Janne Laurilan taajuus

Janne Laurila rakastaa musiikkia, historiaa, anekdootteja ja nippelitietoa. Näistä aineksista hän punoo tarinallisen musiikkiseikkailun joka toinen viikko maanantaisin Radio Helsingissä.

Jannen seurassa tutustumme kaanonin katveeseen jääneisiin artisteihin, kiehtoviin tarinoihin tuttujen laulujen taustalla ja yllättäviin yhteyksiin historiassa. Toisinaan studiossa käy myös mielenkiintoisia vieraita keskustelemassa heitä kutkuttavista aiheista.

Virittäydy siis sinäkin Janne Laurilan taajuudelle!

Tekijät

Tulossa

  • Janne Laurilan taajuus 22.4.2024 18.00
  • Janne Laurilan taajuus 29.4.2024 18.00

Yhteistyö­kumppanit

On-demand

  • play / pause 15.4.2024 18.00
    Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
    Linkin haku epäonnistui!
    Haetaan jakson linkkiä...
    Laihan teen äärellä tunnelmoidaan hip hop- ja funk-vaikutteista highlifea Ghanasta ja jalan alle menevää napolilaista reggae poppia. Hylätään kyynisyys Ystävien kanssa ja varataan pöytä kahdelle Kumma heppu ja lopunajan voidellut -yhtyeen sävelin. Ohjelmassa iloitaan myös kesän vieraiden julkistuksista, kuunnellaan Nick Cavea ja Tampereelle saapuvaa The Jesus and Mary Chainiä.
  • Juhlistetaan romanien kansallispäivää mm. Hilja Grönforsin sävelin. Muistellaan 30 vuotta sitten kuollutta Kurt Cobainia ja kuljetaan hänen viitoittamiaan musiikillisia polkuja. Mukana myös Oiro Penan jazzia, Pearls Before Swinen psykedeelistä folkia ja muisteloita villeistä juhlista pariisilaisessa pikkubaarissa. Uutuuksina mm. Joku Iiris ja Khruangbin!
  • Pohdintaa maamerkeistä ja muuttuvasta kaupunkiympäristöstä mm. NITSin ja Molokon tahtiin. Kuunnellaan myös kreikankielistä fuzz-rokkia, kotimaisia uutuuksia ja gospelia sateessa.
  • Svengaavia ja napakoita erobiisejä, sieluun käyvää kantria 1950-luvulta ja herkullista jazzia kevään tulosta. Rahman Mammahdli näyttää mallia sähkökitaran soittamisesta azerbaidjanilaiseen tyyliin, Saimaa uhmaa muistojen pysyvyyttä. Marko ja Janne vierailevat Postimuseon kohtaamispaikka Kuplassa.
  • Inspiroivien kirjojen ja dokumentaarisen fiktion kautta avautuu myös musiikillisia reittejä. Patti Smith tanssii paljain jaloin ja Rosita Luun koiratyttö juoksee kinttupoluilla. Beastie Boys soi amerikkalaiselle papukaijalle, Albert Ayler soittaa aaveille! Juhlistetaan myös Lau Naun syntymäpäivää ja kuunnellaan uutta kotimaista ambientia Mirror Ghostin levyltä.
  • Uraa uurtavia sellistejä Ranskasta, Islannista ja Guatemalasta sekä Persian funk-kuningatar. Mistä Black Sabbath vohki stoner rockin käynnistäneen riffinsä ja miltä kuulostaa Daniel Ögrenin ylistys Pohjois-Ruotsin luonnolle? Tarjolla myös uunituoretta kotimaista shoegazea Lala Salamalta, elokuvamusiikkia Giorgio Moroderilta ja Salah Ragabin tribuutti Sun Ra’lle!
  • Lähdetään liikkeelle voimapopilla, sen jälkeen lähettelemme postikortteja. Muistellaan edesmennyttä Juppo Paavolaa muutaman biisin ajan. Luvassa myös Ruotsin surullisin tyttö Sarah Klang, kiertävien laulajien kutsuhuuto Fairport Conventionin tapaan ja lauluja vankiloista. Kuulemme myös leppoisaa japanilaista reggaeta!
  • Vierailemme Vapriikin Manserock-näyttelyssä. Luvassa keskustelua Juicen keikkasoppareista ja Popedan kulmamonitorista. Ihastellaan New Orleansin soul-visionäärin Allen Toussaintin monipuolista lahjakkuutta ja bailataan ullakolla Verneri Pohjolan sävelin. Uutuuksina kuullaan mm. Grande Mahoganya ja Dalindèoa! Luvassa myös räminää ja jytkettä, erämaassa saarnaava faarao ja nuori ruotsalainen lauluntekijä, joka uneksii olevansa 42-vuotias mies.
  • Janne Laurilan taajuudessa paljon kotimaista musaa Manserock-näyttelyn innoittamana! Kasevaa, Joni Ekmania, Ville Leinosta ja Topi Sorsakoskea. Kuuntelemme myös tunnelmallisia ecuadorilaisveljeksiä Hermanos Gutierréz ja vietämme noin vartin latinankielisen musiikin erilaisten vivahteiden parissa. Haikailin myös Beth Gibbonsin uuden musiikin perään ja kaksi päivää ohjelman tallentamisen jälkeen ilmestyi uutta musiikkia yli 20 vuoden tauon jälkeen – radion taikaa!
  • Jahdataan jäniksiä vuorilla brittifolkin sävelin, kuunnellaan psykedeelistä kumbiaa Perusta ja jo lähes unohdettua garage gospelia Yhdysvalloista. Janne tunnelmoi myös Tampereen Työväen Teatterin Frida -näytelmää mm. Lucha Villan sävelin. Kotimaisia uutuuksia kuullaan Jaakonaholta ja Kielo Kärkkäiseltä. Sadesta pitäisi kirjoittaa elämäkerta, Kim Gordonilla on jo hieno sellainen.
  • Bowielta Elvikselle, Elvikseltä Jani Matti Juhanille. Syntymäpäiväsankarien lisäksi perehdymme hieman Britannian northern soul -skeneen, kuuntelemme uutta Lassy-Eskola -musaa ja seikkailemme kabareen, performanssitaiteen ja vastustamattoman popin maailmoissa Marc Almondin, Klaus Nomin ja ANOHNIn kanssa. Pidäkkeetöntä seikkailua lapsen kaltaisella innostuksella!
  • Joulupäivän lähetyksessä ihastellaan Nelson Riddlen ja Ennio Morriconen sovituksia, kuunnellaan kotimaista Leipä-yhtyettä ja tutustutaan hienoon newyorkilaiseen lauluntekijä Joanna Sternbergiin. Avantgardistinen Fluxus-liike synnytti myös hienoa popmusiikkia. Prince ja Giorgio Moroder uudistivat kuulokuviamme ennakkoluulottomilla tuotannoillaan!
  • Tällä kertaa matkailemme 1950-luvun Amerikassa, 1960-luvun lopun Ruotsissa ja tutustumme 1970-luvun afrikkalaiseen rokkiin. Damon Albarn on työteliäs ja monipuolinen hahmo, mutta miksi amerikkalainen hittinikkari Lee Hazlewood levytti ahvenanmaalaisen kansanlaulun? Millaista musiikkia tekee klassista musaa opiskellut nunna, entä mikä vaikutti Tom Waitsin tyylilliseen suuntaan 80-luvun alussa – käymme myös kalastamassa.
  • Tällä kertaa käydään läpi elämäkertoja, etsitään jäätynyttä sulhasta vuorilta, vieraillaan näköishahmojen kommuunissa ja telttaillaan Hollywood-kyltin alla. Luvassa jämäkkää bebopia, kauniita folk-balladeja, likaista rokkia ja elokuvamusiikkia Algeriasta.
  • Tulevaisuus oli aina parempi menneisyydessä! Kuuntelemme indierokkia 1980-luvun Australiasta ja Uudesta-Seelannista, elektronista musiikkia Saksasta ja tunnelmapaloja Brasiliasta. Janne kävi Radio Helsingin Markon kanssa vierailulla Museokeskus Vapriikin Radioaallon harjalla -näyttelyssä, haastattelussa Outi Penninkangas. Mukana myös televisiosta poimittuja biisejä, amerikansuomalaisia juomalauluja ja posetiivari!
  • Pidäkkeetöntä suihkimista ajassa ja äänissä! Liikutaan musiikillisilla vesistöillä Ounasjoelta Ahvenanmaalle ja kaikuisilta rannoilta myrskyluodolle. Luvassa Nicolas Kivilinnan Eino Leino -tulkintaa, Saimaan Mårtenson -lainaa ja Markus Krunegårdin ovelaa Kris Kristoffersson -viittailua. Juhlavan sankarirockin lisäksi intoillaan myös doo wopista, libyalaisesta reggaesta ja 1980-luvun räpistä.
  • Katsellaan taaksepäin, mutta samalla iloitaan keväästä ja tulevasta kesästä. Janne on vieraillut Marko Harisen kanssa Suomalaisen musiikin museo Famessa, raporttia sieltä. Uudelleen sävellettyä Vivaldia, Teosto-palkittua Draama-Helmiä, brasilialaista musiikkia 1980-luvun Seinäjoella ja vuosisadan lappilainen Läjä Äijälä myös käsittelyssä.
  • Taajuudessa seikkaillaan Hieronymus Boschin maisemissa, kuunnellaan egyptiläisiä kotiurkuja ja osakalaista ramopoppia. Louis Armstrong svengailee murhanhimoisesti ja Ville Malja kertoo ”Laulavat ikonit” -näyttelyn taustoista groningenilaisen puiston penkiltä!
  • Toivoa, uskoa ja rakkautta muun muassa Jukka Nousiaisen ja Pekko Käpin sävelin. Luvassa myös rajua rokkia, mystinen kuolema hollywoodilaisella parkkipaikalla, muisteloita piippolalaisen traktorin peräkärrystä ja tähyilyä varjoisille kujille.
  • Matkataan sorateillä, funtsaillaan Georgia O'Keeffen ja New Mexicon maisemia. Junat jyskyttävät kuin vanhat ystävät, mausteita Teksasista ja Louisianasta. Esittelyssä myös laimea teoria kuuhulluudesta, brittiläistä folkia ja kotimaista omaehtoista poppia.
  • Saako tuulettaa, jos hautajaisissa on tarjolla voileipäkakkua? Janne Laurilan taajuudessa luvassa mm. kävelemistä, juoksemista ja soutamista. Kuulemme sinfoniaa sämpläävää räppiä, tangolaulajan doo wopia ja törkybluesia 90 vuoden takaa. Rakennamme lumihirviön Les Big Byrdin kanssa ja ihailemme saksalaisia kuurankukkia. Kuuntelemme myös lauluja joiden teksteissä ei ole järjen hiventä ja juuri siksi ne ovatkin niin kantaa ottavia!
  • Janne Laurilan Taajuus sukeltaa jälleen musiikin ja tarinoiden maailmaan. Herkistymme gospelin voimasta ja tutustumme murhamysteereihin. Soitossa 1970-luvun taiderokkia, surrealistista kitarapoppia, mamboa ja irakilainen Surujen kitara.
  • Kuunnellaan musiikkia, joka saa kaiken tuntumaan mahdolliselta. Öisessä metsässä nähdään haltijattaria, tutustutaan vastarinnasta syntyneeseen musiikkiin ja katsellaan haaveillen ikkunan toiselta puolen! Kaikkien aikojen ensimmäinen Janne Laurilan taajuus sisältää muun muassa haitilaista compa-musiikkia, rautatiekantria, ruotsalaista stadiontunnelmaa ja kaipauksesta kertovia lauluja Espanjasta ja Algeriasta.
Näytä lisää