1.3.2023

Oiotaanko harhaluuloja vai vahvistetaanko pinttyneitä mielikuvia? Panu Hietaneva etsii kulttuuripolitiikan henkeä Radio Helsingin vaalikevään ohjelmasarjassa

Mitä kulttuurin ja taiteen rahoitukselle tapahtuu vaalien jälkeen, kun se siirtyy rahapelituotoista valtion budjettiin? Kulttuuripuolue-ohjelmassa entiset kulttuuriministerit, kansanedustajat ja eri puolueiden taustavaikuttajat pääsevät kertomaan oman kantansa kulttuuripoliittisiin linjauksiin.

Kulttuuripuolue on Radio Helsingin eduskuntavaalikevään ohjelmasarja, jossa toimittaja Panu Hietaneva sukeltaa syvälle kulttuuripolitiikan syövereihin. Ensimmäinen jakso kuullaan Radio Helsingin taajuudella torstaina 2.3. klo 17. Heti sen jälkeen kaikki yhdeksän jaksoa tulevat kerralla kuunneltavaksi Radio Helsingin alustoille ja podcastina esimerkiksi Spotifyhin.

”Ohjelmasarjassa perehdyn suomalaisen kulttuuripolitiikan olemukseen ja yritän ymmärtää sen kommervenkkejä. Olen kahlannut läpi puolueiden kulttuuripoliittiset linjaukset, pyrkinyt sisäistämään niiden hengen ja kutsunut vieraaksi ihmisiä, joilta voin kysyä lisää”, Hietaneva kertoo.

Hietanevan vieraaksi saapuu entisiä kulttuuriministereitä, kansanedustajia ja eri puolueiden taustavaikuttajia. Nämä kulttuuripolitiikan asiantuntijat joutuvat vastaamaan tiukkoihin kysymyksiin ja oikomaan yleisiä väärinkäsityksiä puolueidensa kulttuuripoliittisista linjoista.

Onko keskustalainen kulttuuripolitiikka muutakin kuin kansallispukuja ja kesäteatteria? Ohjaako kokoomuksen kulttuuripolitiikkaa raha vai onko taiteella itseisarvo? Millainen rooli kulttuurilla on suomenruotsalaista asiaa edistävän RKP:n politiikassa?

Kuinka paljon vihreät hyötyvät imagostaan kulttuuriväen puolueena? Onko KD:n kulttuuripolitiikkaa muutakin kuin hengellisyyttä ja kirkkomusiikkia? Millainen rooli työväenkulttuurilla on vasemmistoliiton kulttuuripolitiikassa 2020-luvulla?

Onko perussuomalainen kulttuuripolitiikka muutakin kuin populistista puhetta post-modernista tekotaiteesta? Onko SDP:n kulttuuripolitiikka työväenkulttuuria ja nostalgiaa vai jotain ihan muuta? Onko pienpuolueilla tarjottavana kulttuuripolitiikkaan jotain muuta kuin eduskuntapuolueilla?

”Ymmärsin sarjaa toimittaessa, että tulevaisuudessa kulttuuriasioista kiinnostuneen kansalaisen kannattaa seurata kulttuuripolitiikkaa tarkemmalla silmällä”, Hietaneva kertoo.

”Seuraavalla hallituskaudella on luvassa suuri muutos, koska kulttuuria ja taidetta ei rahoiteta enää rahapelituotoista vaan valtion budjetista. On mahdollista, että kulttuuripolitiikasta aletaan vääntää kättä Arkadianmäellä huomattavasti enemmän, kun taiteen ja kulttuurin asema ei ole samalla tavalla turvattu kuin aiemmin.”

Kulttuuripuolue-ohjelma Radio Helsingissä maaliskuussa maanantaisin ja torstaisin klo 17–18. Radio Helsinki on puolivaltakunnallinen radiokanava, jonka taajuudet ovat Helsingissä 89,7, Turussa 89,3, Tampereella 106,8 ja Oulussa 90,9 MHz. Radio Helsingin sovelluksella ja verkkosivujen kautta kanavaa voi kuunnella missä vain.

Panu Hietaneva on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kulttuuriharrastaja, jonka suonissa virtaa savolainen veri. Hietaneva varttui kansallisromanttisessa puutaloidyllissä Savonlinnassa, mutta löysi vuosituhannen alussa henkisen kotinsa betonibrutalismin keskeltä Helsingin Merihaasta.

Hietaneva on kaupunkiromantikko, jonka mielestä Helsinki on Euroopan pääkaupunkien kermaa: hänen Helsinkinsä on pieni suurkaupunki, jossa kaikkialle voi kävellä.

Hietaneva on tehnyt media-alalla lähes kaikkea mahdollista tosi-tv:stä tutkivaan journalismiin, mutta radiolla on erityinen paikka hänen sydämessään.