9.4.2020

Onko pirstaleinen työ työnteon tulevaisuus

Monialainen työn tekeminen on tätä päivää: ajoittaisia, pirstaleisia töitä löydetään aloilta ja hankkeista, joissa hommia milloinkin on tarjolla, ja itsensätyöllistäjiä on määrällisesti yhä enemmän. Mitä tämä tarkoittaa työmarkkinoille? Entä työn tekijöille itselleen?

”Multi-hyphenate”, moniviivallinen osaaja: muun muassa tällaisella termillä on pyritty kuvaamaan itsensätyöllistäjää, joka toimii usemalla alalla – siellä missä töitä juuri nyt on tarjolla. Ovatko monialaiset yksityisyrittäjät alisteisessa asemassa työmarkkinoilla? Miten yhteiskunnan työtukijärjestelmien pitäisi reagoida tähän alati kasvavaan ilmiöön? Ja mitä jatkuva väliaikaisuus voi tehdä työntekijän psyykeelle?

Radio Helsingin toimittaja Fedja Kamarin kanssa keskustelemassa MAAN MUUTTAJAT -lähetyksessä työnteon muuttumisesta moniviivalliseksi ovat Hanna-Mari Ikonen, sosiaalitieteiden yliopistonlehtori Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta sekä Johannes Koponen Demos Helsingiltä.  

MAAN MUUTTAJAT -ohjelmassa nostetaan esiin kuuntelijoiden aloitteita ja kutsutaan vieraiksi yhteiskunnallisia keskustelijoita. Tradekan edustajat ovat kuulolla ja valitsevat mielestään kiinnostavimpia aloitteita toteutettaviksi. Aloitteet voivat koskea esimerkiksi yhteiskuntavastuuta, kestävien toimintatapojen kehittämistä tai uusia yleishyödyllisiä yhteistyöhankkeita.

Jätä aloitteesi! Soita MAAN MUUTTAJAT -puhelinpalveluun: puh. 09 6899 7699. 

Kirjoita MAAN MUUTTAJILLE: maanmuuttajat@radiohelsinki.fi.

MAAN MUUTTAJAT on Radio Helsingin ja Tradekan uusi ohjelmasarja, jolla on tavoite: muuttaa yhteiskuntaa reilummaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Yhdeksänosaisen ohjelman juontaa Radio Helsingin toimittaja Fedja Kamari.

Tradeka on vuonna 1917 perustettu osuuskunta, jonka johtoajatuksena on merkityksellinen omistajuus ja inhimillisemmän markkinatalouden toteuttaminen. Tradekalla on Suomessa yli 200 000 jäsentä.