6.2.2019

The Clash -päivää vietetään taas!

Radio Helsinki juhlistaa kansainvälistä The Clash -päivää yhdessä 78:n muun radiokanavan kanssa.

Torstaina 7. helmikuuta juhlistetaan The Clash -yhtyettä, joka herätteli musiikillaan ihmisten yhteiskunnallista vastuuntuntoa. Päivä on myös kannanotto rasismia ja pelkoa vastaan. Kymmenien radiokanavien lisäksi tapahtumaan ottaa osaa myös 13 kaupunkia, 21 levykauppaa ja The Clash -aiheisia tempauksia järjestetään ainakin Turkissa, Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

Juhlapäivä sai alkunsa vuonna 2013, kun seattlelaisen KEXP-radiokanavan juontaja John Richards julisti eräänä aamuna, ilmeisen sattumanvaraisesti, että nyt vietetään The Clash -päivää. Perinne on jatkunut kanavalla, joka soittaa juhlapäivänä aina runsaasti yhtyeen tuotantoa klassikoista harvinaisuuksiin, sekä myös arkistosta löytyviä haastatteluja. Samassa hengessä juhlitaan myös Radio Helsingissä.

The Clash aloitti toimintansa vuonna 1976 Lontoossa ja toimi suurten nimien, kuten Sex Pistolsin lämmittelijänä. Reggaeta, rockabillya ja dub-musiikkia yhdistelevän bändin uraauurtava soundi on jättänyt jälkensä musiikin historiaan. Monet muusikot kiittävät The Clashia raa’asta ja rehellisestä otteesta musiikin tekemiseen.

The Clashin pääteoksena pidetään vuonna 1979 ilmestynyttä tupla-albumia London Calling, joka on säännöllisesti napsinut kärkisijoja erilaisissa maailman paras levy -äänestyksissä. Albumi täyttää joulukuussa 40 vuotta.

Tsekkaa myös päivän virallinen nettisivu.