20.12.2019

Radio Helsingin Klassinen Joulu!

Klasari2080-ohjelman toimittaja Anne Teikari ottaa tarkasteluun joulunajan viinit, ruuat ja musiikit.

Perjantaina 20. joulukuuta klo 20-22 kuullaan Klasari20180-ohjelman erikoisjakso Klassinen Joulu.

Klassisen musiikin uudempia ja vanhempia helmiä kuunnellaan yhdessä viinin ja purtavan kanssa, jotka jaksoon tarjoaa helsinkiläinen Way Bakery and Wine Bar. Mukana Anne Teikarin kanssa kuuntelemassa ja maistelemassa on taiteilija Heta Keskinarkaus. Jakossa maisteltavasta menusta kertoo Toni Feri

Ruuan ja musiikin välisestä yhteydestä on tehty useita tutkimuksia: musiikinkuuntelu voi esimerkiksi vaikuttaa ravintolaelämykseen tai ostopäätöksiin kaupoissa, ja toisaalta melodioita on jaoteltu perusmakuihin makea, suolainen, hapan ja kirpeä. Jos jokin biisi olisi ruoka, mikä ruoka se olisi? Ja vielä paremmin: mikä jouluruoka se olisi?

Jaksossa pohditaan kuinka klassista musiikkia ja viininmaistelua yhdistää eräs piirre: vanha kunnon elitistisyys! Tästä johtuvat muun muassa usein kuultavat lauseet ”enhän mä mitään klassisesta musiikista ymmärrä” tai ”en tajua viineistä mitään”. Jakson emännät eivät niin ikään ole perehtyneitä viineihin kuin siinä määrin, että tunnistavat mistä pitävät ja mistä eivät – ja sehän aistinautinnoissa lopulta mitään merkitsee.