19.9.2019

Radio Helsingin tärpit Rakkautta & Anarkiaa festivaaleille

Radio Helsingin suosikkijuontajat Njassa ja Matti Nives listasivat omat suosituksensa Rakkautta & Anarkiaa festivaaleille.

Njassan suositukset:

Marian paratiisi

Zaida Bergrothin elokuva kertoo Maria Åkerblomista, herätysliikkeen johtajasta, joka saarnasi unissaan maailmanlopusta. Lapsena 1970-luvulla  muistan, että Maria Åkerblomin huvilassa Seurasaarentiellä oli jotain mystistä ja hämärää. Kohutarinoita oli lehdissä;  lahkonjohtajan historiaan liittyi mielisairaalaa ja vankilaa. Elokuvassa luodataan kulttijohtajan ja hänen seuraajien maailmaa, josta lahkolaiset eivät pystyneet puhumaan. Unenomaisuuden takaavat myyttisen äänimaailman leffaan mestaroineet Timo Kaukolampi ja Tuomo Puranen.

Amazing Grace

Vuosi sitten kuolleen Soulin kuningattaren Aretha Franklinin esiintyminen baptistikirkossa Los Angelesin Wattsissa taltioitiin vuonna 1972 levylle. Sidney Pollackin ohjaaman kuvausryhmän oli tarkoitus tehdä tapahtumasta elokuva, mutta unohti äänen synkan, joten vasta tänä vuonna saatiin tämä levyltäkin kuultuna järisyttävä kokemus elokuvaksi.
Mitä luultavammin teatterissa koetaan hurjia tunteita, kun Arethan ääni kulkee pyhän hengen voimalla yleisön läpi.

Beauty and Decay

Teknomaailman legendaarisin portsari Sven Marquardt Berliinin Berghainin ovella on pelottava näky. Berliinin dekadentin undergroundin friikit ovat Svenin ystäviä ja myös malleja miehen valokuvissa. Kerberos vai Pyhä Pietari vartioi porttia öisin, mutta etsii kauneutta epätavallisien ystäviensä olemuksesta. Dokumentissa Marguardt löytää kauneuden malleistaan.  Kauneus asuu  ovimiehen, jos kenen katsojan, silmissä.

Dons of Disco

Italodiscon ihmeelliseen maailmaan 1980-luvulle mennään dokumentissa, joka kertoo tarinaa Den Harrowsta, komeasta discotähdestä, joka ei laulanut omilla biiseillään, mutta eipä se tuntunut haittaavan menoa playbackin hunajaisessa italodiskoparatiisissa.
Vuosikymmenten jälkeen ”huijaus”  revitään auki ja katsotaan tekijöiden välisiä erimielisyyksiä. Juustoisten synien ja lainatun biitin päällä huojuvasti laulavan artistin svengailu herättää kysymyksen: mikä on todellista ja onko sillä merkitystä poptaivaan fantasiamaailmassa?

Matti Niveksen suositukset:

Miles Davis – Birth of the Cool

Stanley Nelsonin Miles Davis – Birth of the Cool on kova jazztärppi.

Her Smell

Alex Ross Perryn Her Smell on mielenkiintoisen oloinen riot grrrl -kuvaus, jossa pääosassa aina loistava Elisabeth Moss.

Nami Nami Feat. Drake (Cut to the Chase – R&A Shorts)

Erittäin huomionarvoinen R&A-ohjaajadebyytti nousevalta kyvyltä Juho Luukkaiselta. Vanukas kiinnostaa.

The Day After I’m Gone

Nimrod Eldarin synkän oloinen draama, mutta pidän synkän oloisista draamoista.

32. Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 19.–29.9.2019. Katso ohjelmisto tästä.