8.4.2024

Radio Helsingin kevät on kulttuuria, liikettä ja muotoa

Ohjelmakarttaan uusia lisäyksiä ja päivitettyjä palaajia.

Radio Helsingissä kuullaan keväällä uusia erikoisohjelmia. Mieliala on kulttuurialojen näkymiin ja työelämään keskittyvä ohjelma. Omakuva syventyy taiteentekijöihin monipuolisesti. Kestävän elämän kadut heittäytyy kaupunkielämän liikutettavaksi. Yli rajan liitää laulu antaa äänen muusikoille, joiden lauluja nykyinen maailmantilanne marginalisoi.

Mieliala alkaa Radio Helsingin taajuudella 8. huhtikuuta ja tulee maanantaisin klo 16–18. Ohjelma on toteutettu yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa ja sitä juontavat Muusikkojen liiton freelance-koordinaattori Jaakko Kämäräinen ja luovuuteen erikoistunut organisaatiopsykologi Marjukka Laurola.

”Mieliala-ohjelmassa teemme tutkimusmatkaa taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen mielenmaisemiin. On kiinnostavaa kuulla ihmisten tarinoiden ja kokemusten kytkeytymisestä laajempiin ilmiöihin yhteiskunnassa ja työelämässä”, Kämäräinen sanoo.

On ajankohtaista puhua taiteentekijöiden motiiveista ja tilasta taiteen tekemiseen yhteiskunnassamme. Lotta Savolaisen luotsaamassa Omakuva-ohjelmassa vierailevat kotimaiset kuva- ja valokuvataiteilijat, säveltäjät ja tanssijat vastaavat kysymyksiin taiteentekemisen ehdoista, arvoista, toivosta, intohimosta ja luovuudesta.

”Taide antaa meille mahdollisuuden kokea ajatuksia, tiloja ja tunteita – se osoittaa suuntia ja välittää unelmia. Omakuva-ohjelma on häivähdys maailmasta, johon vain taide voi meidät viedä”, kuvailee Savolainen. Taidehallin tarjoama Omakuva alkaa Radio Helsingissä 6. huhtikuuta ja tulee lauantaisin klo 17–18.

Helsinki Design Weekly ja Lounaistuuli jatkavat Radio Helsingin ohjelmistossa uusituilla konsepteilla. Lounaistuuli puhaltaa Antti Yli-Hallan soittaman tuoreen musiikin toimesta 23. huhtikuuta alkaen jatkossa kahden tunnin ajan tiistaisin klo 16–18. Helsinki Design Weeklyn fokus painottuu syväluotaaviin haastatteluihin.

”Helsinki Design Weeklyn tavoitteena on edelleen lisätä inklusiivista muotoilu- ja arkkitehtuuripuhetta – ohjelman aiheet koskettavat meitä kaikkia ja toivon, että ne herättävät keskustelua myös studion ulkopuolella”, kommentoi ohjelman juontaja ja Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman.

Helsinki Design Weekly tulee torstaisin kello 12–13 ja se on toteutettu yhteistyössä Arkkitehtuurimuseo x Designmuseon sekä Grafian kanssa.

Kestävän elämän kadut -ohjelmassa pohditaan yhdessä kiinnostavien vieraiden kanssa liikkumisen ja liikenteen vaikutuksia kaupunkien elämänlaatuun ja ympäristöön.

”Uudessa ohjelmassa pääsemme Martti Tulenheimon kanssa jututtamaan kestävän liikkumisen huippuosaajia ja inspiroitumaan heidän ajatuksistaan”, kertoo Tulenheimon kanssa ohjelmaa juontava Fedja Kamari. Ohjelma tulee 17. huhtikuuta alkaen keskiviikkoisin klo 11 ja sen mahdollistaa Traficom.

Yli rajan liitää laulu -ohjelma on rohkea ja harkittu avaus Radio Helsingiltä. Muusikko–säveltäjät Anne-Mari Kivimäki, Arto Rinne ja Taito Hoffrén ottavat haastattelujen avulla selvää, mitä Venäjällä asuville tai sieltä muuttaneille taiteilijoille sekä ukrainalaisille muusikoille kuuluu ja miten esimerkiksi suomalais-ugrilaiset marin ja udmurtin kielet ja kulttuurit tällä hetkellä voivat. Radio Helsinki ja ohjelman tekijät tuomitsevat jyrkästi Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainassa.

”Rautaesirippu on jälleen laskeutunut, ja sen takana asuu muun muassa kielivähemmistöihin kuuluvia ja marginaaliin ajettuja taiteilijoita, jotka ovat ahdingossa. Yli rajan liitää laulu -ohjelmalla yritämme edistää näiden vähemmistökulttuurien tunnettuutta ja säilyvyyttä yli vaikeiden aikojen”, kommentoi Radio Helsingin päätoimittaja Jukka Hätinen.

Yli rajan liitää laulu -ohjelman kuusi jaksoa tulevat 8.5. alkaen Radio Helsingin taajuuksilla keskiviikkoisin klo 20. Ohjelma on toteutettu yhteistyössä Folk Extremen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.