26.4.2018

Miksi taiteilijoita ajetaan maanpakoon?

Suomen PEN -järjestön Johanna Sillanpää avasi Radio Helsingin aamuissa taiteilijoiden ilmaisunvapautta sekä Safe Haven -verkoston tarjoamaa turvasatamaresidenssiä taiteen ammattilaisille.

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa PEN Internationalia. Peruskirjansa mukaisesti PEN puolustaa ja edistää kirjallisuutta sekä taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa. Miksi taiteilijoille langetetaan tuomioita ja heitä ajetaan maanpakoon?

Suomessa Safe Haven -residenssissä olleen egyptiläisen laulajan Ramy Essamin tuore julkaisu johti sanoittaja Galal El-Behairyn pidätykseen ja kidutukseen, ja sekä häntä että Essamia vastaan on nostettu useita syytteitä Egyptissä. PEN yhdessä muiden järjestöjen kanssa kampanjoi sanoittajan vapauttamisen puolesta. Kuuntele keskustelu ja katso Essamin musiikkivideo alta.