9.1.2020

Radio Helsingissä soi monimuotoinen musiikki myös prime timessa

Sampsa Oinaala nosti aiheellisesti esiin Helsingin Sanomissa 5.1.2020 musiikin erikoisohjelmien määrän vähenemisen kotimaisilla radiokanavilla.

Radio Helsinki jakaa Oinaalan huolen siitä, että yhä enemmän musiikkia jää vaille radiosoittoa. Juuri siksi Radio Helsinki panostaa monimuotoiseen musiikkiin läpi ohjelmatarjonnan. Radio Helsingissä kuultavien kappaleiden ja artistien määrä on melkein kymmenkertainen verrattuna moniin kaupallisiin radiokanaviin, ja kotimaisen musiikin osuus on suuri. 

Kaupallisten radiokanavien joukossa Radio Helsinki on poikkeus tuodessaan esiin musiikkisisältöä erikoisohjelmien lisäksi myös prime timessa. Radio Helsingin aamujen Niko-Pekka Mäkinen ja Laura Haimila sekä iltapäivän Laura Friman vastaavat prime timen musiikkisisällöstä yhdessä musiikkipäällikkö Henri Pulkkisen kanssa.

Laura Frimanin mielestä erikoisohjelmat ovat korvaamatonta ja tärkeää sisältöä. ”Mutta vastakkainasettelu niiden ja prime time -ohjelmien välillä on turhaa. Nykyisellä kotimaisella radiokentällä on vallankumouksellista istuttaa epäilmeistä musiikkisisältöä prime timeen”, hän sanoo.

Friman kertoo soittavansa ohjelmassaan päivittäin musiikkia vähintään kolmelta eri vuosikymmeneltä.  ”Peräkkäin voivat soida esimerkiksi ajankohtainen kotimainen pop-tulokas, brittipop-bändin B-puoli 90-luvulta ja joku Beatlesin erikoisversio 60-luvulta. Minun ei tarvitse hyväksyttää musiikkivalintojani kenelläkään, ja voin halutessani toteuttaa erikoisimmatkin kuulijatoiveet vaikka minuutin varoitusajalla.” 

Radio Helsingin toimittajilla on täysi vapaus valita ohjelmassaan soittamansa musiikki. ”Tämä vapaus on työmme tärkein arvo”, Friman korostaa. ”Hyödynnän musiikkipäällikkömme asiantuntemusta työssäni päivittäin, mutta mikään ei ole saneltua.”

Musiikkipäällikkö Henri Pulkkinen uskoo soittolistojen ja algoritmien maailmassa henkilökohtaisen kuratoinnin voimaan. “Uutuuksien ja klassikkojen lisäksi haluamme nostaa tekijöillemme tärkeää musiikkia. Musiikki on monelle meistä suurin intohimo”, hän kertoo.

Kanavan uskollisiin kuuntelijoihin lukeutuu laaja joukko musadiggareita, ja on tutkittu, että radion kuuntelijat haluavat kuulla uutta musiikkia ja yllättyä. Syystä tai toisesta marginaaliin jäävä musiikki saattaa istua hankalasti muualle, mutta Radio Helsinkiin sellainen sopii. 

Vuoden 2020 alusta lähtien Radio Helsinki on kuulunut FM-taajuudella pääkaupunkiseudun lisäksi myös Oulussa ja Tampereella sekä tuoreen appin myötä entistäkin helpommin ihan missä tahansa. Laajentumisen myötä on avautunut lisää mahdollisuuksia edistää maantieteellistäkin diversiteettiä – hyvää musiikkia ja siitä kiinnostuneita kuulijoita löytyy kaikkialta.

Radio Helsingin ohjelmat löydät täältä.