja jo lähes unohdettua garage gospelia Yhdysvalloista. Janne tunnelmoi myös Tampereen Työväen Teatterin Frida -näytelmää mm. Lucha Villan sävelin. Kotimaisia uutuuksia kuullaan Jaakonaholta ja Kielo Kärkkäiseltä. Sadesta pitäisi kirjoittaa elämäkerta, Kim Gordonilla on jo hieno sellainen.
 • Bowielta Elvikselle, Elvikseltä Jani Matti Juhanille. Syntymäpäiväsankarien lisäksi perehdymme hieman Britannian northern soul -skeneen, kuuntelemme uutta Lassy-Eskola -musaa ja seikkailemme kabareen, performanssitaiteen ja vastustamattoman popin maailmoissa Marc Almondin, Klaus Nomin ja ANOHNIn kanssa. Pidäkkeetöntä seikkailua lapsen kaltaisella innostuksella!
 • Joulupäivän lähetyksessä ihastellaan Nelson Riddlen ja Ennio Morriconen sovituksia, kuunnellaan kotimaista Leipä-yhtyettä ja tutustutaan hienoon newyorkilaiseen lauluntekijä Joanna Sternbergiin. Avantgardistinen Fluxus-liike synnytti myös hienoa popmusiikkia. Prince ja Giorgio Moroder uudistivat kuulokuviamme ennakkoluulottomilla tuotannoillaan!
 • Tällä kertaa matkailemme 1950-luvun Amerikassa, 1960-luvun lopun Ruotsissa ja tutustumme 1970-luvun afrikkalaiseen rokkiin. Damon Albarn on työteliäs ja monipuolinen hahmo, mutta miksi amerikkalainen hittinikkari Lee Hazlewood levytti ahvenanmaalaisen kansanlaulun? Millaista musiikkia tekee klassista musaa opiskellut nunna, entä mikä vaikutti Tom Waitsin tyylilliseen suuntaan 80-luvun alussa – käymme myös kalastamassa.
 • Tällä kertaa käydään läpi elämäkertoja, etsitään jäätynyttä sulhasta vuorilta, vieraillaan näköishahmojen kommuunissa ja telttaillaan Hollywood-kyltin alla. Luvassa jämäkkää bebopia, kauniita folk-balladeja, likaista rokkia ja elokuvamusiikkia Algeriasta.
 • Tulevaisuus oli aina parempi menneisyydessä! Kuuntelemme indierokkia 1980-luvun Australiasta ja Uudesta-Seelannista, elektronista musiikkia Saksasta ja tunnelmapaloja Brasiliasta. Janne kävi Radio Helsingin Markon kanssa vierailulla Museokeskus Vapriikin Radioaallon harjalla -näyttelyssä, haastattelussa Outi Penninkangas. Mukana myös televisiosta poimittuja biisejä, amerikansuomalaisia juomalauluja ja posetiivari!
 • Pidäkkeetöntä suihkimista ajassa ja äänissä! Liikutaan musiikillisilla vesistöillä Ounasjoelta Ahvenanmaalle ja kaikuisilta rannoilta myrskyluodolle. Luvassa Nicolas Kivilinnan Eino Leino -tulkintaa, Saimaan Mårtenson -lainaa ja Markus Krunegårdin ovelaa Kris Kristoffersson -viittailua. Juhlavan sankarirockin lisäksi intoillaan myös doo wopista, libyalaisesta reggaesta ja 1980-luvun räpistä.
 • Katsellaan taaksepäin, mutta samalla iloitaan keväästä ja tulevasta kesästä. Janne on vieraillut Marko Harisen kanssa Suomalaisen musiikin museo Famessa, raporttia sieltä. Uudelleen sävellettyä Vivaldia, Teosto-palkittua Draama-Helmiä, brasilialaista musiikkia 1980-luvun Seinäjoella ja vuosisadan lappilainen Läjä Äijälä myös käsittelyssä.
 • Taajuudessa seikkaillaan Hieronymus Boschin maisemissa, kuunnellaan egyptiläisiä kotiurkuja ja osakalaista ramopoppia. Louis Armstrong svengailee murhanhimoisesti ja Ville Malja kertoo ”Laulavat ikonit” -näyttelyn taustoista groningenilaisen puiston penkiltä!
 • Toivoa, uskoa ja rakkautta muun muassa Jukka Nousiaisen ja Pekko Käpin sävelin. Luvassa myös rajua rokkia, mystinen kuolema hollywoodilaisella parkkipaikalla, muisteloita piippolalaisen traktorin peräkärrystä ja tähyilyä varjoisille kujille.
 • Matkataan sorateillä, funtsaillaan Georgia O'Keeffen ja New Mexicon maisemia. Junat jyskyttävät kuin vanhat ystävät, mausteita Teksasista ja Louisianasta. Esittelyssä myös laimea teoria kuuhulluudesta, brittiläistä folkia ja kotimaista omaehtoista poppia.
 • Saako tuulettaa, jos hautajaisissa on tarjolla voileipäkakkua? Janne Laurilan taajuudessa luvassa mm. kävelemistä, juoksemista ja soutamista. Kuulemme sinfoniaa sämpläävää räppiä, tangolaulajan doo wopia ja törkybluesia 90 vuoden takaa. Rakennamme lumihirviön Les Big Byrdin kanssa ja ihailemme saksalaisia kuurankukkia. Kuuntelemme myös lauluja joiden teksteissä ei ole järjen hiventä ja juuri siksi ne ovatkin niin kantaa ottavia!
 • Janne Laurilan Taajuus sukeltaa jälleen musiikin ja tarinoiden maailmaan. Herkistymme gospelin voimasta ja tutustumme murhamysteereihin. Soitossa 1970-luvun taiderokkia, surrealistista kitarapoppia, mamboa ja irakilainen Surujen kitara.
 • Kuunnellaan musiikkia, joka saa kaiken tuntumaan mahdolliselta. Öisessä metsässä nähdään haltijattaria, tutustutaan vastarinnasta syntyneeseen musiikkiin ja katsellaan haaveillen ikkunan toiselta puolen! Kaikkien aikojen ensimmäinen Janne Laurilan taajuus sisältää muun muassa haitilaista compa-musiikkia, rautatiekantria, ruotsalaista stadiontunnelmaa ja kaipauksesta kertovia lauluja Espanjasta ja Algeriasta.
Näytä lisää