30.9.2021

Eloradio kuuluu Radio Helsingissä syyskapinan ajan!

Eloradio alkaa tänään Radio Helsingissä! Elokapianan toimittamassa 5-osaisessa keskusteluohjelmassa syvennytään ilmastokriisiin ja aktivismiin. Lisäksi Njassan ohejlmassa otetaan suora yhteys Elokapinaan joka aamu klo 9.00.

TO 30.9. klo 22–24 – KANSALAISTOTTELEMATTOMUUS

Eloradion ensimmäisessä jaksossa käsitellään kansalaistottelemattomuutta teoriassa, käytännössä ja taiteessa. Pohditaan väkivallattomuuden luonnetta, lain ja omatunnon suhdetta sekä sitä, miten Elokapinan aiheuttama häiriö on demokraattista. Rakelinvieraina elokapinallinen Jessica, filosofian professori ja kansalainen Tomas Wallgren, rauhanaktivisti ja Rauhan Liiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius, esitystaiteilija ja Ilmastokirkko-kollektiivin jäsen Laura Marleena Halonen sekä taidepedagogiikan professori Anniina Suominen.

LA 2.10. klo 22–24 – VALKOISUUDEN REFLEKTOINTI

Valkoisten on opeteltava puhumaan rasismista ja purkamaan valkoisuusnormia. Eloradion toisessa jaksossa Iiris, Maija ja Upu Elokapinan antirasismityöryhmästä reflektoivat valkoisuutta ilmastoliikkeen kontekstissa. He keskustelevat Elokapinan viestinnän ja toiminnan valkoisuusnormista, tiedostamattomasta rasimista ja siitä, mitä on ekofasismi. Vieraana myös tutkijatohtori ja DJ Inka Rantakallio, joka on ollut toimittamassa kirjaa ”Kuka kuuluu? Kirjoituksia hiphopista ja feminismistä”.

MA 4.10. klo 22–24 – ILMASTOHÄTÄTILA JA SYSTEEMIMUUTOS

Kolmannessa jaksossa keskustellaan ilmastohätätilasta, tarvittavista systeemimuutoksista sekä ilmasto- ja ympäristökriisiä kiihdyttävien valtarakenteiden purkamisesta. Minkälainen toiminta kiihdyttää ilmastokriisiä, mitä on dekolonialisaatio ja miten nämä liittyvät toisiinsa? Vieraana Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja sosiologian opiskelija Liban Sheikh sekä saamelaisaktivisti ja kauppatieteiden maisteri Petra Laiti.

Ohjelmassa myös kapinallisten paneeli, jossa keskustelemassa aktiiveja Elokapinan eri yhteisö- ja työryhmistä: Hanni XR Lääkäreistä, Jukka 45+ -ryhmästä ja Katri XR Yliopistosta. Radio Helsingin pyynnöstä jakso päättyy bonusosioon musiikkialan kestävyydestä.

KE 6.10. klo 22–24 – KANSALAISFOORUMI

Kansalaisfoorumi -jaksossa Róza haastattelee Mettaa ja Paulia Elokapinan kansalaisfoorumi-työryhmästä. Jaksossa keskustellaan muun muassa siitä, mikä kansalaisfoorumi on, miten se laajentaisi demokratiaa Suomessa, miksi Elokapina uskoo, että se voisi edistää Suomen ilmastopolitiikkaa ja minkälaisia kansalaisfoorumeja muissa maissa on ollut.

PE 8.10. klo 22–24 – UTOPIAT

Syyskapina päättyy. Eloradion viimeinen jakso saattelee kuulijat ja kapinalliset muutosvoimaiseen tulevaisuuteen. Työ ilmastokriisin hidastamiseksi ja rakenteiden purkamiseksi jatkuu, vaan nyt on levättävä. Jaksossa kuullaan Anu Kaajan kirjoittama kuunnelma “Korulliset utopiat”, keskustellaan queerkapinallisten Eltin ja Iineksen kanssa kesällä 2021 tehdystä mielenilmauksesta EcoQueerUtopia, jossa kiivettiin Mannerheimin patsaaseen ja avattiin kaksituntinen katujuhla. Vieraana myös kestävän hyvinvoinnin tutkija Tuuli Hirvilammi, jonka kanssa käydään läpi elokapinallisen Pirkon ajatuksia hyvinvoivasta, kestävästä utopiasta. Lopuksi kuullaan runo.