20.8.2018

Radio Helsinki tähtää puolivaltakunnalliseksi kanavaksi

Suomen radioiden uudet kymmenvuotiset toimiluvat astuvat voimaan vuonna 2020. Radio Helsinki on hakenut lupaa puolivaltakunnalliseen taajuuskokonaisuuteen, joka mahdollistaisi monimuotoisen musiikin ja kaupunkikulttuurin ilosanoman levittämisen entistä laajemmin.

Radion online-kuuntelu kasvaa jatkuvasti FM-radion rinnalla, mutta FM-kuuntelu näyttää säilyttävän paikkansa suomalaisten arjessa myös tulevaisuudessa. Radio Helsinki aikoo haastaa Suomen suurimmat radiokanavat erityislaatuisella sisällöllä.

Ennen kaikkea Radio Helsinki haluaa edistää kotimaista musiikkikulttuuria ja tarjota vaihtoehdon Suomen muille radiokanaville. Kanava soitti tammi–kesäkuussa yli 15 000 eri musiikkikappaletta. Musiikkipäällikkö Henri Pulkkinen muistuttaa, että kaikista Suomen kaupungeista löytyy ihmisiä, jotka eivät halua kuunnella soittolistoihin perustuvia hittiradioita.

“Meillä ei tunneta käsitettä radioystävällinen, vaan kaikki kulttuurillisesti merkittävä tai kiinnostava musiikki on arvokasta. Ei ole olemassa liian vaikeaa musiikkia, vaan kyse on oikeanlaisesta kuratoinnista – kaikelle musiikille on aikansa ja paikkansa”, Pulkkinen sanoo.

Olennainen osa Radio Helsingin ohjelmistoa ovat myös laadukkaat ja kunnianhimoiset puheohjelmat. Kanava aikoo jatkossakin tarjota innostavaa ja yllätyksellistä puhesisältöä, jonka toteutustavoissa etsitään uusia, kuulijoita palvelevia malleja.

“Radio Helsinkiä kuunnellaan tälläkin hetkellä kotisivujen kautta eri puolella Suomea ja myös ulkomailla. Kuluneen vuoden aikana olemme tehneet yhteistyötä esimerkiksi Vantaan, Espoon ja Tampereen kaupunkien kanssa. Meillä on paljon annettavaa myös muissa kaupungeissa”, kanavan kaupallinen johtaja Nora Uotila sanoo.

Mutta mitä erityistä helsinkiläinen paikallisradio voi tarjota maakunnissa? Sisältöjohtaja Maria Veitola korostaa, että radiohelsinkiläisyys tarkoittaa ennen kaikkea asennetta.

“Radio Helsingissä paikallisuus tarkoittaa sitä, että ympäristöön suhtaudutaan aina uteliaasti ja intohimoisesti. Haluamme olla kanava, jota voi luukuttaa niin kihniöläisessä autoradiossa, helsinkiläisessä lähiössä kuin myös turkulaisessa kahvilassa”, Veitola sanoo.

Viestintäviraston asettama määräaika toimilupahakemusten jättämiseen umpeutui heinäkuun lopussa. Radion ohjelmistoluvilla oli yhteensä 42 hakijaa. Radion nykyinen ohjelmistolupakausi päättyy vuoden 2019 lopussa, joten nyt haettavina olivat kaikki taajuuskokonaisuudet. Kiinnostusta herättivät muun muassa pääkaupunkiseudun taajuudet sekä uusi, suurimmat kaupungit kattava kaupunkiverkko, jonka kuuluvuusalue peittää noin puolet Suomen väestöstä. Viestintävirasto ja valtioneuvosto pyrkivät päättämään luvansaajista vuoden 2018 loppuun mennessä.