26.2.2021

Radio Helsinki täyttää 20 vuotta

Radio Helsingin ensimmäisen toimilupakauden alkamisesta tulee 1. maaliskuuta 2021 kuluneeksi tasan 20 vuotta. Synttäreitä juhlitaan koko maaliskuu!

Tapaamme juhlahumussa lukuisia radiontekijöitä vuosien varrelta, teemme aikamatkoja muinaisten lähetyskarttojemme viitoittamiin kiehtoviin ohjelmamausoleumeihin sekä kuulemme luonnollisesti kappalekaupalla mainiota musiikkia historiallisten ohjelmien hengessä, tekijöiden valitsemana.

Koronapandemian keskellä Radio Helsinki katsoo tulevaisuuteen toiveikkaana. Musiikki on aina ollut kanavan toiminnan verevästi sykkivä ydin, ja nyt, Muusikkojen liiton luotsaamana ehkä enemmän kuin koskaan.

”Muusikkojen liitto otti kopin Radio Helsingistä kanavan vaikeassa tilanteessa vuonna 2016. Erään muusikon ehdotuksesta seurannut kulttuuriteko loi pohjan Radio Helsingin kehittämiselle ja vakauttamiselle, missä on onnistuttu hyvin, pandemiasta huolimatta. Diversiteetin vaaliminen on musiikkialan kannalta yksi tärkeimmistä Radio Helsinkiin liittyvistä arvoista, mutta kanavalla käydyllä keskustelulla esimerkiksi päättäjien kanssa on viety myös kulttuurielämän asioita hienosti eteenpäin”, kertoo Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

Musiikkipäällikkö Henri Pulkkisen mukaan Radio Helsingin tärkein tehtävä – myös kuulijatutkimuksiin perustuen – onkin toimia väylänä musiikilliselle löytöretkeilylle: 

“Toivon Radio Helsingin olevan jatkossakin kanava, jossa voi kuulla sellaista musiikkia, jota ei muualta kuulisi. Radio Helsingillä on tilaa myös marginaalimusiikille: tämä kanava ei leimaa mitään musiikkia liian vaikeaksi tai kanavaprofiiliinsa sopimattomaksi, liikaa valtavirrasta poikkeavaksi.”

Sekä sisältöjohtaja Maria Veitola että toimitusjohtaja Tanja Douglass näkevät kuuntelutottumusten nopean muutoksen suosivan erityisesti on-demand -tarjontaa.

“Olemme tälläkin hetkellä yksi ainoita – ellemme jopa ainoa – kanava, jonka on demand -ohjelmissa on mukana musiikki”, Veitola riemuitsee. 

“Työskentelykäytäntöjen muuttuminen vaikuttaa myös kuuntelutottumuksiin. Tämä jo aiemmin katselukulutuksessa nähty murros on jo nyt havaittavissa kanavamme kuuntelutavoissa”, sanoo Douglass.

“Näyttäisi siltä, että kaupallisten kanavien 1990-luvulta jatkuneet perinteiset aamu- ja iltapäiväshow’t, joiden on demand -arvo on alhainen, saattaisivat olla tulossa tiensä päähän”, hän jatkaa.

Radio Helsinki jatkaa erikoisohjelmiin ja poikkeuksellisen laajaan musiikkikattaukseen panostamistaan.

“Samojen hittibiisien voimasoittoon et vieläkään meillä törmää!” Douglass linjaa.

Juhlan kunniaksi julkaisemme verkkosivuillamme Kata Salaspuron toimittaman podcast-sarjan radion vaiheisiin tavalla tai toisella vaikuttaneista henkilöistä. Mietteitään ja muistojaan tältä historialliselta eetterimatkalta jakavat muun muassa Paula Salovaara, Maria Veitola, Njassa ja Markus Nordenstreng.

Haastattelut kuullaan myös taajuudella – asiaankuuluvine biisivalintoineen.
Maanantain ohjelmassa kuullaan muun muassa Radio Helsingin FM-taajuuden historian ensimmäinen spiikki, podcast-jaksoja sekä vierailevia tähtiä 20-vuotisen taajuustaipaleen varrelta.

Tule mukaan juhlimaan ystävien seuraan!

Teksti: Kata Salaspuro