25.2.2020

Miten ekologinen on musiikkiala? MUSA VAI BISNES selvitti musiikkialan kestävyyden – tai kestämättömyyden

Miten voi diggailla musiikkia tuhoamatta maapalloa? Onko musiikin kuluttaminen kestämätöntä? Vai voidaanko musiikkialalla löytää ympäristön kannalta kestäviä käytäntöjä? Muun muassa näitä ratkaisevia kysymyksiä pohdittiin neljännessä MUSA VAI BISNES -lähetyksessä Maria Veitolan johdolla.

Vieraina olivat Flow Festivalin tiedottaja Susanna Hulkkonen, kestävän kehityksen projektia Sitrassa vetävä yritysvalmentaja Helmi Saksala sekä Parisiin Kevät -yhtyeen solisti ja lauluntekijä Arto Tuunela, joka matkaa keikoille junalla.

– Junalla on 100 kertaa ihanampaa matkustaa kuin istua pakettiautossa, Tuunela sanoo. – On vaikea laskea, onko se vähemmän saastuttavaa, että bändi kulkee junalla ja tekniikka ajaa pienemmällä autolla keikkapaikalle. Mutta on se ehkä ekologisempi vaihtoehto silti. 

Helmi Saksalan mukaan musiikkialalla ei vielä oikein ymmärretä kestävyyden vaatimuksia. – Mun kokemus on se, että musiikin kestävän kehityksen tiedot ovat uusia meille. Musiikkialan tuotantoprosessit ja toimintamallit muuttuvat hitaasti. Ne muuttuisivat varmasti nopeammin, jos olisi tietoa ja sen kautta tahtotilaa.

Flow Festival on vetänyt omaa kestävän kehityksen ohjelmaansa yli kymmenen vuoden ajan. Silti päästöjä syntyy:  – Isojen tapahtumien, artistien ja levy-yhtiöiden pitää mielestäni näyttää mallia näissä kysymyksissä, Susanna Hulkkonen sanoo.

Osallistu keskusteluun! Millaisia kestävän kehityksen ratkaisuja Sinä teet arjessa? Lähetä ajatuksesi viestillä studioon!

MUSA VAI BISNES Radio Helsingin taajuuksilla joka maanantai-iltapäivä klo 17-18. Kymmenosaisen ohjelman toimittaa ja juontaa Maria Veitola. Kuuntele MUSA VAI BISNES jälkikäteen On-Demandina tai podcastina

MUSA VAI BISNES on Radio Helsingin musiikkialan ilmiöihin pureutuva, viikoittain lähetettävä ajankohtaisohjelma. MUSA VAI BISNES selvittää taustat ja kysyy tärkeimmät kysymykset. Ketkä selviävät parhaiten nykyhetken musiikkiskenessä? Kuka makaa kenen kanssa ja mistä syystä? Kumpi tulee ensin, musa vai bisnes? Osallistu keskusteluun somessa. #musavaibisnes

Taajuudet Helsingissä 89,7 MHz
Tampereella 106,8 MHz ja 
Oulussa 90,9 MHz.
www.radiohelsinki.fi
Lataa Radio Helsingin applikaatio omasta sovelluskaupastasi.