10.3.2020

MUSA VAI BISNES paljasti musiikkialan asenteet naisia kohtaan

MUSA VAI BISNES -ohjelma kutsui kolme naista keskustelemaan Maria Veitolan kanssa siitä, minkälaisia naisia väheksyviä käsityksiä he ovat joutuneet kohtaamaan ja kokemaan.

Stereotypioita ruoppaamaan saapuivat 40 vuotta musiikkialalla toiminut Kaija Koo, artisti ja muusikko F sekä muun muassa populaarikulttuurin ja feminismin suhdetta tutkinut kirjailija Minja Koskela.

– Pelkään lehtiotsikoita, kun olen esimerkiksi voittanut jonkun musa-alan palkinnon, sillä niissä lukee useimmiten jotain perheeseen tai parisuhteeseen liittyvää. Haluaisin, että niissä lukisi jotain työhöni liittyvää ja raflaavaa, Kaija Koo sanoo.

– Kundien lähtöoletus on, että naisena en osaa räpätä, F kertoo. – Mulle on myös sanottu, että ei kannata julkisesti profiloitua feministiksi, sillä se ei ole kaupallista. 

– Laulaminen on sellainen asia, jota naiset tekevät enemmän. Olen toiminut myös musiikinopettajana ja kyllä sen näkee, että pojat eivät koulussa laula, paitsi rohkaistuina. Mutta kun he laulavat, he saavat siitä aina helpommin krediittiä, Minja Koskela sanoo. 

Osallistu keskusteluun! Mikä sapettaa musiikkialan sukupuolirooleissa ja stereotypioissa eniten? Lähetä ajatuksesi viestillä studioon!

MUSA VAI BISNES Radio Helsingin taajuuksilla joka maanantai-iltapäivä klo 17-18. Kymmenosaisen ohjelman toimittaa ja juontaa Maria Veitola. Kuuntele MUSA VAI BISNES jälkikäteen On-Demandina tai podcastina

MUSA VAI BISNES on Radio Helsingin musiikkialan ilmiöihin pureutuva, viikoittain lähetettävä ajankohtaisohjelma. MUSA VAI BISNES selvittää taustat ja kysyy tärkeimmät kysymykset. Ketkä selviävät parhaiten nykyhetken musiikkiskenessä? Kuka makaa kenen kanssa ja mistä syystä? Kumpi tulee ensin, musa vai bisnes? Osallistu keskusteluun somessa. #musavaibisnes

Taajuudet Helsingissä 89,7 MHz
Tampereella 106,8 MHz ja 
Oulussa 90,9 MHz.
www.radiohelsinki.fi
Lataa Radio Helsingin applikaatio omasta sovelluskaupastasi.