12.5.2022

Jos on pakko tehdä bändipaita, tehdään se hyvin

Musiikin monitoimimies Felix Lybeckin oma radio-ohjelma Feeliksissä palasi huhtikuun puolivälissä Radio Helsingin tiistai-iltoihin. Toiselle tuotantokaudelle ohjelman yhteistyökumppaniksi lähti Natua, joka oli tullut Lybeckille tutuksi hänen yhtyeensä Bad Saunan bändipaitojen tekijänä.

Radio Helsinki uudelleen julkaisee yhteistyössä Natuan kanssa artikkelin, jonka alkuperäinen versio on osoitteessa Natua.fi.

Lybeckin kanssa puhuessa käy nopeasti selväksi, että hän on aikaansaavaa sorttia. Kun korona väliaikaisesti lopetti keikkailun, Lybeck päätti toteuttaa pidempään mielessä pyörineet suunnitelmat “radiohommista”. Maaliskuussa hän valmistui radiotoimittajaksi koulutussopimuksen kautta, ja on nyt äänessä Radio Helsingissä oman ohjelmansa lisäksi perjantaiaamujen Cool Busissa ystävänsä Paavon kanssa.

Feeliksissä on radio-ohjelma, jota Felix Lybeck itse halusi kuunnella

Feeliksissä-ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella tutustuttiin 21 jakson ajan pääasiassa kotimaisiin pienlevy-yhtiöihin. Lybeck kehuu Suomen rikasta pienlevy-yhtiökulttuuria, jossa julkaisutoimintaa ei tehdä taloudellisen menestymisen ehdoilla.

“Suomi on niin pieni maa, ja varsinkin suomenkielisellä marginaalisella musiikilla on niin pieni yleisö että julkaisutoiminnan motivaattorina ei varmasti ole raha. Siitäkin huolimatta pieniä julkaisijoita on niin paljon, että hyvää musiikkia tuntuu olevan loputon määrä”, kertoo Lybeck. Tätä musiikkia hän haluaa kanavoida ohjelmansa kautta.

Feeliksissä-ohjelmaan pyritään löytämään bändejä ja juttuja valtavirran ulkopuolelta. Ohjelma löysi oman kuulijakuntansa nopeasti.

 

Uudella kaudella keskitytään myös musiikin tekijöihin. Lybeck haluaa tarjota vaihtoehdon kaupallisille radiokanaville. Radio Helsinki soittaa Lybeckin mukaan muutenkin paljon musiikkia valtavirran ulkopuolelta, ja Feeliksissä menee vielä askeleen pidemmälle marginaalisen musiikin pariin.

“Yritän löytää vielä enemmän uusia bändejä ja sellaisia juttuja, joita ihmiset eivät ole vielä kuulleet. Käyn keikoilla niin paljon kuin vain omilta keikoiltani ehdin.”

Vaikka Lybeck oli aloittaessaan täysin tuntematon radioääni, löysi Feeliksissä kuulijakuntansa nopeasti. Palaute on ollut hyvää, ja uuden kauden perään on jo ehditty kyselemään.

“Mä olin aina ajatellut, että olisipa kiva kun joku tekisi tällaista. Lopulta päättelin, että voisihan sitä itsekin tehdä.”

Bad Saunassa kaikki pääsevät toteuttamaan itseään

Viikonloppuisin Felix Lybeck vaihtaa radiotyöt useimmiten keikkailuun. Lybeckillä on oma sooloprojektinsa Kuuhullu ja sen vastapainoksi Bad Sauna -yhtye, jota Lybeck kuvailee “menevämmäksi ja surisevammaksi rauhalliseen Kuuhulluun verrattuna”. Yhtyeen toinen pitkäsoitto julkaistiin tammikuussa.

Marraskuussa neljä vuotta täyttävässä Bad Saunassa musisoi Lybeckin lisäksi Aliisa KeränenSanteri Hytönen ja Sakari Kumpula. Lybeck kehuu bändin upeasti toimivaa dynamiikkaa, jollaista ei joka yhtyeestä löydä.

“On harvinaista, että kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat, ja kaikilla on tilaa tehdä mitä haluaa. Itselleni on tärkeää, että jos jollakin bändissä on joku idea, sitä pääsee toteuttamaan tällä porukalla”, Lybeck kertoo.

Hyvälle yhteishengelle on ollut käyttöä, kun bändi on viettänyt viikonloppuisin kymmeniä tunteja yhdessä samassa autossa. Vastikään keikat veivät pohjoiseen aina Pyhätunturille asti. Lybeckin mukaan läppä lensi koko 16 tunnin ajomatkan. Seuraavaksi tarkoitus olisi kartuttaa reissukassaa, jotta huoltoasemakahveja ja bensoja ei tarvitsisi maksaa omasta pussista.

“Me olemme halunneet bändikassan, josta kattaa esimerkiksi matkoja ja syömisiä. Keikkaliksa kattaa osan siitä, mutta kun levymyynti on mitä on ja striimipalveluista ei tule artistille juuri mitään, niin mietittiin eri tapoja tarjota yleisölle mahdollisuus tukea bändiä”, Lybeck sanoo.

Bändipaidat ratkaisivat ongelman.

“Miksi me ei voida tehdä hyviä paitoja?”

Bad Saunan paidat ovat kuvittaja Tuulikki Raatikaisen käsialaa. Felix Lybeck on innoissaan paitojen väreistä – ja nyt myös laadusta.

“Ensimmäiset bändipaidat teetettiin muualla, eikä niiden siirtokuvasysteemi oikein toiminut. Kun tuli aika tilata uusi erä, basistimme Santeri kysyi että miksi me ei tehdä hyviä paitoja”, Lybeck kertoo.

Hyvillä bändipaidoilla Bad Saunan porukka ei tarkoita pelkästään laatua, vaan myös ympäristönäkökulmaa. Natuan Lybeck löysi etsiessään netistä sertifioituja paitoja.

Natuan, Felix Lybeckin ja Radio Helsingin yhteistyö lähti käyntiin Bad Sauna -bändipaidoista, joita Felix teetti keikkamyyntiin. Värikkäiden paitojen design on kuvittaja Tuulikki Raatikaisen kynästä. Bad Sauna -bändipaidat painettiin tietenkin kokonaisvaltaisesti vastuullisesti Waterbased ink -seripainatuksilla.

“Emme lähtökohtaisesti halua tuottaa enempää tavaraa tälle pallolle, ja olemmekin pohtineet paljon onko bändipaidat edes välttämättömiä. Mutta ihmiset haluavat ostaa näitä paitoja ja osoittaa tällä tavalla tukensa yhtyeelle”, Lybeck sanoo.

Myös Natua jakaa Lybeckin mukaan saman asenteen paitojen tekemiseen.

“Yhteisessä palaverissa Natuan Ilari nimenomaan painotti, että jos on pakko tehdä paitoja, niin tehdään ne hyvin”, Lybeck kertoo.

“Se resonoi. Nyt kun myydään näitä uusia bändipaitoja, on parempi fiilis kun tiedän että materiaali on luomupuuvillaa ja laatu parempaa.”

Uusien paitojen kanssa Lybeck on erikseen pyytänyt paidan ostaneita faneja antamaan palautetta laadusta. Hän kertoo toivoneensa nimenomaan kritiikkiä. Jos paidoissa olisi jotain vikana, se haluttaisiin hoitaa kuntoon.

“Mutta pelkkää hyvää palautetta on tullut. Kaikki vain kehuvat kuinka mukava paita se on.”

Hyvin alkanutta yhteistyötä on helppo jatkaa

Bändipaitojen painatuksesta alkanut yhteistyö Natuan ja Felix Lybeckin välillä jatkuu nyt uudessa muodossa. Lybeck kertoo, että Natuan kanssa työskentely on ollut alusta asti helppoa ja hauskaa, ja siksi myös aiemmasta poikkeavien yhteistyökuvioiden ehdottaminen tuntui luontevalta.

Natuan Miitre kävi Feeliksissä-ohjelman toisella tuotantokaudella vieraana puhumassa vastuullisista bändipaidoista.

“Heti alussa tuli hyvä fiilis, kun sain kaikkeen vastauksen vain soittamalla.”

“Kun bändipaitojen teettämisestä jäi niin positiivinen fiilis, ajattelin että Natuaa voisi pyytää yhteistyökumppaniksi radio-ohjelmaan”, kertoo Lybeck.

Lybeck kertoo asettavansa korkeat vaatimukset yhteistyökumppaneille ja valitsevansa mukaan vain sellaisia toimijoita, joiden takana voi seistä sataprosenttisesti.

“Helsingin bändipiirit on aika pienet ja meiltä on jo kyselty, missä paidat on teetetty. Ihmiset ovat aika tiedostavia, joten uskon että yhä useampi löytää Natuan”, Lybeck toteaa.

Feeliksissä-ohjelmaa voi kuunnella Radio Helsingin taajuudella tiistaisin 18–20. Bad Saunan bändipaitoja voi ostaa keikoilta.

Tutustu paitapaino Natuan vastuullisten vaatteiden valikoimaan.

Harkitsetko bändipaitojen teettämistä? Lue Natuan tietopaketti bändipaitojen ostajalle: Bändipaitojen painatus vastuullisesti.

Kirjoittaja: Milla Palkoaho