3.3.2020

Vieläkö pitää jaksaa yksi keikka?

MUSA VAI BISNES -ohjelma otti Maria Veitolan johdolla selvää, miten mielenterveydestään voi musiikkialalla pitää huolta? Artistin julkinen ammatti saattaa olla samaan aikaan unelmien täyttymys ja sairastuttaa.

Ja onko turvaverkkoja, jos masennus tai ahdistus iskee? Keskustelemaan saapuivat soolouraltaan ja aiemmin Regina-yhtyeestä tuttu Iisa Pajula, joka työskentelee myös terapeuttina, sekä Mira Luoti ja Anssi Kela.

– Artistin kokevat, että tällä alalla on suorituspaineita ja koko ajan on oltava saatavilla, muuten seuraava tekijä tulee takaa ohi, Iisa kertoo.
– Ruotsalaisen tuoreen tutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia indie-artisteista on kokenut stressiä ja ahdistusta. 

– PMMP:n loppukiertueella alkoi olla aika kovat masennusoireet. Laskin keikkoja: huh, tämän jälkeen on yksi keikka vähemmän jäljellä, Mira Luoti kertoo. – Lavalla olin energinen, mutta romahdus seurasi aina kotona. 

– Tässä ammatissa on oltava yhtä aikaa herkkä ja paksunahkainen. Se on haastava kombo, Anssi Kela tuumaa. – Kun mietin taaksepäin, kaikista pahin alakulon vaihe oli isoin menestykseni. Kaikki toteutui, mistä olin musiikissa haaveillut, ja se suisti raiteiltaan. Seuraava kriisi seurasi sitten, kun se menestys hävisi pois.

Osallistu keskusteluun! Millaisissa työhösi liittyvissä tilanteissa olet kokenut ahdistusta? Lähetä ajatuksesi viestillä studioon!

MUSA VAI BISNES Radio Helsingin taajuuksilla joka maanantai-iltapäivä klo 17-18. Kymmenosaisen ohjelman toimittaa ja juontaa Maria Veitola. Kuuntele MUSA VAI BISNES jälkikäteen On-Demandina tai podcastina

MUSA VAI BISNES on Radio Helsingin musiikkialan ilmiöihin pureutuva, viikoittain lähetettävä ajankohtaisohjelma. MUSA VAI BISNES selvittää taustat ja kysyy tärkeimmät kysymykset. Ketkä selviävät parhaiten nykyhetken musiikkiskenessä? Kuka makaa kenen kanssa ja mistä syystä? Kumpi tulee ensin, musa vai bisnes? Osallistu keskusteluun somessa. #musavaibisnes

Taajuudet Helsingissä 89,7 MHz
Tampereella 106,8 MHz ja 
Oulussa 90,9 MHz.
www.radiohelsinki.fi
Lataa Radio Helsingin applikaatio omasta sovelluskaupastasi.