17.3.2020

Koronavirus haastaa musiikkialan – MUSA VAI BISNES kokosi alan kokemuksia keskustelussa

Koronavirus on ajanut Suomen poikkeustilaan. MUSA VAI BISNES selvitti Maria Veitolan johdolla pandemian vaikutuksia Suomen musiikkialaan. Mitä konserttien ja tapahtumien peruminen tarkoittaa artisteille, muusikoille ja ohjelmatoimistoille? Keitä kaikkia musiikkialan toimijoita varotoimet koskettavat ja mitä keinoja musiikkialan käynnissä pitämiseen voidaan löytää? Suorassa lähetyksessä aiheesta keskustelivat kiertueensa siirtämään joutuneet artistit SANNI ja Tuure Kilpeläinen sekä muun muassa Sideways- ja Provinssi-festareita järjestävän Fullsteamin Tuomo Tähtinen ja ALL DAY -ohjelmatoimiston Esa Nikkilä.

– Oltiin koko alkuvuosi tehty superpieteetillä hommia, treenattu bändin kanssa ja paneuduttu yksityiskohtiin sellaisella tavalla, jota en ole koskaan aikaisemmin käynyt läpi. Koko ryhmä oli ihan pumpissa lähtemään kiertueelle, Sanni kertoi.

– Aika nopeasti hallituksen yleisörajasuosituksen jälkeen jouduin tekemään päätöksen, että perutaan kiertue. Siinä oli keikkoja yli ja alle 500 hengen paikoissa, ja tuntui, että olisi ollut jotenkin itsekästä kikkailla yleisörajojen kanssa siinä vaiheessa, Tuure Kilpeläinen sanoi. 

– En olisi voinut elää sen ajatuksen kanssa, että SANNIn keikalla olisi epidemia kuhissut, Sanni lisää.

Ohjelmatoimistoille korona edustaa epätietoisuuden aikoja.

– Jännittää, mitä kesäfestareille tapahtuu, Fullsteamin Tuomo Tähtinen sanoi. – Festarikesä on kuitenkin meille supertärkeä ja koko kesäkausi on taloudellisesti hyvin merkittävä. Uskallan sanoa, että koko Suomen livemusaskenelle on katastrofi, jos festivaalikesä kokonaan peruuntuisi. 

– Kyllä tämä vaatii venymistä ja yhteen hiileen puhaltamista, Esa Nikkilä ALL DAY:lta kertoo.

Osallistu keskusteluun! Miten koronaviruspandemia on vaikuttanut Sinun musiikinkulutukseesi? Lähetä ajatuksesi viestillä studioon!

MUSA VAI BISNES Radio Helsingin taajuuksilla joka maanantai-iltapäivä klo 17-18. Kymmenosaisen ohjelman toimittaa ja juontaa Maria Veitola. Kuuntele MUSA VAI BISNES jälkikäteen On-Demandina tai podcastina

MUSA VAI BISNES on Radio Helsingin musiikkialan ilmiöihin pureutuva, viikoittain lähetettävä ajankohtaisohjelma. MUSA VAI BISNES selvittää taustat ja kysyy tärkeimmät kysymykset. Ketkä selviävät parhaiten nykyhetken musiikkiskenessä? Kuka makaa kenen kanssa ja mistä syystä? Kumpi tulee ensin, musa vai bisnes? Osallistu keskusteluun somessa. #musavaibisnes

Taajuudet Helsingissä 89,7 MHz, 
Tampereella 106,8 MHz ja 
Oulussa 90,9 MHz.
www.radiohelsinki.fi
Lataa Radio Helsingin applikaatio omasta sovelluskaupastasi.