Ohjelma: Omaa luokkaa

20.4.2018

Feministiset utopiat

play / pause Lataa MP3
Jakson linkki kopioitu leikepöydälle!
Linkin haku epäonnistui!
Haetaan jakson linkkiä...

Feministeinä puhumme usein patriarkaatin murtamisesta mutta harvemmin siitä, minkälaisesta yhteiskunnasta haaveilemme nykyisen sijaan. Tässä jaksossa käsittelemme feminististä utopiaa: minkälaisia tulevaisuuksia haluaisimme rakentaa jos nykyiset normit ja vaatimukset eivät olisi painolastina? Puhumme myös siitä, miksi tällaisen tulevaisuuden visioiminen on niin hankalaa. Inspiroidumme radikaalifeministeistä, kapitalismin tuhoamisesta, scifistä ja lukuisista muista asioista. Jakson aluksi puhumme uupumuksesta, josta kaikilla keskustelijoilla on enemmän tai vähemmän kokemusta. Jaksossa äänessä Mia Haglundin lisäksi upeat Saara Shikeben ja Iida Sofia Hirvonen.

Jakson suositukset:

Mia
Valerie Solanasin SCUM-manifesti on radikaalin vallankumouksen kuvaus, jossa Solanas pureutuu patriarkaatin murskaamisen. Teosta ei tarvitse lukea kirjaimellisena miesten hävittämiseen pyrkivänä manifestina, vaan itse tulkitsen sen toksisen maskuliinisuuden ja setäkulttuuriin purkamista vaativana teoksena. Feministinen klassikko.

Iida Sofia
Suosittelen lukemaan Shulamith Firestonen The Dialectic of Sex -klassikkoteosta (1970) feministisenä scifinä. Firestonen visiossa ei ole tuhoutunut ainoastaan miesten ylivalta, vaan myös sukupuoliroolit, lapsuus, monogamia, äitiys, perheet, kapitalismi, hallitukset ja synnyttäminen. Automatisoidussa utopiasssa vauvat syntyvät koeputkissa eivätkä ihmissuhteet enää perustu minkäänlaiseen sortoon, vaan rakkauteen. Justiinsa joo, järjestelkääpä elämäänne sitten sellaisessa hippikultissa, tekisi mieli kyynisesti sanoa. Intersektionaalisen feminismin aikana Firestonen pyrkimys hävittää erot ja kategoriat kuulostaa vanhentuneelta, mutta hänen ajatuksensa muistuttavat paljon myös tänä päivänä esitettyjä täysin automatisoituja luksuskommunismivisioita. Firestonen teksti on rohkeaa, voimakasta ja innostaa kuvittelemaan.

Saara
Ruskeat Tytöt -podcast: Afrosuomen historiaa etsimässä
Viisiosainen sarja kartoittaa mustien suomalaisten taustoja. Viidennessä jaksossa käsitellään afrofuturismia, mikä solahtaa hienosti feministiseen utopiafiilistelyyn.