12.3.2019

Klasari2080 johdattaa nykyklassisen musiikin äärelle

Uutuusohjelmassa perataan klasarikentän ajankohtaisia musiikillisia ja kulttuurisia ilmiöitä.

Klasari2080 on futuristinen nykytaidemusiikin erikoisohjelma, joka vie kuulijansa klasarin kentälle keskittyen vuoden 2010 jälkeen luotuihin teoksiin sekä kentän musiikillisiin ja kulttuurisiin trendeihin niin Suomesta kuin muualtakin. Vaikka klassisen musiikin maailma nojaa pitkälti historiaansa ja on traditiolleen uskollinen, se on muokkautunut moniulotteiseksi toimintakentäksi tuottaen uusia avauksia koskien niin perinteistä säveltäjyyttä, muusikkoutta kuin yleisöäkin.

Monia klassisen musiikin elitismiä ylläpitäneitä mekanismeja on ryhdytty purkamaan aina säveltäjien neromyytistä musiikin niin kutsuttuun vaikeuteen. Tätä linjaa jatkaa myös Klasari2080.

Ohjelman tarkoitus on ensisijaisesti soittaa kuulijoilleen hemmetin hyvää musiikkia toimittaja Anne Teikarin kuratoimana ja siten innoittaa uusia korvia nykyklassisen musiikin äärelle. Lisäksi ohjelmassa keskustellaan nykytaidemusiikista, kuten mistä tahansa musiikista – sitä kuunnellakseen ei tarvitse olla ekspertti, mutta siitä nauttiakseen on usein eduksi jossain määrin ymmärtää musiikin esteettistä kieltä.

Ensimmäinen jakso käsittelee säveltäjyyttä, ja samalla soitetaan suomalaista jousimusiikkia. Vieraana on säveltäjä Lotta Wennäkoski. Tulevissa jaksoissa keskustellaan klassisen musiikin asiantuntijoiden ja tekijöiden kanssa muun muassa minimalismista, puupuhaltimista, poliittisuudesta, nykyoopperasta, elokuvamusiikista – sekä yleisöstä.

Klasari2080 taajuudella torstaisin klo 19-20 sekä on-demandina silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Ohjelman tarjoaa Suomen Säveltäjät ry.