Kaupunkielämää

Njassa sukeltaa Helsingin kaupunkikulttuurin ytimeen keskiviikkoisin klo 10.20.

Njassan seurassa vierailee kaupunkikulttuurin elävöittäjiä, jotka kertovat monipuolisesti Helsingin kaupungin mahdollisuuksista. Njassa ja joka viikkoinen vieras tutustuttavat Radio Helsingin kuulijat Helsingin harrastus- ja liikuntamahdollisuuksiin sekä kapungin mielenkiintoisimpiin paikkoihin. Mitä kaikkea voikaan Helsingissä kokea ja nähdä!

Njassaa tuuraa 24.11. Niklas Aaltio, jonka vieraana kuullaan Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden latuguru Mircos Keinasta! Moni muistaa viimevuotisen hiihtobuumin, jonka seurauksena pienessä laskusuhdanteessa ollut hiihto nousi uudelleen kaikkien huulille. Etelässä olemme luonnollisesti sään armoilla ja jää nähtäväksi, kuinka luminen talvi on tällä kertaa tiedossa. Mikäli lunta tulee viimevuotiseen tapaan, niin odotettavissa on jälleen tungosta Stadin hiihtoladuilla. Runsaslumisina talvina Stadin latuverkosto tarjoaa noin 200 kilometrin verran hiihtolatuja. Miten latuverkosto rakennetaan, miten se pidetään kunnossa, miltä hiihtobuumi näyttää liikuntapalveluiden työntekijän näkökulmasta? Kuuntele haastattelu täältä!

Menovinkit:

Lähde taidekierrokselle Oodiin!

Oodista löytyy kaksi juuri sinne tuotettua teosta: kierreportaissa sijaitseva Otto Karvosen installaatio Omistuskirjoitus sekä Oodin diginäytöillä pyörivä Jani Ruscican videoteos Toivo on höyhenpukuinen. Helsingin taidemuseo HAMin kokoelmista Oodiin on sijoitettu veistoksia seuraavilta taiteilijoilta: Ai Weiwei, Emma Helle, Jouko Korkeasaari, Janne Martola, Vesa-Pekka Rannikko ja Joakim Sederholm. Oodissa on lisäksi seitsemän suurta taidemattoa, jotka elävöittävät tiloja ja kutkuttelevat mielikuvitusta. Mattojen ulkoasusta vastaavat kotimaiset suunnittelijat Laura Merz, Aamu Song ja Johan Olin, Marika Maijala, Piia Keto, Matti Pikkujämsä, Sakke Yrjölä ja Jenni Rope. Tervetuloa tutustumaan Oodin kiehtoviin taideteoksiin! Lue lisää: www.oodihelsinki.fi/taide.

Baltic Circle – teatterifestivaali

Kansainvälinen teatterifestivaali Baltic Circle on käynnissä vielä 27.11. asti. Ohjelmaa löytyy mm. kulttuurikeskus Caisasta ja Tiivistämöltä. Nostoja ohjelmasta:

Gabriela Carneiro da Cunha
Altamira 2042
ke 24.11. ja to 25.11. klo 20
Kulttuurikeskus Caisa, Kaikukatu 4 B

Gabriela Carneiro da Cunhan performatiivinen installaatio käsittelee Belo Monte -patoa Brasiliassa ja sen vaikutusta jokivarren luontoon ja alkuperäiskansoihin.
Esityksen kieli: portugali, käännös englanniksi. Liput: 16,50 €

DTT-työryhmä:
Deep Time Trans
24.11. klo 19, ensi-ilta, esitystä seuraa yleisökeskustelu, 25.-26.11. klo 18
Tiivistämö, Sörnäisten rantatie 22

Deep Time Trans on esitys, jossa matkataan ajan halki esihistorian ja elämän synnyn ei-binäärisyyden äärelle. Esiintyjät liikkuvat syvällä ajassa, nykyhetkestä neljän miljardin vuoden päähän menneisyyteen ihmettelemään evoluution nautinnollista perustaa. Teoksessa muututaan, palataan veteen yhä uudelleen, rakastetaan alkulimaa, eletään symbioosissa ja hengitetään vedenalaisen pulssin rytmissä.
Liput 15/35€

Löydä koko festivaalin ohjelma: Balticcircle.fi

Kaupunginmuseon joulukauden avajaisia vietetään lauantaina 27. marraskuuta klo 13–16.

Pikkuisten joulu kutsuu perheitä pipareille, jouluaskareisiin ja pukkia tapaamaan. Tänäkin vuonna museo on koristeltu jouluasuun – ikkunoissa voi ihastella taiteilija Willem Heefferin Helsinki-aiheisia joulutähtiä ja vironkielisen Annalan päiväkodin lapset ovat koristelleet museon joulukuusen. Museon omat oivat lahjat pukinkonttiin, peleistä ja kirjoista paljasjalkaisen sukkiin löytyvät museokaupasta. Myös Ruiskumestarin talo avataan joulukaudeksi 27.11. Vanhan ajan museopuodissa on myynnissä muun muassa uunituore Ruiskumestarin talon kirja sekä nostalgisia joulukoristeita.

Kaupunkielämää-ohjelmassa 17. marraskuuta vierailevat Sipilöiden näyttelyn kuraattori Riitta Ojanperä sekä HAMin amanuenssi Heli Harni.

Kulttuurikeskus Stoassa:

Yeboyah & Hassan Maikal
ke 17.11. klo 19

Stoa Black Box -illassa kuullaan kahta kantaaottavaa ja kovassa nosteessa olevaa rap-artistia, jotka ovat tunnettuja valloittavasta live-esiintymisestään.

Liput 15/10,50 €, Lippu.fi

Motion Pictures
Jussi TwoSeven
5.11.-12.12.

Jussi TwoSevenin näyttely Motion Pictures Stoan galleriassa on yhdistelmä katutaiteen rosoisuutta ja galleriataiteen kliinisyyttä. Luontoaiheiset teokset ottavat kantaa nykyajan elämäntavan aiheuttamiin ongelmiin ja ympäristön vaalimisen tärkeyteen.

Vapaa pääsy.

Uunisaareen kuivin jaloin kävellen

Kaivopuiston edustalta Uunisaareen vievä kävelyponttonisilta on asennettu paikoilleen maanantaina. Ponttonisilta on ulkoilijoiden käytössä 15. huhtikuuta 2022 asti. Kävelysilta palvelee jalankulkijoita mahdollistaen Uunisaaren virkistyskäytön talvikaudellakin, katkaisten samalla saaren ja rannan välillä kulkevan veneväylän. Kaivopuiston edustalla sijaitseva Uunisaari on pinta-alaltaan noin kolme hehtaaria ja muodostuu toisiinsa yhdistetyistä eteläisestä ja pohjoisesta saaresta. Uunisaaresta pääsee kätevästi kävellen myös viereiseen Liuskasaareen siltaa pitkin, mikä laajentaa kaupunkilaisten suosimien Kaivopuiston, Eiran rannan ja Merisataman virkistysalueita ympärivuotisesti. Uunisaari on perinteikäs helsinkiläisten virkistyskäyttökohde. Saarella on uniikki historia, sillä siellä on aikoinaan toiminut myös öljynkeittämö sekä maalitehdas ja on saarella valmistettu jopa ruumisarkkuja. Tällä hetkellä saaressa toimii yksityinen tilausravintola, joka ylläpitää myös maakaasulämmitteisiä tilaussaunoja.

Njassan haastattelussa 3.11. yleisötyöekspertti Erja Salo Suomen valokuvataiteen museosta ja vuosaarelainen valokuvaaja Karun Verma. Kuuntele haastattelu tästä!

Yökuvia Vuosaaresta -näyttely juhlistaa 20-vuotiasta Vuotaloa

Viime keväältä koronarajoitusten takia siirretty juhlanäyttely sukeltaa Vuosaaren yöhön vuosaarelaisten valokuvauksen harrastajien silmin. Harrastajien yökuvien lisäksi näyttelyssä nähdään Valokuvataiteen museon kokoelmakuvia. Yökuvia Vuosaaresta -näyttely on esillä Vuotalon galleriassa 14.10.−18.12.2021. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Vuotalon 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Vuotalo ja Suomen valokuvataiteen museo kutsuivat koolle vuosaarelaisia valokuvauksen harrastajia Yökuvia Vuosaaresta -projektiin. Avoimen haun kautta koottu 10 hengen ryhmä tapasi lokakuussa 2020 neljä kertaa Vuotalolla syventyen yölliseen valokuvaukseen. Työpajoissa keskusteltiin osallistujien kuvista, katsottiin yökuvaukseen liittyviä museon kokoelmakuvia sekä syvennyttiin yön teemaan eri näkökulmista.

Työpajoissa vierailivat valokuvaajat Stefan Bremer sekä Hans von Schantz kertomassa työskentelystään ja antamassa palautetta ryhmäläisten kuvista. Ryhmä vieraili myös Valokuvataiteen museon Jari Silomäen Tunteiden maantiede -näyttelyssä taiteilijan johdolla.

Osallistujien valokuvista sekä valokuvataiteen museon kokoelmakuvista kuratoitiin noin kolmisenkymmentä valokuvaa käsittävä näyttely Vuotalon galleriaan.

Vuotalo 20 vuotta -ohjelmasta:

Juhlavuoden ohjelma huipentuu marraskuuhun, jolloin Vuotalo tarjoaa konsertteja, teatteriesityksiä ja elokuvia. Koko ohjelma on koottu sivulle vuotalo.fi.

Tulossa mm:

to 11.11. klo 19 Etnosoi! Vilma Jää: Kosto & Iara Dias
Kahden konsertin Etnosoi!-illassa kuullaan akustista musiikkia Brasiliasta sekä elektronista musiikkia, jossa yhdistyvät suomalais-ugrilainen lauluperinne ja arkistonauhat.
Liput 20/15 €, lippu.fi

pe 19.11. klo 19 Jimi Tenor & UMO Helsinki Jazz Orchestra – Terra Exotica
Kun Jimi Tenor ja UMO kohtaavat, on tapana syntyä jotain eeppistä. Terra Exotica sai inspiraationsa lähimetsistä ja meren rannalta, japanilaisesta filmiajan elokuvamusiikista, Sun Ran ja Salah Ragabin kaltaisista yhtyeistä. Konsertin kapellimestarina toimii Ed Partyka.
Liput: 20/15 €, lippu.fi

la 20.11. Vuosaarisonaatti
Vuosaari saa oman äänitaideteoksensa, joka soi Vuotorilla. Taiteilija Johanna Puuperän teos inspiroituu Vuosaaren hengestä.

Menovinkit:

Lisää Vuotalo 20 vuotta -ohjelmaa

ke 3.11. klo 13 ja 15.30 Ensi-iltaelokuva: Hytti nro 6, liput 10 €

la 6.11. klo 19 Klubb Ankdamm I Maestro & Bettina: Redrama, liput 20/18 €
Ruotsinkielisessä keskustelua ja musiikkia yhdistävässä klubi-illassa Bettina Sågbom ja Redrama. Osa Svenska veckan -ohjelmaa.

ti 9.11. klo 14 Helsingin kaupunginkirjasto esittää: Kirjahyllyelämä, Vuosaaren kirjasto / Vuosali
Mitä tapahtuu, kun kaksi naista alkaa elää kirjojen tarinoiden mukaan? Tule mukaan naisten sekopäiseen kirjavuoteen, jossa etsitään itseä ja vastauksia elämän suuriin kysymyksiin huumorin siivittämänä! Esityksen kesto 1h 20min. Esitys on maksuton. Lue lisää: helmet.fi.

Nyt-liikuntaa 18–29-vuotiaille

NYT-liikunta on Helsingin kaupungin järjestämää ympäri Stadia tapahtuvaa 18–29-vuotiaille suunnattua monipuolista ja rentoa matalankynnyksen liikuntaa. Toiminta on edullista ja tuntivalikoimasta löytyy tarjontaa kaiken tasoisille liikkujille. Myös lajivalikoima on kattava ja pitää sisällään lajeja skeittauksesta, salibandyyn, kehonhuollosta ohjattuun kuntosalitreeniin, pipolätkästä kiipeilyyn, joogasta nykytanssiin ja melkein kaikkea näiden väliltä. 30 euroa maksavalla kausikortilla voi osallistua rajattomasti kaikille Nyt-liikunnan tunneille oman mielen mukaan.

Lisätiedot osoitteesta nytliikunta.fi.

 

27.10. Kaupunkielämää-aiheena Malminkartanon harrastushalli ja uudenlainen harrastamisen kulttuuri.

Malminkartanon harrastushalli on uusi, kokonaan harrastamiseen tarkoitettu tila, joka on avautunut käyttöön elokuussa 2021. Harrastushallin tavoitteena on luoda alueelle uudenlaista, monipuolista harrastuskulttuuria, jossa harrastuksia ja vapaa-ajan toimintoja tuotetaan yhteistyössä alueen nuorten, toimijoiden ja asukkaiden kanssa. Uuden tilan myötä alueen harrastusmahdollisuudet kasvavat merkittävästi. Harrastushallin tarjonta painottuu monipuoliseen ja maksuttomaan matalan kynnyksen harrastustoimintaan alueen lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Muunneltavat tilat mahdollistavat liikunnan lisäksi myös monenlaista ei-liikunnallista toimintaa. Halli tarjoaa myös nuorille ja nuorten ryhmille tiloja heidän itse ideoimiinsa ja toteuttamiinsa harrastuksiin ja tapahtumiin.

Njassan vieraana projektipäällikkö Laura Arala Helsingin nuorisopalveluista. Kuuntele haastattelu tästä!

Menovinkit:

Liikuntahulinaa Maunulassa ja Myllypurossa!

Maunulan ja Liikuntamyllyn Liikuntahulinoissa alle 9-vuotiaat lapset perheineen liikkuvat monipuolisesti. Liikuntahulinoissa voi hyppiä, temppuilla, juosta, pelailla, palloilla ja tehdä muuta hauskaa yhdessä perheen kanssa. Liikuntahulinoihin ei tarvitse ennakkoilmoittautua ja mukaan tarvitaan sisäliikuntavaatteet ja -kengät. Liikuntahulinoita järjestetään Liikuntamyllyssä sekä Maunulan liikuntahallissa seuraavin aikatauluin:

Liikuntamylly (Jauhokuja 3)
10.10.−28.11.2021
su klo 9.00−10.45

Maunulan liikuntahalli (Maunulanmäki 3)
23.10.−20.11.2021
la klo 9.00−10.30

Hinta: 3,50 e aikuiset, muut 2 e, alle 9-vuotiaat maksutta.

Helsingin kaupunginorkesterin kirjastokiertue

Kamarimusiikki soi marraskuussa helsinkiläiskirjastoissa, kun Helsingin kaupunginorkesterin ja kirjaston yhteinen Kaupunginorkesteri kirjastossasi -kiertue käynnistyy 1. marraskuuta. Kiertueen aikana kuullaan konsertit 16 helsinkiläiskirjastossa.⁠ Konsertteihin on vapaa pääsy.⁠

Lue lisää: www.helmet.fi/kaupunginorkesterikirjastossasi

Muistan sinua rakkaudella

Kuolleiden päivän näyttely Kanneltalossa 28.10.-10.11. Kuvittaja-kirjailija Sanna Pelliccionin kuvituksiin perustuva näyttely avaa meksikolaisen kuolleiden päivän, Día de Muertosin, värikästä ja yhteisöllistä perinnettä. Näyttelyssä pääsee tutustumaan kirjankuvitusnäyttelyn lisäksi Día de Muertos -juhlaan liittyviin koristeisiin sekä perinteiseen värikkääseen alttariin, joka rakennetaan suomalais-meksikolaisessa yhteistyössä.

Yhteisöllisessä taideteoksessa voit jättää pienen muiston kuolleelle läheisellesi. Näyttelyn yhteydessä on useita lapsille ja perheille soveltuvia työpajoja, joiden kielinä ovat suomi, ruotsi,
englanti, espanja ja italia. Muistan sinua rakkaudella -näyttely on avoinna Kanneltalon aukioloaikoina. Vapaa pääsy.

 

 

20.10. Njassan vieraana Armas Tallinna – tarinoita naapurista -näyttelyn tuottaja Rania Taina ja yksi näyttelyn informanteista Terhi Rita. Kuuntele haastattelu tästä!

Näyttelyssä pääsee kurkistamaan helsinkiläisten Tallinnan matkoista kertoviin tunnelmiin 1980-luvulta tähän päivään.

Helsingin kaupunginmuseossa 15.10.2021 avautuva Armas Tallinna – tarinoita naapurista -näyttely tarkastelee helsinkiläisten suhdetta naapurikaupunkiimme Tallinnaan. Ääneen pääsevät kaupunkilaiset itse, joilta lämminhenkisen näyttelyn kuvat ja tarinat on kerätty. Hauskat – joskus hiukan nolotkin – yhä rakkaina vaalitut tunnelmat ulottuvat 1980-luvulta tähän päivään ja johdattavat kävijän eri puolille Tallinnaa, historiallisiin tapahtumiin ja kaupungin nopeasti muuttuviin maisemiin.

”On ollut hienoa nähdä, miten monenlaisia tarinoita Tallinnasta on haluttu kertoa. Huumorilla ja suurilla tunteilla höystetyt kertomukset naurattavat, koskettavat ja myös yllättävät. Monia muistoja yhdistää lämmin suhde lahdentakaiseen kaupunkiin ja sen ihmisiin”, kertoo Taina.

Näyttelyn verkkosivu: https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/armas-tallinna-tarinoita-naapurista/

Armas Tallinna – tarinoita naapurista

15.10.2021–27.2.2022

Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros

Aleksanterinkatu 16

Vapaa pääsy

Museo avoinna: ma–pe 11–19, la–su 11–17

Menovinkit:

Loma se on kivempikin syysloma!

Helsinki tarjoaa syyslomalla lapsille ja nuorille kymmenittäin maksuttomia tapahtumia ja tekemistä. Tapahtumat.hel.fi-sivustolle on koottu yli 80 tapaa viettää syyslomaa: keikkoja, pelejä, elokuvia, taidetta, työpajoja, liikuntaa ja makeita yllätyksiä.

Tule Kukkana taidetapahtuma Vuosaaressa perjantaina 22.10. klo 14-17

Tule tekemään maataidetta Vuosaareen taiteilija Ana Mendietan hengessä. Käytämme materiaaleina kukkia ja muita luonnonmateriaaleja. Piirrämme maahan ääriviivoja kehoistamme villalankojen avulla ja täytämme maahan syntyvät muotokuvat kukilla, risuilla tai lehdillä. Taidepajan lisäksi paikalla on Taiteilija Anne Koskinen puhumassa teoksestaan Kivi. Tule keskustelemaan taiteilijan kanssa hänen teoksesta ja sen merkityksestä alueelle. Paja pidetään klo 14–16, Anne Koskinen on puhumassa klo 16–17.

Paikka: Vuosaari, Kauniinilmanpolku, Anne Koskisen Kivi-taideteoksen luona.

Tapahtuma liittyy HAM Helsingin taidemuseossa esillä olevaan Come Back as a Flower näyttelyyn, joka punoutuu hienovaraisesti HAMin kokoelmiin kuuluvien Ana Mendietan Silueta -sarjan teosten (1973–1977) ympärille. Ryhmänäyttelyssä on mukana mm. Anne Koskinen, jonka tekemä julkinen taideteos Kivi sijaitsee Vuosaaressa Kauniinilmanpolulla Uutelan kanavan läheisyydessä.

Linkki tapahtumaan:
https://www.hamhelsinki.fi/event/tule-kukkana-vuosaari/

Linkki näyttelyyn:
https://www.hamhelsinki.fi/exhibition/come-back-as-a-flower/

Katso koko tarjonta: tapahtumat.hel.fi.

 

13.10. Kaupunkielämää-ohjelmassa aiheena Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut. Tapahtumapaikat avautuvat ja syyslomalla on tarjolla yli 80 tapahtumaa lapsille ja nuorille! Njassan vieraana Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan markkinointi- ja viestintäpäällikkö Essi Eranka. Kuuntele jakso tästä.

Menovinkit syyslomalle:

Sunnuntaina 17.10. mennään Puuta päin! kun Annantalo muuttuu taiteen rakennustyömaaksi, missä lapsiperheet pääsevät sahaamaan, naulaamaan ja maalaamaan.

Lauantaina 23.10. ikärajaton Cledos-ilmaiskeikka Tiivistämöllä.

 

6.10. Njassan vieraana Oodin erikoiskirjastonhoitaja Sanna Huttunen sekä läänintaiteilija Annika Dahlsten Teiteen edistämiskeskuksesta. Keskustelussa Ääreen-animaatiokuukausi keskustakirjasto Oodissa.

Kuuntele jakso tästä.

Menovinkit:

Loistavia animaatioita kulttuurikeskus Caisassa
Loistavia animaatioita! -sarja esittelee animaatioelokuvia, jotka on suunnattu aikuisille. Elokuvat ovat keskenään erilaisia, mutta niitä yhdistää vahva visuaalinen kerronta ja poikkeukselliset tarinat.

Tulossa syksyn aikana:
14.10. klo 18 Mans mīļākais karš / My Favorite War (Norja, Latvia, 2020)
18.11. klo 18 La Casa Lobo / The Wolf House (Chile, 2018)
16.12. klo 18 Away (Latvia, 2019)

Ikäraja 18 v.
Liput 7 €, Lippu.fi
Lue lisää: Caisa.fi

Pirkkolan bränikässä jäähallissa yleisöluistellaan

Pirkkolaan avattiin täysin uusi, moderni ja energiatehokas jäähalli syyskuun loppupuolella, ja lokakuusta lähtien hallin ”kakkoskaukalossa” järjestetään kolme yleisöluisteluvuoroa viikottain:

Ke klo 14.30-16.00 (mailat sallittu)
Ke klo 16.30-18.15 (mailat kielletty)
La klo 9.15-11.15 (mailat kielletty)

Lisätietoja uudenkarheasta Pirkkolan jääpyhätöstä.

Lokakuussa uusia lyhytkursseja pääosin ulkotiloissa

Helsingin kaupungin uudet lyhytkurssit alkavat lokakuussa. Samalla kokeillaan uutta ilmoittautumisjärjestelmää, joka tekee kursseille ilmoittautumisesta aiempaa helpompaa. Tarjolla on mm. lihaskuntoharjoittelua, sykkeen nostoa, sauvakävelyä, senioripalloilua sekä metsäjoogaa. Kurssien hinta on 15€/kurssi.

Lisätiedot lyhytkursseista.

Helsingin liikuntapalveluiden runollisen lyhytelokuvasarjan osa II julkaistu

Syksyn 2021 aikana liikuntapalveluiden hallinnoimien paikkojen ennennäkemätön lyhytelokuvien sarja jatkuu. Minisarjassa runous, liikunta, kulttuuri, audiovisuaalinen kerronta ja ties mikä muu taide lyövät kättä, riimejä ja välillä riitasointujakin esitellen katsojille Helsingin liikuntapalvelujen laajaa skaalaa ainutlaatuisella tavalla. Kakkosjaksossa urbaani runoilija Juho Kuusi esittää kirjoittamansa runon Rastilan leirintäalueesta.

Katso taidepläjäys tästä.

Lue kattavammat lisätiedot runovideosarjasta täältä.

 

29.9. Njassan vieraana taidekasvattaja Anne Rossi-Horto Annantalolta! Keskustelussa taideneuvolat lapsille ja heidän vanhemmilleen. Millaista taide on lapsille?

Kuuntele jakso tästä.

Syksyn taideneuvolat löytyvät kulttuurikeskusten omista nettisivuilta:

annantalo.fi
maunulatalo.fi
kanneltalo.fi
malmitalo.fi
stoa.fi

Menovinkit:

Viikin kirjaston avajaisviikko pe 1.10. – pe 8.10.

Tervetuloa juhlistamaan uudistetun Viikin kirjaston avajaisviikkoa! Kirjasto avautuu perjantaina 1.10. klo 10 yli vuoden kestäneen peruskorjauksen jälkeen.

Avajaispäivänä nostetaan maljat upean uudistetun kirjaston kunniaksi ja päästään nauttimaan Stadin Juhlaorkesterin musisoinnista. Avajaisviikon ohjelmassa on mm. runorentoutusta, kirjavinkkejä, tarinatuokioita sekä lautapelien pelaamista yhdessä.

Lisätiedot: helmet.fi/viikinavajaiset

 

HAM Helsingin taidemuseossa

jatkuu koko syksyn lauantaisin klo 14-16 ilmaiset, kaikille avoimet taidepajat, joissa pääsee maalaamaan ja piirtämään! Lauantaipajat sopivat kaikenikäisille, alle 10-vuotiaat aikuisen seurassa, ei ennakkoilmoittautumista. Pajoihin voi osallistua max. 15 henkilöä kerrallaan.

Lue lisää: hamhelsinki.fi/event/lauantaipaja

 

 

Kaupunginmuseon tutkija sai käsiinsä pienen albumin, joka kätkee mysteerin vuodelta 1918. 22.9. Njassa ja tutkija Satu Savia pureutuvat kiehtovaan kuva-arvoitukseen ja samalla kuullaan tutkijan työstä Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmatiimissä. Valokuvakokoelmien yli miljoona otosta esittelevät pääasiallisesti kaupunkinäkymiä 1860-luvulta alkaen.

Kuuntele jakso tästä.

Menovinkit:

Helsinkikuvia.fi on kuvien aarreaitta

Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa on yli miljoona valokuvaa Helsingistä ja helsinkiläisistä 1860-luvulta nykypäivään. Kuvia pääsee selaamaan vapaasti vaikka omalta kotisohvalta Helsinkikuvia.fi -palvelussa, jossa museo on julkaissut jo noin 65 000 valokuvaa. Lähde yllättäville ja antoisille kuvamatkoille Helsingin historiaan milloin sinulle parhaiten sopii ja millä tahansa hakusanalla.
helsinkikuvia.fi

Myös paikan päälle museoon voi tulla tutkimaan kuvia. Kuvaselaamo sijaitsee Helsingin kaupunginmuseossa osoitteessa Aleksanterinkatu 16.

Lue lisää: helsinginkaupunginmuseo.fi/kuvia-esineita-helsinkia/kuva-arkisto/

 

Stoa Black Box: Isaac Sene & Sexmane

Ke 22.9. klo 19, kulttuurikeskus Stoa

Syksyn ikärajattoman Stoan Black Box -musaklubisarjan avaa modernia poppia esittävä Isaac Sene ja rap-lupaus Sexmane!

Stoa Black Boxissa ilmatilan täyttää kerran kuussa valtavirran ulkopuolelta poimittu musiikki ja valovoimaansa nostattavat artistit.  Musiikki on parasta tuoreena ja livenä.

Liput: 15/12/10 €, lippu.fi

Lue lisää: Stoa.fi

Häpeä!-lukupiiri käynnistyy Oodissa

To 7.10. klo 17 Oodin 3. kerros

Onko sivistyksessäsi aukkoja ja se hävettää? Niin meilläkin ja niin meitäkin! Uudessa Häpeä!-lukupiirissä otamme joukolla lempeän niskaotteen harmittamaan jääneistä suur- ja pienteoksista. Ensimmäisellä tapaamiskerralla puhumme Dostojevskista, mutta tarkoitus ei ole lukea koko Iso D:n tuotantoa kannesta kanteen. Riittää että luet tai edes selailet jonkin Dostojevskin teoksen ja muodostat siitä mielipiteen, jonka haluat jakaa muiden kanssa.

Tervetuloa mukaan! Oodissa uskomme kirjallisuuden porttiteoriaan: kun kerran pääset lukemisen makuun, niin kohta Kirjataivas jo aukeaa.

Lue lisää: https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Keskustakirjasto_Oodi/Tapahtumat/Hapealukupiiri_kaynnistyy_Oodissa(224287)

 

Njassan vieraana 15.9. Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Fatim Diarra. Fatimilla on vierailullaan takataskussaan tärppejä maksuttomista kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluista. Hän kertoo myös riemuvajeesta ja siitä, miten riemuvajetta pääsee jälleen paikkaamaan!

Kuuntele jakso tästä.

 

Njassan vieraana 8.9. pedagogiset informaatikot Johanna Martikainen Vuosaaren kirjastosta ja Cecilia Eriksson Rikhardinkadun kirjastosta. Aiheena Helmet-kirjastojen ekaluokkalaiskampanja.

Kuuntele jakso tästä.

Menovinkit:

Haloo, kuuleeko metsä?

Annantalo 10.9.–12.12.2021

Kati Hyypän ja Käsityökoulu Robotin interaktiivinen elektronisen taiteen teos. “Haloo, kuuleeko metsä?” kutsuu soittamaan rakennetun metsämaiseman asukkaille, avaten samalla mahdollisuuden pohtia suhdettamme luontoon ja teknologiaan. Veivaamalla numeron vanhanaikaisella numerovalitsimella pääset seuraamaan erilaisia mikrotapahtumia äänen, valon ja liikkeen muodossa. Teoksen on tehnyt Berliinissä asuva taiteilija Kati Hyyppä.
Näyttely on avoinna Annantalon aukioloaikoina.

Ikäsuositus: 7–100, kielirajaton
Vapaa pääsy

annantalo.fi

Hoplaa, hyppää mukaan syksyn hauskimmalle tutkimusmatkalle!

Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupungissa voi hypätä vanhoihin hevoskärryihin tai ohjata laivaa 1700-luvun seikkailuihin. Teatterissa on voi hassutella käsinukeilla ja hauskoilla roolivaatteilla ja Sederholmin puodissa roolit vaihtuvat iloiseen kauppaleikkiin. Mummolassa saa tutkia 1970-luvun arjen esineitä ja katsoa televisiosta ajan suosikkiohjelmia. Pienimmille museovieraille on oma merellinen leikki-, luku- ja leponurkkaus. Kristallihuoneessa saa nauttia omia eväitä ja tiloista löytyy hoitohuone. Museon yhteydessä on myös kahvila. Lasten kaupungissa koko perhe voi tutustua Helsingin historiaan yhdessä puuhaillen.

Vapaa pääsy

helsinginkaupunginmuseo.fi

Koululaisten keskiviikko

Malmin kirjasto, joka toinen keskiviikko klo 14.30–16.00

Joka toinen keskiviikko Malmin kirjastosta löytyy mukavaa toimintaa ja tekemistä koululaisille. Kiinnostavatko lautapelit, koodaus tai animointi vai haluatko keksiä, millainen olisi juuri sinun pelihahmosi?
Tapahtuma on tarkoitettu kouluikäisille, eikä siihen ole ennakkoilmoittautumista, joten tule vain paikan päälle.
Noudatamme turvaetäisyyksiä. Tapahtumaan mahtuu turvallisesti kerrallaan rajallinen määrä osallistujia. Tulethan tapahtumaan vain terveenä. Seuraamme viranomaisten ohjeita ja suosituksia, kun järjestämme tapahtumia.

8.9.  Tuunaa oma kirjakassi
22.9.  Poistokirjataidetta
6.10.  Pelihahmo-paja
20.10.  Pelataan lautapelejä
3.11.  Tutustutaan koodaukseen
17.11.  Kirjaston pakopeli
1.12.  Tutustutaan animointiin
15.12.  Jouluista askartelua

Vapaa pääsy

helmet.fi/malminkirjasto

 

Njassan vieraana 1.9. kulttuurituottaja Joni Käenmäki Malmitalolta ja Amuri-yhtyeen Mikko ”Rock” Siltanen. Keskustelussa Malmitalon A la Malmi -klubisarja, jossa lavalle nousevat mm. Rosita Luu, M ja Amuri sekä Malmitalon muu syksyn ohjelma.

Kuuntele jakso tästä.

Menovinkit:

Teatteria lapsiperheille:

Roskaooppera
Kanneltalossa

Mitä syntyy, kun samaan pakettiin pistetään kissa, mummo, kuu, roska-auto, valtava määrä roskia ja musiikkia? Siitä kehkeytyy lasten musiikkinäytelmä Roskaooppera. Teatteri Quo Vadiksen Roskaoopperassa kissan kokemukset herättelevät ajattelemaan planeettamme tilaa ja sitä, mitä yksi ihminen (tai kissa) voi tehdä maapallon hyväksi.

Käsikirjoituksen näytelmään ovat tehneet Maija Rissanen ja Pirjo Heikkilä, teoksen on säveltänyt Aleksi Parviainen.

Esitys saa ensi-iltansa Kanneltalossa 1.9. klo 19. Toinen esitys la 4.9. klo 15.
Liput 6 €, Lippu.fi

Mukaan mahtuu maks. 25 hlöä / esitys.

Lue lisää: kanneltalo.fi

 

Theater de Spiegel: Caban
Annantalossa

Musiikkiteatteria perheen pienimmille tekevä belgialainen Theater De Spiegel saapuu vierailulle Annantalon taidekeskukseen. Elävään installaatioon sisältyy pehmeitä pesiä, soivia majoja sekä vuorovaikutusta taiteilijoiden kanssa. Esitys toteutetaan belgialais-suomalaisena yhteistyönä: mukana on joukko Sibelius-Akatemian muusikoita sekä Metropolitan Puppets -ryhmän nukketaiteilijoita.

Installaatio on pystytetty väljästi Annantalon saliin, esiintyjät työskentelevät turvallisesti ja terveinä ja pieni yleisö voi osallistua turvallisesti. Aikuiskatsojia pyydetään suojaaman kasvonsa maskilla.

Caban saa Suomen ensiesityksensä Annantalossa maanantaina 6.9. klo 13.
Esitykset 6.–10.9.
Liput 10 €, Lippu.fi

Lue lisää: annantalo.fi

Museotärppi:

Come back as a Flower
HAMissa 9.1.2022 saakka

Come Back As A Flower on ryhmänäyttely, joka punoutuu hienovaraisesti HAMin kokoelmiin kuuluvien Ana Mendietan Silueta -sarjan teosten (1973-1977) ympärille. Ennen kaikkea eri aisteihin vetoava näyttely tarjoaa kävijälle tilan olemiselle, aistimiselle ja ajattelulle.

Näyttelyyn sisältyvät Essi Kausalaisen ja Elina Vainion uudet teoskomissiot sekä näyttelyä varten toteutettavia versioita jo olemassa olevista teoksista. Lisäksi se pitää sisällään erilaisia tila-aikaulottuvuuksia: näyttelyyn kuuluu Anne Koskisen julkinen teos Kivi (2008), joka sijaitsee HAMin museotilan ulkopuolella Vuosaaren Aurinkolahdessa. Melanie Bonajon videoteosta Night Soil – Nocturnal Gardening (2016) puolestaan esitetään HAM-salissa lokakuusta alkaen.

Vapaa pääsy.

Lue lisää: hamhelsinki.fi

 

 

Njassan vieraana 25.8. kulttuurikeskus Caisan tuottaja Kitari Mayele ja Samba Sinestesia -yhtyeen Idham Budiman.

Kulttuurikeskus Caisa täyttää 25 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi Caisa lahjoittaa helsinkiläisille taidetta synttärilahjaksi. Lahjapakettiin kuuluu mm. taidetyöpajoja lapsille, nuorille, aikuisille ja seniorille, sambaa, ennakkoesityksiä taiteilijaryhmä Compañía Kaari & Roni Martin yhteisöllisestä tanssiveistoksesta Bakteeri sekä esityksiä verkossa. Taidelahjat toteutetaan elo-marraskuussa 2021.

”Perinteisen juhlan sijaan halusimme juhlia Caisan 25:tä vuotta lahjoittamalla taide-elämyksiä helsinkiläisille. Erityisesti pandemiatilanteessa, kun taidetta ja kulttuuria ei ole voitu nauttia perinteisellä tavalla, helsinkiläisten kaipuu taiteen pariin on ollut suuri. Taidelahjat täydentävät Caisan syksyn ohjelmistoa, joka toteutetaan kulttuurikeskuksessamme myös elokuusta alkaen. Caisan tehtävä on edistää kaupungin moninaisuutta kaikissa muodoissaan. Sekä syksyn ohjelmisto että taidelahjat tukevat tätä missiota”, kertoo Caisan johtaja Cátia Suomalainen Pedrosa.

Kuuntele jakso tästä.

 

Menovinkit:

Ivana Helsinki – Always on the Road
Kulttuurikeskus Stoa, Turunlinnantie 1, Itäkeskus
20.8.–22.9.

Stoan gallerian näyttely vie katsojan loputtomille maanteille, lapsuuden kultaamiin kesiin ja suurten rakkaustarinoiden äärille.

Ivana Helsinki – Always on the Road -näyttelyssä on esillä uraauurtavia fashion-filmejä, uniikkeja näytösvaatteita vuosien varrelta, valokuvavedoksia sekä rakastettuja printtikankaita.

Paola Suhosen toistuvat teemat kertovat rakkaudesta luontoon, pohjoisen vuodenaikoihin ja valonkiertoon. Tunnistettavia teemoja ovat myös americana-mielenmaisemat, eläinoikeudet ja tutkielmat ajankulusta.

Vapaa pääsy.

 

LÀ-BAS → ÄÄNEN TULO

La 28.8.2021 klo 15-17
Helsingin kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16

Äänen tulo -keskustelutilaisuudessa on puhe siitä, kuinka 2000-luvun alun Helsingissä performanssi-, media- ja äänitaide, Helsingin undergroundin traditio ja uuden vuosituhannen DIY-musiikkikulttuuri löysivät toisensa Studio Là-bas’ssa Kaapelitehtaan kellarissa sekä lukuisissa muissa vaihtoehtoisissa tiloissa Helsingissä.

Tilaisuuden alustaa Là-bas-projektin perustaja Lauri Luhta, ja keskustelua johtaa äänitaiteen asiantuntija ja äänitaidegalleria Akusmatan ylläpitäjä Petri Kuljuntausta. Muut keskustelijat ovat Anton Nikkilä (Avanto-festivaali), Taneli Viitahuhta (Potlach-tapahtumat) ja Henri Kurko (Radio Hear, Hear ry). Tapahtuma on osa Tiloissa – Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä -näyttelyn ohjelmaa.

Tapahtuma on ilmainen, mutta ennakkoilmoittautumista suositellaan museon verkkosivuilla. Tapahtumaan mahtuu 25 osallistujaa.

 

Avaruuskävely Oodissa – virtuaaliplanetaario vie keskelle planeettoja, revontulia ja satelliitteja

20.8.–12.9.klo 12-19
Keskustakirjasto Oodi, Kuutio-tila 2. krs.

Aalto-yliopiston Avaruuskävely-näyttelyssä pääset tekemään avaruusmatkan virtuaalilasien avulla. Lisäksi näyttely kertoo, miten avaruuteen meneminen auttaa ihmiskunnan suurten haasteiden ratkaisemisessa. Näyttely toteutetaan terveysturvallisuus huomioiden. Tilassa voi oleskella enintään 10 henkilöä samanaikaisesti.

Lue lisää: helmet.fi

 

Liikuntakurssien jälki-ilmoittautuminen käynnissä

Helsingin kaupungin järjestämät liikuntakurssit alkavat jälleen syyskuussa, ja tarjolla on tutusti ja terveysturvallisesti uimakouluja ja muuta vesiliikuntaa, ryhmäliikuntaa, kuntosalitoimintaa, soveltavaa liikuntaa ja muuta monipuolista liikuntaa lapsille, työikäisille ja senioreille.

Jälki-ilmoittautuminen kursseille jatkuu verkossa osoitteessa asiointi.hel.fi

Lue lisää: hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntakurssit

 

 

Njassan vieraana 18.8. Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden tiimiesihenkilö Miia Partinen.

Helsingin kaupungin järjestämät liikuntakurssit alkavat jälleen syyskuun alussa, ja tarjolla on tutusti ja terveysturvallisesti uimakouluja ja muuta vesiliikuntaa, ryhmäliikuntaa, kuntosalitoimintaa, soveltavaa liikuntaa erityisryhmille ja muuta monipuolista liikuntaa lapsille, perheille, työikäisille ja senioreille. Liikuntakursseille ilmoittautuminen alkoi porrastetusti 17. elokuuta, ja itse kurssit alkavat 6. syyskuuta ja jatkuvat 17.12. asti. Tarjolla on myös ulkona järjestettäviä lyhyempiä viiden kerran kursseja, ja maksuttomia etäliikuntaryhmiä.

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet Helsingin kaupungin liikuntakursseista osoitteesta hel.fi/liikuntakurssit

Kuuntele jakso tästä.

Menovinkit:

Jumppavideoita netti väärällään

Internetin Helsinki-kanavalta löytyy 40 kappaletta noin 30 minuutin pituisia jumppavideoita, joiden avulla voi harjoitella itsenäisesti omien aikataulujen mukaisesti. Videoiden sisällöt ovat vaihtelevia ja niistä löytyy mm. kehonhuoltoa, tanssia, lihasvoimaa ja tuolijumppia.
Helsinki-kanavan seniorijumpat löydät täältä.

Oodin terassi soi!

ke 18.8. klo 17-19

Loppukesän aikana luvassa Oodin 1. kerroksen terassilla dj-keikkoja. Luvassa musiikkia eri vuosikymmeniltä ja eri tyylisuunnista. Musiikista nauttimisen lomassa voit nautiskella myös Oodin ravintolan antimia.

Keskiviikkona 18.8. musiikista vastaa Unorthodox MC. Hän soittaa tanssimusiikkia 1980-2000-luvuilta, tyylilajeina eurodance, disco, funk, house, techno, synthwave ja bollywood.

Vapaa pääsy

 

Kontulan kirjaston koirakahvila

pe 20.8. klo 15-18

Jo perinteeksi muodostunut Kontulan kirjaston koirakahvila on täällä taas! Kokoonnutaan turvavälein yhdessä karvakuonojemme kanssa kirjaston kesäterassille nauttimaan yhdessäolosta ja viettämään rentoa kesäpäivää. Tarjoilemme kahvia ja teetä, sekä koirille pientä herkkua ja raikasta vettä.

Koronatilanteesta johtuen muistutamme, että ethän tule koirakahvilaan, jos sinulla on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Yhteistyössä mukana: Lemmikkieläinliike Faunatar ja Nuorisotalo Luuppi

Vapaa pääsy

 

Kesän tunnelmallisin ulkoilmaleffateatteri Kaupunginmuseon leffapiha pe 20.8. – su 22.8.

Kaupunginmuseon ainutlaatuisella Falkmanin pihalla esitetään kolmena iltana peräkkäin elokuvia, joita yhdistää Helsinki. Elokuvat esitetään filmiltä, joten kelojenvaihdon yhteydessä näytöksissä pidetään lyhyt tauko. Tule nauttimaan elokuusta ja Helsingistä valkokankaalla!

Leffapihoissa näytettävät elokuvat:

pe 20.8. klo 21.30: Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962, ohj. Matti Kassila)
la 21.8. klo 21.30: Radio tekee murron (1951, ohj. Matti Kassila)
su 22.8. klo 21.30: Puhelin (1977, ohj. Don Siegel)

Liput 10 euroa. Liput ovat myynnissä verkkokaupassamme. Lippuja on myynnissä myös ovelta, jos niitä on jäljellä. Elokuviin mahtuu 50 henkilöä. Paikat ovat numeroimattomia, joten näytöksiin kannattaa saapua ajoissa. Ovet avataan klo 20.30, ja elokuvat alkavat kello 21.30.

Tutustu elokuviin ja osta lippusi: helsinginkaupunginmuseo.fi

 

Njassan vieraana 11.8. Vadelma ry:n toiminnanjohtaja Kalle Kuisma ja Tiloissa-näyttelyn työryhmän jäsen ja tutkija Sari Katainen.

Kaupunginmuseossa jatkuu Tiloissa – Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä -näyttely vielä 29.8. saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätietoja näyttelystä: https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/tiloissa/

Vadelma ry juhlistaa omaehtoisen elävän musiikin ja visuaalisen taiteen mehukasta liittoa kaupunginmuseolla järjestettävässä Vadelmagaalassa keskiviikkona 25.8. Museon näyttelyt ovat avoinna klo 23 saakka. Tapahtuman tuottaa Visuaalisen taiteen ja elävän musiikin yhdistys Vadelma ry yhdessä kaupunginmuseon kanssa. Tapahtuma on ilmainen, mutta ennakkoilmoittautuminen vaaditaan.

Lisätietoja tapahtumasta: https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat/vadelmagaala/

Näyttelyyn liittyen järjestetään myös mm. näyttelyintrot ja jälkitiloissa kävelykierroksia Suvilahden alueella, joihin voi ilmoittautua museon verkkosivuilla.

Kaikki elokuun tapahtumat täältä: https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/tapahtumat/

Kuuntele jakso tästä.

Menovinkit:

Helsingin kulttuurikeskukset ovat auki

Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa, Vuotalo sekä lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo tarjoavat kiinnostavinta uutta teatteria, tanssia, nykysirkusta ja musiikkia – rajattomasti elämyksiä lähelläsi. Liput ovat myynnissä nyt. Tutustu syksyn tarjontaan kulttuurikeskusten omilla nettisivuilla tai osoitteessa tapahtumat.hel.fi

Kulttuurikeskus Caisa juhlii 25-vuotisjuhlavuottaan lahjoittamalla taidetta helsinkiläisille

Taidelahjoista voi nauttia elo-marraskuun aikana. Elokuun lahjapakettiin kuuluu mm. graffiti- ja lyhtytyöpajoja, sambaa, modernin saamelaisen musiikin konsertti ja ennakkoesityksiä taiteilijaryhmä Compañía Kaari & Roni Martin yhteisöllisestä tanssiveistoksesta Bakteeri. Lue lisää: Caisa.fi

Helsingin liikuntapaikoista runollinen lyhytelokuvien sarja

Loppukesän ja syksyn 2021 aikana Stadin liikuntapaikoista julkaistaan ennennäkemätön lyhytelokuvien sarja, jossa runous, liikunta, kulttuuri, audiovisuaalinen kerronta ja ties mikä muu taide lyövät kättä, riimejä ja välillä riitasointujakin esitellen katsojille Helsingin liikuntapalvelujen laajaa skaalaa ainutlaatuisella tavalla. Lyhytelokuvien sarjan aloittaa runoilun moniottelijan Juho Kuusen kirjoittama ja esittämä runo Kumpulan maauimalasta.
Katso runollinen lyhytelokuva Kumpulan maauimalasta tästä: https://youtu.be/VMhONavUjvE
Ja lue lisätietoja lyhytelokuvien sarjasta täältä: https://helsinkiliikkuu.fi/liikuntapalveluiden-paikoista-runollinen-lyhytelokuvien-minisarja/

Keskiviikon kirjakahvit

Keskiviikon kirjakahveissa keskustellaan kirjallisuudesta rennosti kahvikupposen ääressä. Olet lämpimästi tervetullut kuuntelemaan ja jakamaan lukukokemuksia. Kahvi on kuumaa klo 17–18.30.
11.8. Töölön kirjastossa
18.8. Suomenlinnan kirjastossa
25.8. Rikhardinkadun kirjastossa (Kaksikielinen / Tvåspråkig)

https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Tapahtumat/Keskiviikon_kirjakahvit(220218)

Kaupunkielämää kuullaan keskiviikkona 4. elokuuta nelituntisena erikoislähetyksenä kesäiseltä Kasarmitorilta. Lähetyksen aikana tavataan mielenkiintoisia vieraita sekä nautitaan Helsingistä Kasarmitorin sykkeessä!

Lähetyksessä vierailevat: 

8.20 Torikortteleiden kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer ja sisällöntuottaja Sarita Kinnunen.

8.40 Ravintoloitsija Lieminen a.k.a Jaakko Luomanen.

9.20 Ravintola Penny ravintoloitsija Pia Olanterä.

9.40 Kulttuurituottaja Tiina Laukkanen kertoo Kasarmitorin ohjelmakokonaisuudesta ja sen merkityksestä taiteilijoille pitkän koronakurimuksen jälkeen. Mitä kaikkea on vielä tulossa?

Katso lisää: https://kasarmitorinkesa.hel.fi/ohjelma/

10.00 Muusikko Mertsi Lindgren.

10.20 Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

Katso lisää: https://kasarmitorinkesa.hel.fi/kesakadut/

Kaupunkielämää-ohjelmassa haastattelussa vieraili 30.6. Tiloissa-näyttelyn kuraattori Mervi Vuorela.

Tiloissa - Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä  -näyttelyssä pääsee astumaan eri alakulttuureihin kuuluvien musiikin paikkojen tunnelmiin 2000-luvun Helsingissä. Näissä paikoissa on rokattu ja reivattu, juotu ja juhlittu, tehty taidetta, kohdattu musiikin ympärillä ja vartuttu aikuisiksi. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa Konttiaukioon, Oranssiin, Vadelmaan, Vuoritaloon, Siperiaan, Studio Là-basiin, Kääntöpöytään ja Omenapuutaloon.

Kuuntele jakso tästä.

Kaupunkielämää-ohjelmassa keskiviikkona 23. kesäkuuta aiheena oli Oodin Obotti-suosittelijasovellus sekä kesän lukuvinkit. Haastattelussa kirjastonhoitaja Suvi Bergman ja informaatikko Niina Holm keskustakirjasto Oodista.

Kuuntele jakso tästä.

Menovinkit:

Helsingin oma satelliittiriutta on ihailtavana Oodissa!

Helsingin satelliittiriutta on osa Christine ja Margaret Wertheimin maailmanlaajuista Virkattu koralliriutta -projektia. Teos on rakennettu Oodiin ja on nähtävillä Helsinki Biennaalin ajan 26.9.2021 saakka.

Maailmanlaajuinen osallistava projekti Crochet Coral Reef eli virkattu koralliriutta on tunnusomainen Wertheimien teos. Helsinki Biennaalissa Wertheimit ovat virkanneet koralliriutan yhdessä paikallisten suomalaisten yhteisöjen kanssa Helsingissä.

Teos yhdistää taiteen, luonnontieteet ja matematiikan ainutlaatuisella tavalla, tutkii epäeuklidista geometriaa perinteisen käsityön keinoin ja kiinnittää huomiota koralliriuttojen tuhoutumiseen ilmastomuutoksen seurauksena. Projektissa sisaret työskentelevät yhteisöjen kanssa eri puolilla maailmaa virkkaamalla suuria installaatioita, jotka simuloivat oikeita koralliriuttoja.

Projekti käsittelee ilmaston lämpenemisestä johtuvaa ympäristökriisiä ja valtamerten muoviroskan aiheuttamaa pahenevaa ongelmaa tuomalla esiin paitsi ihmisten maapallon luonnolle aiheuttamaa vahinkoa myös ihmisen kykyä positiiviseen toimintaan. Projekti on toteutettu muun muassa New Yorkissa, Lontoossa, Riiassa ja Abu Dhabissa, ja siihen on tähän mennessä osallistunut yli 10 000 ihmistä.

Teoksen tilaaja on Helsingin kaupungin taidemuseo HAM, ja teos on osa Helsinki Biennaalia 2021.

www.oodihelsinki.fi/helsingin-satelliittiriutta-teos-rakentuu-oodiin/

Helsingin rantakausi kuumimmillaan

Kesäkesäkesä, ja rantapelastajat päivystävät Stadin biitseillä päivittäin turvaamassa rantakansan eloa. Aurinkolahden ja Hietarannan uimarannoilla rantapelastajat päivystävät päivittäin kello 10-20, sekä Munkkiniemen, Lauttasaaren, Pikkukosken, Mustikkamaan, Tuorinniemen, Laajasalon, Marjaniemen, Rastilan, Ison Kallahden, Kallahdenniemen uimarannoilla päivittäin kello 10-18. Myös pyhäpäivinä ja esimerkiksi juhannuksena.

Helsinki-kanavalle on kerätty videosarja, jossa yksitellen esitellään kaikki 12 uimarantaa, joissa rantapelastajat päivystävät. Uimarannat esitellään yksityiskohtaisesti ominaispiirteiltään ja kattavilla lisätiedoilla höystettyinä. Lisäksi videosarjassa on mukana mukana uimarantojen yleinen ulkoiluohje muistuttamaan mitä kaikkea tulee huomioida biitseillä hengaillessa. Uimarantojen yleinen ulkoiluohje ja rantojen esittelyvideot löytyvät kätevästi Helsinki-kanavan videosarjasta täältä >

Aiempien kesien tapaan uimarantojen vesien lämpötilat ja sinilevähavainnot päivitetään päivittäin ulkoliikunta.fi -palveluun.

 

Njassan luotsaama Kaupunkielämää kuulltiin keskiviikkona nelituntisen erikoislähetyksen muodossa kesäkaupunkielämän sykkeestä Helsingin uimastadionilta. Lähetyksen aikana tavattiin mielenkiintoisia vieraita sekä nautitaan kesäisestä Helsingistä!

Kuuntele koko lähetys muusiikkeineen tästä!

Kuuntele haastattelut tästä!

Njassan haastattelussa: 

Maauimaloiden kesästä kertoo Helsingin kaupungin maauimaloiden tiimiesihenkilö Kara Koskinen.

Kirjaston kesästä kertoo Rikhardinkadun kirjaston palvelupäällikkö Lasse Pekkarinen.

Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksiköstä Aleksi Pylvänäinen ja Iina Vesanen kertovat Nuorten Saarigalleriasta ja Mustikkamaan syötävä puistosta.

Nuorisopalveluista Heidi Göransson ja nuori taiteilija Melina Molin kertovat Nuori Taide Helsinki 2021: See the Sea – Näe meri, koe taide -näyttelystä.

See the Sea -näyttelyyn voit tutustua myös virtuaalisesti Matterport-alustalla.

Kaupunkielämää-ohjelmassa 9. kesäkuuta aiheena olivat Helsingin museot ja vieraiksi aiheen tiimoilta saapuvat Helsingin kaupunginmuseon museonjohtaja Reetta Heiskanen ja kulttuuriympäristöohjelman projektipäällikkö Sari Saresto.

Nyt etsitään helsinkiläisten suosikkipaikkoja osana kaupungin kulttuuriympäristöohjelmaa!

Kerro omat suosikkipaikkasi vastaamalla kyselyyn tästä.

Helsingin kaupunginmuseo, Ratikkamuseo ja Hakasalmen huvila avattiin rajoitetusti tiistaina 1.6.2021. Kausimuseot Ruiskumestarin talo ja Työväenasuntomuseo pysyvät toistaiseksi suljettuina. Kaupunginmuseon Tiloissa – Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä –näyttelyssä pääsee astumaan eri alakulttuureihin kuuluvien musiikin paikkojen tunnelmiin 2000-luvun Helsingissä. Näyttely on avoinna 29.8.2021 saakka. Yleisölle avataan myös Helsingin valitut palat -näyttely sekä kuvaselaamo. Lasten kaupunki ja Aikakone -näyttelyt ovat edelleen toistaiseksi suljettuna. Töölönlahden rannassa, Hakasalmen huvilassa jatkuu suosittu valokuvanäyttely Ismo Hölttö – Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä, jonka näyttelyaikaa on pidennetty 31.10.2021 saakka.

Vinkit:

Kasarmitorin kesä

Tämän kesän kulinaristinen keidas katetaan Kasarmitorille. Tarjolla on helsinkiläisen ruokakulttuurin mielenkiintoisimpia tuulia, merellisen kesäjuhlan tunnelmaa, kukitettuja katuja ja yllätyksellisiä taidekohtaamisia.

Kasarmitorin kesä avautuu Helsinki-päivänä 12.6. ja on auki joka päivä aina 15.8. saakka.

Lue lisää: kasarmitorinkesa.hel.fi

Kumpulan maauimalaan virkistäytymään vehreyden keskelle

Helsingin sympaattinen maauimala Kumpulan siimeksessä avattiin maanantaina 7.6. rajoitetuille asiakasmäärille. Saunat ovat avoinna, mutta liikunta- ja kuntosalit ovat edelleen suljettuina. Maauimalassa samanaikaisesti olevien henkilöiden määrä rajoitetaan enintään puoleen normaalista asiakasmäärästä. Pukukaappeja suljetaan siten, että vähintään kahden metrin turvavälit mahdollistuvat. Järjestelyt toteutetaan niin, että tosialliset etäisyydet säilyvät. Uintiaikasuositus on 2 tuntia. Suosituksella pyritään varmistamaan, että mahdollisimman moni pääsee pulahtamaan altaaseen. Maauimaloiden ja uimahallien lipputyypistä riippumatta kaikki kulkevat sisään saman jonon kautta. Toivomme asiakkailta malttia ja että jokainen huomioi poikkeustilanteesta aiheutuvat erityisjärjestelyt.

Lisätietoja: helsinkiliikkuu.fi

 

 

Kaupunkielämää-ohjelmassa 2. kesäkuuta aiheena oli HAMin Katharina Grossen näyttely. Vieraina jaksossa HAM Helsingin taidemuseosta näyttelypäällikkö Pirkko Siitari ja museon johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Kuuntele jakso tästä.

Saksalainen taiteilija Katharina Grosse on tullut kansainvälisesti tunnetuksi suurikokoisista, tilallisista maalauksistaan, jotka hän ruiskumaalaa esineiden, arkkitehtuurin ja maiseman päälle. Ensimmäisessä yksityisnäyttelyssään Suomessa Grosse ottaa haltuunsa HAMin yläkerran molemmat kaarihallit. Esille tulee kaksi uutta teoskokonaisuutta, joissa taiteilija muuntaa näyttelytilat massiivisiksi, kokonaisvaltaisiksi tilataideteoksiksi. Toisen teoksista taiteilija maalaa paikan päällä käyttäen taiteelleen tunnusomaisia kirkkaita ja hehkuvia värejä.

HAM avataan 8.6. pienelle asiakasmäärälle tavalla, jossa kävijät voivat tosiasiallisesti säilyttää kahden metrin etäisyyden muihin kävijöihin. Yhdessä tilassa voi olla enintään 10 henkilöä kerrallaan ja koko museossa enintään 50 henkilöä. Salivalvojat seuraavat tilannetta ja ohjeistavat asiakkaita siten, että varmistetaan riittävä väljyys tiloissa. Mahdollisuuksien mukaan avaamista tuetaan ennakkolipunmyynnillä tai –ilmoittautumisella.

Loma se on kivempikin kesäloma

Helsingin kulttuurikeskusten galleriatilat ovat avoinna 1.6. alkaen.

Helsingissä on kuusi kulttuurikeskusta (Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo), joissa on galleriatilat. Gallerioissa esillä oleviin näyttelyihin pääsee tutustumaan maksutta kulttuurikeskusten aukioloaikoina. Gallerioissa saa vierailla kerrallaan enintään puolet normaalista asiakasmäärästä.

Kanneltalossa on nähtävissä näyttely Nuori Taide Helsinki 2021: See the Sea – näe meri, koe taide, joka koostuu 15–26-vuotiaiden nuorten töistä ja inspiroituu kesällä avautuvasta Helsinki Biennaalista.

Karri ”Paleface” Miettinen kuratoi Stoassa Disruptio-kesänäyttelyn, jossa on esillä teoksia kuudelta valovoimaiselta taiteilijalta 11.6.–8.8.

Vuotalon galleria muuttuu tänä kesänä 12.6.–28.8. jälleen kasvihuoneeksi, jossa aisteja hivelevät paitsi yrtit ja kukat, myös kasvimaailmaa tutkiva taide.

Tarkemmat tiedot kaikista kesän näyttelyistä löytyvät kulttuurikeskusten verkkosivuilta.

Nuorten kesäkahvilat

Persoonalliset ja ihanat kesäkahvilat kuuluvat Helsingin kesään. Nuorisopalveluiden ulkoilmakahvilat eri puolilla kaupunkia ovat nuorten suunnittelemia ja ne työllistävät nuoria.

Tarjolla on pienpaahtimokahvia sekä suolaisia ja makeita herkkuja edulliseen hintaan, letkeää meininkiä ja kiireetöntä kesälomatunnelmaa. Kierrä vaikka kaikki kesäkahvilat!

Kahvilat avautuvat viikolla 23. Katso aukioloajat ja vaihtuva ohjelma osoitteesta: nuorten.helsinki/kesakahvilat

Uimastadikka on kesän kunkku

Stadin ikonisin kesäkestä Uimastadion avattiin tiistaina 1.6. rajoitetuille asiakasmäärille. Saunat ovat avoinna, mutta liikunta- ja kuntosalit ovat edelleen suljettuina. Maauimalassa samanaikaisesti olevien henkilöiden määrä rajoitetaan enintään puoleen normaalista asiakasmäärästä. Pukukaappeja suljetaan siten, että vähintään kahden metrin turvavälit mahdollistuvat. Järjestelyt toteutetaan niin, että tosialliset etäisyydet säilyvät. Uintiaikasuositus on 2 tuntia. Suosituksella pyritään varmistamaan, että mahdollisimman moni pääsee pulahtamaan altaaseen. Maauimaloiden ja uimahallien lipputyypistä riippumatta kaikki kulkevat sisään saman jonon kautta. Toivomme asiakkailta malttia ja että jokainen huomioi poikkeustilanteesta aiheutuvat erityisjärjestelyt.

Lisätietoja: helsinkiliikkuu.fi

 

Kaupunkielämää-ohjelmassa 26. toukokuuta vieraana oli Helsingin liikuntapalveluiden tiimiesihenkilö Juha Glad, jonka kanssa keskusteltiin Helsingin kesä liikuttaa -aiheesta. Mitä kaikkea ohjattua liikuntaa kaupunki järjestää helsinkiläisille?

Kuuntele jakso tästä.

Vinkit: 

Helsingin kesä 2021 liikuttaa kaikkia!

Lasten uimakoulut, leirit, tennis- ja melontakurssit, nuorten kesäliikunnat, aikuisten ja senioreiden suositut puistojumpat ja muut maksuttomat ulkotreenit, kuten sauvakävelyt, metsä- ja ulkokuntosalitreenit ja kuntotanssit, kaikki terveysturvallisesti. Löydä tapasi liikkua osoitteesta helsinkiliikkuu.fi/kesa2021

Julkinen taide haltuun kävelykierroksilla
Kävellessäsi Helsingissä julkinen taide ei koskaan ole kaukana. Kaupungissa on lähes 500 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä. Niitä etsiessä sekä mieli että keho virkistyvät. Veistoksia kannattaa tarkastella sieltä täältä eri kulmista ja katsoa, miten se peilaa maisemaansa. Helsinkiin kätkeytyy myös monia teoksia, joiden olemassaolosta moni ei syystä tai toisesta edes tiedä. Kaupungissa liikkuessa voi harrastaa aarteen etsintää, tai tehdä vaikka oman bongailulistan.
Teoksia ja valmiiksi mietittyjä veistosreittejä voi tutkailla Myhelsinki.fi tai HAM Helsingin taidemuseon sivuilla.

Kesän klassikko: NuTa-futis
Futista kaikille, NuTa-futis tulee taas! Kysy kesän peleistä ja turnauksista lähimmältä nuorisotalolta.
https://nuorten.helsinki/

Kaupunkielämää-ohjelmassa teemana keskiviikkona 19. toukokuuta oli Espan lavan kesä ja vieraana aiheen tiimoilta Espan lavan kulttuurituottaja Liisa Eerola.

Kuuntele jakso tästä.

Vinkit: 

Meistä – About us
Aleksandra Lemken valokuvia etnisiin vähemmistöihin kuuluvista ja rodullistetuista LHBTIQ+-ihmisistä Suomessa
17.5.-3.6. Kulttuurikeskus Caisa, Leipätehtaan piha
Vapaa pääsy

Meistä on valokuvanäyttely, jonka tavoitteena on voimauttaa ja lisätä etnisiin vähemmistöihin kuuluvien ja rodullistettujen sateenkaari-ihmisten näkyvyyttä Suomessa. Näyttely haastaa sateenkaariyhteisön valkoisuuden ja tuo näkyviin yhteiskunnassamme ilmenevän moniperustaisen syrjinnän sekä tarinoita, jotka kuuluvat myös sateenkaari-Suomeen.

Hankkeen ovat toteuttaneet Seta, Etelä-Suomen Etno, Helsinki Pride -yhteisö ja Helsingin kaupunki yhteistyössä kulttuurikeskus Caisan ja Stoan kanssa.

Mitä valo kuvaa! Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalon kevätnäyttely
Koettavissa virtuaalisesti osoitteessa Annantalo.fi
Vapaa pääsy

Mitä valo kuvaa! lähestyy valoa ja kuvaa leikillisen tutkimuksen kautta. Mitä on valo? Mihin se menee? Miten aika näkyy? Mihin kaikkeen valokuva taipuu ilmiönä, välineenä ja inspiraation lähteenä? Monitaiteisessa näyttelyssä on esillä Annantalon valokuvan ja muiden taideaineiden oppilaiden töitä sekä heidän valitsemiaan teoksia Helsingin kaupungin taidemuseon HAMin kokoelmista.

Kaupunkielämää-ohjelmassa 12. toukokuuta aiheena oli  You X by Helsinki Flow School -tapahtumakokonaisuus ja vieraina Helsinki Flow Schoolin nuoret Saara ja Hanna.

Kuuntele jakso tästä.

Mikä tuo yhteen nuoret, Flow Festivalin sekä Helsingin kaupungin?

Räjäyttävä You X -tapahtumahybridi. Tiivistämöllä 9.6. sekä 18.9.

Lokakuussa 2020 yksi Suomen suurimmista festivaaleista, Flow Festival ja Suomen suurin työnantaja. Helsingin kaupunki perustivat 15-29 -vuotiaille suunnatun Flow School -työpajakokonaisuuden nuorten tuomiseksi tapahtuma-alan tuotantopuolelle.

Helsinki Flow School on nuorten lähtökohdista suunniteltu työpajamalli, jossa opitaan ymmärtämään laajasti tapahtumatoimialaa ja sen tarjoamia työmahdollisuuksia. Mentorit Helsingin kaupungilta sekä Flow Festivalilta antoivat nuorille työkalut ja välineet omien näkemystensä toteuttamiseksi. Yhteistyön kautta alkunsa sai You X by Helsinki Flow School -tapahtuma, joka järjestetään tulevana kesänä ensimmäistä kertaa. Tapahtumaa järjestävät nuoret visioivat tulevaisuuden tapahtuman omilla ehdoillaan luoden tapahtumakonseptin, jossa keskipisteenä ovat isojen nimien sijaan uudet tekijät monilta aloilta, ympäristöarvot sekä rento hauskanpito.

Tunnelma alkaa tiivistyä toukokuun alussa alkavalla DJ-kilpailulla, jossa rohkaistaan lavalle uusia kykyjä, kun voittajat saavat mahdollisuuden esiintyä yleisön edessä. Fiilistä nostattaa 9.6. järjestettävä You X Premiere -live stream, ja kokonaisuuden paketoi 18.9. You X -päätapahtuma, jota tähdittää ajankohtaiset artistit sekä katutaiteen osaajat. You X tarjoaa lavan ja nuoret tuovat osaamisensa. Festivaalimeininki tuodaan Suvilahden Tiivistämön alueelle aistit räjäyttävällä kokonaisuudella jonka nuoret ovat itse kuratoineet itselleen.

Lisätietoa DJ -kilpailusta sekä tapahtumasta Flow Schoolin verkkosivuilla.

Vinkit:

Tulevan kesän merkki – Helsingin saaret kutsuvat jo virkistäytymään!
Helsingin ja sen ympäristön saaristoalueet ja merelliset ulkoilupuistot kutsuvat etenkin korona-aikoina virkistäytymään monipuolisella tarjonnallaan. Nämä merelliset alueet ovat kaikkien käytössä, ja vesiliikennöinti muun muassa Pihlajasaareen, Kaunissaareen ja Vartiosaareen starttaa jo tällä viikolla!

Lue lisää!

Tiivistämö Comedy Stream: All Female Panel la 15.5. klo 21

Liput 13,50€ Tiketistä (Huom! Sisältää viikon katseluoikeuden)
Suomen kuumin stand up -kollektiivi, All Female Panel, ottaa poikkeusajat haltuun ja tuo komiikan
kotisohvillenne! AFP-muikit Saana Peltola, Helena Pöllänen, Johanna Tohni ja Inka Valima tarjoavat yleisölleen täyden palvelun -show’n suorana Suvilahden Tiivistämöltä jo kolmatta kertaa. Vierailevana tähtenä itse muijien muija, Anitta ISO A Ahonen!

Nuorten ilmastolukupiiri

ke 26.5. klo 18
Mitä tapahtuu, kun makea vesi uhkaa loppua maailmasta? ⁠Nuorten ilmastolukupiirin etätapaamisessa käsitellään Maja Lunden romaania Sininen. Lukupiiri kokoontuu
Teamsissa, myös ensikertalaiset ovat tervetulleita! Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

 

Kaupunkielämää-ohjelmassa 5. toukokuuta oli aiheena Feminist Culture Housen kuratoima What’s the Use of Intersectionality? Vieraana Orlan Ohtonen Feminist Culture Housesta.

Kuultele haastattelu tästä.

Kulttuurikeskus Stoan gallerian ikkunoihin, aukiolle ja lipputankoihin levittäytyvä näyttely käsittelee intersektionaalista feminismiä. Näyttelyyn kuuluu myös viisi striimattavaa verkkokeskustelua.

Katso lisää tästä.

Viikon vinkit:

Fr – For real
Virtuaalinäyttely nuorten valokuvista

Miltä poikkeusaika näyttää, kun kuvaajina ovat nuoret? Millaisia hetkiä tallentuu kameran tai puhelimen muistiin? Kulttuurikeskus Stoa kokosi ryhmän 13–17-vuotiaita kuvaamaan välähdyksiä arjesta. Mukaan kutsuttiin valokuvataiteilija Nora Sayyad, joka kuratoi nuorten valokuvista online-näyttelyn.

Näyttely on nähtävillä vielä 16.5. asti osoitteessa Stoa.fi

Vapaa pääsy.

LIVE STREAM | Virtuaalinen Malmitalo: Rotko

Suora lähetys Jazz’n’Jam-keikasta osoitteessa helsinkikanava.fi ja Malmitalon Facebook-sivulla sunnuntaina 9.5. klo 16. Tallenne on nähtävillä kahden viikon ajan.

Rotko on kolmen ilmiömäisen muusikon, improvisoijan ja säveltäjän yhteensulauma. Saksofonisti Pauli Lyytinen, basisti Jori Huhtala ja rumpali Olavi Louhivuori tunnetaan kaikki rohkeina ja ahkerina musiikintekijöinä, jotka ovat tahoillaan johtaneet kehuttuja ja palkittuja yhtyeitään jo vuosien ajan. Nyt he ovat kuulleet kutsun hakeutua yhteen, suuntaamaan katseensa syvälle tuntemattomaan ja ryhtyä luomaan uutta.

Vapaa pääsy.

Annantalon kevätfestari
29.4.-23.5.

Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalon esittävien taiteiden ryhmien kevätfestari tapahtuu parhaillaan verkossa. Ryhmissä on kokeiltu aivan uusia muotoja, ja tarjolla on tällä kertaa niin kuunnelmia, tanssisooloja kuin varjo- ja nukketeatteriakin sekä tekemisen dokumentointia.

Suuri osa esityksistä on ilmaiseksi kaikkien nähtävänä ja kuultavana Annantalon YouTube-kanavalla ja Facebook-sivulla.

Kaupunkielämää-ohjelmassa 28. huhtikuuta aiheena on kirjaston Star Wars -päivä. Haastattelussa aiheen tiimoilta Star Wars -fanit pedagoginen informaatikko Riikka Leskinen sekä erikoiskirjastovirkailija Tero Nummela keskustakirjasto Oodista.

     Etävapun parhaat tapahtumat

Helsinki kannustaa kaupunkilaisia juhlimaan vappua tänäkin vuonna etänä. Vappuaaton virtuaalisesta viihtymisestä huolta pitävät muun muassa Apulannan ja Stigin Vapun päällä vappu -show. Nuoret artistit ja bändit pääsevät esille UPGRADE! -etäfestivaalissa. Vuotalossa virittäydytään rock-jazzin maailmaan Jukka Tolosen kanssa. Stoan Black Box -musaklubilla kuullaan lupaavia nousevia artisteja: M + Hulda Huima & Hitaat sekunnit pe 28.4. klo 19 sekä Ibe + Cavallini la 29.4. klo 19. Black Box -striimien tallenteet ovat nähtävillä seitsemän päivän ajan.

Nappaa täältä etävapun parhaat tapahtumat: https://tapahtumat.hel.fi/

Star Wars -päivän etätapahtuma ti 4.5.

Luo oma jedisoturisi, pelaa virtuaalista pakopeliä tai osoita tietämyksesi Tähtien sota -visassa: kaikkea tätä ja paljon muuta on luvassa Helmet-kirjastojen intergalaktisessa Star Wars -päivän etätapahtumassa 4. toukokuuta. Tekemistä löytyy kaikenikäisille lapsista varttuneempiin faneihin. May the fourth be with you!

Lisätiedot: www.helmet.fi/starwars

Kaupunkielämää-ohjelmassa keskiviikkona 21. huhtikuuta aiheena liikkumisen tärkeys ikääntyessä. Vieraana Helsingin liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen.

Vinkit:

Ulkokuntosalit tarjoavat jälleen parasta antiaan

Auringon lämmittäessä ulkokuntosalit tarjoavat jälleen oivan mahdollisuuden liikkua raikkaassa ulkoilmassa – samalla voi ottaa, vaikka vähän väriä pintaan. Helsinki on viime vuosina panostanut ulkokuntosalien määrään ja laatuun. Uusia ulkokuntolaitteita on hankittu noin sadan kappaleen vuositahdilla. Ulkokuntosaleja on pystytetty ulkoilureittien varsille sekä puistojen ja liikunta-alueiden viereen. Hieman laskentatavasta riippuen Helsingissä onkin yli 150 ulkokuntosalia. Kaikki Helsingin ulkokuntoiluvälineet ja -paikat löydät osoitteesta Palvelukartta.hel.fi.

Katja Lundén Company: Flamencosauna
La 24.4. klo 18, Helsinkikanava.fi

Suora ja maksuton lähetys flamencoesityksestä Helsinki-kanavalla lauantaina 24.4. klo 18. Tallenne on katsottavissa viiden päivän ajan. Mitä tapahtuu suomalaisessa saunassa, kun lauteilla viisi hikistä flamencotanssijaa vihtovat koputuksia Kimmo Pohjosen musiikin tahtiin? Löylyä kiukaalle heittää koreografi-tanssija Katja Lundénin lisäksi ohjaaja Kari Heiskanen. Lue lisää: Kanneltalo.fi

CaisaKallio-festivaali
26.–29.4.

Kallion lukion taiteen opiskelija tuovat nuorten maailman kulttuurikeskus Caisan tiloihin. Maksuton tapahtuma toteutetaan virtuaalisena, ja esitykset ovat katsottavissa kahden viikon ajan ensi-illasta lähtien. Luvassa on neljä taideiltaa, jotka sisältävät musiikkia, tanssia, nuorten kirjoittamia tekstejä, puhetaidetta ja äänitaidetta. Tämä festari tuntuu, kolisee, ulvoo, jytää, hivelee ja tainnuttaa! Esitykset löytyvät Kallion lukion YouTube-kanavalta. Lue lisää: Caisa.fi

Etätapahtuma: Ruusu Shakespearelta
Pe 23.4. klo 14–16.30

Vietä Kirjan ja ruusun päivää yhdessä toisten kanssa verkossa. Kuuntele Shakespearen sonetteja ja virkkaa hehkuva ruusu rintaasi. Kirjallisuuden opettaja Sari Pauloma lukee sonetteja ääneen ja esittelee Kirjan ja ruusun päivän perinnettä sekä William Shakespearen tuotantoa. Käsityönopettaja Ulla Meskanen ohjaa virkkaamaan helpon ruusun. Lisätiedot: Helmet.fi

Kaupunkielämää-ohjelmassa keskiviikkona 14. huhtikuuta aiheena SATAKOLKYT-hanke. Helsingissä on 130 kilometriä Itämeren rantaviivaa, joka on kaikkien käytettävissä. SATAKOLKYT-hanke kannustaa kaikenikäisiä kaupunkilaisia liikkumaan merenrannalla, ja samalla siivoamaan rantoja roskista. Vieraana SATAKOLKYT-hankkeen koordinaattori Karoliina Eronen.

Vinkit:

Keskuspuiston virkistys- ja kulttuuri-ilta Maunula-talon YouTube-kanavalla to 15.4. klo 18.00–19.30 

Teemoina ihminen, virkistys, sosiaaliset ja kulttuuriset arvot ja miten niitä voidaan edistää.
Maunula-talon Keskuspuistoillat tarkastelevat lähimetsäämme luonnon ja kaavoituksen sekä virkistyksen ja kulttuurin näkökulmista. lllan asiantuntijapuheenvuorossa tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta pohtii, mitä lähimetsä tarjoaa ja miten se tukee ihmisten hyvinvointia ja virkistäytymistä.

Nuori taide x Nuorten Saarigalleria -instalive ti 27.4. klo 15

Nuori taide x Nuorten Saarigalleria -instalive ti 27.4. klo 15

Nuori Taide on valtakunnallinen nuorille visuaalisille tekijöille ja taiteesta kiinnostuneille nuorille suunnattu hanke. Tiistaina 27.4. Nuori taide – hankkeenInstagram-livessä keskustellaan Helsingin nuorisopalveluiden Nuorten Saarigallerian työntekijöiden Ilona Anttilan ja Wilhelmiina Sepän kanssa. Livessä kuullaan lisää mm. ensi kesänä Helsingin Vartiosaaressa järjestettävästä nuorten taide-, käsityö- ja luontotoiminnasta.
Liveä voit seurata Instagramissa tileiltä @nuoritaide, @munstadi.fi ja @saarigalleria.

Nuorten ilmastolukupiiri ke 28.4. klo 18

Millainen on dystooppinen Helsinki vuonna 2058?⁠
Nuorten ilmastolukupiirin toisessa etätapaamisessa käsitellään Piia Leinon romaania Taivas. Lukupiiri on avoin kaikille 15 vuotta täyttäneille nuorille. ⁠ Nuorten ilmastolukupiiri kokoontuu Teamsissa, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Kevät tuli, lumet suli, ulkopunttaus tuli!

Kevään sulatettua lumet, Helsingin lukuisat ja laadukkaat ulkokuntosalit tarjoavat jälleen parasta antiaan. Helsingin kaupunki onkin viime vuosina panostanut ulkokuntosalien määrään ja laatuun. Vuonna 2010 Helsinkiin hankittiin 370 ulkokuntoilulaitetta, ja tämän jälkeen tahti on pysynyt noin sadassa uudessa laitteessa per vuosi. Ulkokuntosaleja on pystytetty ulkoilureittien varsille sekä puistojen ja liikunta-alueiden viereen. Hieman laskentatavasta riippuen Helsingissä onkin jopa yli 150 ulkokuntosalia. Kaikki Helsingin ulkokuntoiluvälineet on listattu Palvelukartalle, jossa on paikkakohtaisesti lueteltu millaisia laitteita missäkin kohteessa on.

Muista ulkokuntosaleillekin mennessä seuraavat ohjeet: vain terveenä kuntoilemaan, pidä turvaväli, käytä hanskoja, yski ja aivasta nenäliinaan tai hihaan, älä syljeskele.

Tutkijoiden tuokiokuvia 1960-luvun Helsingistä -etäluento 11.5. klo 18.00–20.15

Minihameet ja moppitukat, purkutyömaat ja betonilähiöt, itsevarmat kaupunkilaiset ja maalta muuttaneiden hämmennys. Hakasalmen huvilan valokuvanäyttely Ismo Hölttö: Kohtaamisia 1960-luvun Helsingissä esittelee suuren kirjon yli 50 vuoden takaisia helsinkiläisiä. Mitä heidän mielessään liikkui ja millaista heidän elämänsä oli nopeasti muuttuvassa kaupungissa?
Helsingin kaupunginmuseon ja Helsingin seudun kesäyliopiston tuottamalla etäluennolla neljä asiantuntijaa kertoo 1960-luvun Helsingistä muun muassa kaupunkikuvan, arkikulutuksen, seksuaalisuuden ja popkulttuurin näkökulmasta. Luento toteutetaan etäyhteydellä Teamsin välityksellä tiistaina 11.5. klo 18.00–20.15. Luennolle on vapaa pääsy. Ilmoittautuminen ja lisätiedot Helsingin seudun kesäyliopiston verkkosivuilla.

Kaupunkielämää-ohjelmassa keskiviikkona 7. huhtikuuta aiheena oli Kasarmitorin kesä ja vieraina Helsingin Leijona Oy:sta myyntipäällikkö Eija Malin ja sisällöntuottaja Sarita Kinnunen.

Vinkit:

Livestriimikeikka Malmitalon A la Malmi -klubilta ke 7.4. klo 19: Räjäyttäjät

Suora lähetys Räjäyttäjien keikasta Malmitalon Facebook-sivulla ja osoitteessa helsinkikanava.fi, joissa myös tallenne nähtävillä 30.4. asti. Konsertin toteuttavat Virtuaalinen Malmitalo ja Tiivistämö. Maksuton lähetys alkaa lyhyellä haastattelulla ja ennakkotunnelmilla klo 19.

Fr – For Real
Online-näyttely
Stoa.fi

Miltä poikkeusaika näyttää, kun kuvaajina ovat nuoret? Millaisia hetkiä tallentuu kameran tai puhelimen muistiin? Kulttuurikeskus Stoa kokosi ryhmän 13–17-vuotiaita kuvaamaan välähdyksiä arjesta. Mukaan kutsuttiin valokuvataiteilija Nora Sayyad, joka kuratoi nuorten valokuvista online-näyttelyn.

Virtuaalinen yhteisnäyttely on esillä Stoan nettisivuilla.

Veera Salmen etäkirjailijavierailut kirjaston YouTubessa

Helsingin kaupunginkirjasto järjestää kansallisen Lukuviikon kunniaksi ala- ja yläkouluille omat etäkirjailijavierailut YouTubessa. Vieraana lasten- ja nuortenkirjailija Veera Salmi. Haastattelut striimataan tiistaina 6.4. Helmetin YouTube-kanavalle ja niistä tehdyt tallenteet ovat katsottavissa samalla kanavalla koko Lukuviikon ajan.

Alakoulun haastattelussa keskustellaan lukemisesta, Puluboista ja kenties myös vähä-äly-puhelimista!

Helmet.fi/lukuviikkoalakoulu

Yläkouluikäisille suunnatussa tuokiossa sukelletaan trooppisen saaren vesiin, lähdetään roadtripille ja koetaan ensirakkauden ihanuus ankean koronakevään keskellä. Lisäksi vaihdetaan ajatuksia lukemisesta ja kirjailijan ammatista.

Helmet.fi/lukuviikkoylakoulu

Keskiviikkona 31. maaliskuuta Kaupunkielämää-ohjelmassa vieraana HAM Helsingin taidemuseon julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola, jonka kanssa keskustellaan kanssa muun muassa mitä kaikkea taide voi olla julkisessa tilassa, minne sitä tuodaan ja mistä on kyse prosenttitaiteessa.

Kaupunkielämää-ohjelmassa 24. maaliskuuta vieraina Maunula-talon kulttuurituottaja Maria Junno  ja maunulalainen Pohjoinen klubin organisaattori ja Maunula-talon neuvottelukunnan uusi jäsen Mikko Heikkonen.

Vinkit: 

Pohjoinen klubi: Maunula Jazz Happening II
la 27.3. klo 19–23
Vapaa pääsy.

Toista kertaa toteutettava Maunula Jazz Happening tuo YouTubeen Maunula-kanavalle täyslaidallisen tuoreita nimiä ja uusia yhdistelmiä: Oiro Pena, Adele Sauros & Simo Laihonen, Joronen Kemppainen Sarkkola
Maksuton striimikeikka: Koutus
ti 30.3. klo 19

Suora lähetys Malmitalon Jazz’n’Jam -illasta Helsinki-kanavalla. Koutus on harmonikansoittaja-säveltäjä Harri Kuusijärven fuusioprojekti, jonka monista nykymusiikin muodoista ammentavaa musiikkia on kuvailtu mm. avantfuusiohaitarijazziksi. Tallenne on katsottavissa neljän viikon ajan.

Mitä valo kuvaa!
Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalon kevätnäyttely virtuaalisesti: Annantalo.fi
24.3.–19.9.
Vapaa pääsy

Mitä valo kuvaa! -näyttely lähestyy valoa ja kuvaa leikillisen tutkimuksen kautta. Näyttelyssä on esillä Annantalon eri taideaineiden oppilaiden teoksia sekä heidän valitsemiaan teoksia Helsingin kaupungin taidemuseo HAMin kokoelmista. Avajaislähetys nähdään Annantalon Facebook-sivuilla ja Helsinki-kanavalla ke 24.3. klo 17 alkaen.

 

Kaupunkielämää-lähetyksessä teemana oli 17. maaliskuuta Helsingin kaupunginkirjaston kokoelmapolitiikka. Haastattelussa Helsingin kaupunginkirjaston kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri.

Vinkit:

   Etätapahtuma: Kirjailijavieraana Anna Kortelainen

To 18.3. klo 18

Anna Kortelainen saapuu vieraaksi Vuosaaren kirjaston Facebook Liveen torstaina 18.3. klo 18.00. Anna Kortelaisen uusin romaani Tulirinta on tulkinta Albert Edelfeltin nuorena kuolleen pojan hätkähdyttävästä tarinasta. Kortelainen palaa samalla Virginie!-hittiromaaninsa maailmaan. Tule kuulolle!

Tapahtumalinkki: www.facebook.com/events/425247528783719/

   

 Maksuttomia livestriimejä Helsinki-kanavalla 

Tulossa muun muasa:

Stoa Black Box: Arppa, Le Fvbelos & William

Ke 17.3. klo 19 live stream kulttuurikeskus Stoasta

Stoa Black Box -illassa kuullaan kolmen lupaavan artistin keikat. Tallenne on nähtävillä 21.3. asti.

Vapaa pääsy.

Broken Hearts Club

To 18.3. klo 18 live stream Kanneltalosta

Broken Hearts Club on Elina Aallon ja Sonja Sorvolan käsikirjoittama uusi musiikkiteatteriesitys, jossa matkataan käänteisessä aikajärjestyksessä eroista ja suruista parisuhteen käännekohtien kautta universaaliin ensirakastumisen huumaan. Tallenne on nähtävillä kahden viikon ajan.

Vapaa pääsy.

     

Stand up live stream:  All Female Panel

pe 19.3. klo 21.00

Suomen kuumin stand up -kollektiivi, All Female Panel, ottaa poikkeusajat haltuun ja tuo komiikan kotisohvillenne! AFP-muikit Saana Peltola, Helena Pöllänen, Johanna Tohni ja Inka Valima tarjoavat yleisölleen täyden palvelun All Female Panel live stream-show’n suorana Suvilahden Tiivistämöltä. Lipun ostaneet voivat katsoa keikan halutessaan myöhemminkin, esitys on nähtävissä kokonaisen viikon, jos keikka-iltana pukkaa kiireitä. All Female Panelin lisäksi illassa esiintyvät stand up -koomikko Aurora Vasama ja burleskitaiteilija Lydia Ofi Teresia.

Liput 13,50€ Tiketistä: www.tiketti.fi/stand-up-live-stream-all-female-panel-tikettistream-lippuja/73720

Kaupunkielämää-lähetyksessä 10. maaliskuuta aiheena oli Helsingistä kaikille sopiva ympärivuotinen pyöräilykaupunki. Vieraana Helsingin kaupungin pyöräliikenteen koordinaattori Oskari Kaupinmäki.

Vinkit: 

Nuorten ilmastolukupiiri
Ilmastonmuutos muuttaa kaiken. Vai muuttaako? Lukioikäisten ilmastolukupiiri haastaa lukemaan ja keskustelemaan ilmastokriisistä. ⁠Ensimmäinen etätapaaminen on maanantaina 29.3. klo 18. Käsiteltävä teos on Emmi Itärannan Teemestarin kirja. Nuorten ilmastolukupiiri kokoontuu Teamsissa, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Tapahtumat/Etatapahtumat/Nuorten_ilmastolukupiiri(219741) 

Lasten ja nuorten esittävän taiteen Bravo!-festivaali online 6.–14.3.
Parhaillaan käynnissä oleva kansainvälinen lasten ja nuorten esittävän taiteen Bravo!-festivaali tarjoaa kaikille avointa ja maksutonta online-ohjelmaa: korkeatasoista nukketeatteria, sirkusta, tanssia sekä fyysistä teatteria esitystallenteina ja striimauksina. Bravo!-festivaali järjestetään 11. kerran yhteistyössä lasten ja nuorten teatterijärjestö Suomen Assitej:n sekä pääkaupunkiseudun kaupunkien kulttuuritoimien kanssa. Löydä online-ohjelma: www.bravofestivaali.fi 

Live stream: Breaks at Dawn pe 12.3. klo 19
Maksuton suora lähetys esityksestä Caisan Facebook-sivulla ja Helsinki-kanavalla.
Breaks at Dawn on kansanmusiikki-jazz-yhtye Barlastin ja mediataiteilija Nina-Maria Oförsagdin improvisoitu live cinema -teos.
Mitä tapahtuu ympärillämme yöllä, kun suurin osa meistä nukkuu ja aika ei ole oikeasti olemassa? Breaks at Dawn liikkuu pimeyden tunneilla, jolloin mitään ei tapahdu: arjen ulkopuolella, välitilassa ennen miljoonakaupungin heräämistä.
Livenä muotoutuvassa teoksessa visuaalinen materiaali keskustelee äänimaiseman kanssa. Esityksen aikana Nina-Maria Oförsagd leikkaa VJ-ohjelman avulla tarinan musiikille, jonka Barlast-yhtye luo. Näin syntyy hetkessä elävä kokeellinen elokuva.
www.facebook.com/caisahelsinki
www.helsinkikanava.fi

Kaupunkielämää-ohjelmassa 3. maaliskuuta Kulttuurikeskus Caisan johtaja Catia Suomalainen Pedrosa esittäytyy Radio Helsingin kuulijoille ja kertoo mikä on juhlavuottaan viettävä Caisa ja mitä se tarjoaa kaupunkilaisille. Mukana myös draq queen ja burleskiartisti Betty Fvck, joka on järjestänyt tapahtumia ja esiintynyt Caisassa useita kertoja.

Vinkit:

Osallistu koralliriutan virkkaamiseen – palauta virkkauksesi lähikirjastoon

Helsinki Satellite Reef on Helsinki Biennaaliin tuleva taideteos, joka luodaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Teos perustuu australialaissiskosten Margaret ja Christine Wertheimin maailmanlaajuiseen Crochet Coral Reef -projektiin. Teosta varten virkataan koralleja, ja virkatut osat kootaan yhteiseksi taideteokseksi keväällä 2021. Voit osallistua teoksen luomiseen virkkaamalla yhden tai useampia koralleja ja palauttamalla korallit nimelläsi varustettuina Helsingin kirjastojen keräyspisteisiin 22.2.–7.3.2021 välisenä aikana.

Näin osallistut teokseen:

Virkkaa osia koralliriuttaan. Toteutustapa voi olla mitä tahansa ketjusilmukasta aina monimutkaisempaan rakennelmaan saakka, eli mitään tiettyä virkkausohjetta ei tarvitse noudattaa. Hae inspiraatiota korallien monenkirjavasta värimaailmasta ja erilaisista muodoista.

Voit virkata luonnonmateriaalista (esimerkiksi villalangasta, puuvilla- tai sekoitelangasta) tai

virkkauskelpoisesta muovista (esimerkiksi suikaloidusta muovikassista tai lahjanarusta). Älä

kuitenkaan yhdistä muovi- ja luonnonmateriaalia samaan koralliin. Suosittelemme kierrätettyjen

materiaalien käyttämistä tai lankakerien loppujen hyödyntämistä tässä projektissa.

Liitä koralliin oma nimesi. Taiteilijoille on tärkeää, että jokainen teokseen osan virkannut henkilö saa oman nimensä näkyviin valmiin taideteoksen yhteyteen. Myös pelkällä etunimellä/nimimerkillä voi osallistua. Nimen voi liittää teokseen esimerkiksi maalarinteipillä. Voit myös kirjoittaa nimesi pussin päälle ja pakata korallit sen sisään.

Palauta korallivirkkaus 22.2.–7.3. välillä kirjaston palautuspisteeseen korona-ajan asiointiohjeita noudattaen. Palautuspisteet ovat auki kirjastojen omien aukioloaikojen mukaan.

Kesä, joka ei tullut -näyttelyssä muistellaan poikkeusajan peruttuja tapahtumia

Näyttely esittelee vuonna 2020 peruttujen tapahtumien julisteita, markkinointimateriaalia, merchandisea ja muita jälkiä. Näyttely on samalla sekä kunnianosoitus että muistotilaisuus perutuille tapahtumille. Se havainnollistaa konkreettisesti, mitä kaikkea viime vuonna jäi kokematta. Samalla näyttäytyy tapahtumateollisuuden kohtalo rajoitusten kourissa.

Kesä, joka ei tullut -näyttely Kaapelitehtaan Konttorin Mikrogalleriassa 5.–27.3.2021. Sisäänkäynti Kaapelitehtaan porttikongista, Tallberginkatu 1. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Kaapelitehtaan Konttori on

avoinna ma-pe klo 8.30–18 ja la klo 11–18. Koronapandemian vuoksi tilaan pääsee kerrallaan rajoitettu määrä asiakkaita. Tilassa saa olla yhtä aikaa 6 henkilöä (henkilökunta mukaan lukien). Tapahtuma

Facebookissa https://www.facebook.com/events/171546031193706

Lasten ja nuorten esittävän taiteen Bravo!-festivaali online 6.–14.3.

Kansainvälinen lasten ja nuorten esittävän taiteen Bravo!-festivaali tarjoaa 6.–14.3. kaikille avointa ja maksutonta online-ohjelmaa: korkeatasoista nukketeatteria, sirkusta, tanssia sekä fyysistä teatteria esitystallenteina ja striimauksina. Bravo!-festivaali järjestetään 11. kerran yhteistyössä lasten ja nuorten teatterijärjestö Suomen Assitej:n sekä pääkaupunkiseudun kaupunkien kulttuuritoimien kanssa.

Löydä online-ohjelma: bravofestivaali.fi

Kaupunkielämää-ohjelmassa keskiviikkona 24. helmikuuta teemana oli pelit kirjastossa. Vieraina lähetyksessä kirjaston peliasioiden kehittäjäkoordinaattori Heikki Marjomaa ja kirjaston lautapelien hankinnasta vastaava tietopalvelukonsultti Renni Honkanen.

Menovinkit:

Oodin Oneshot-roolipelikerhon etäroolipelit
Oodin Oneshot-roolipelikerhossa etäpelataan keväällä 2021 kertaluonteisia yhden illan tarinoita, joilla ei ole juonellista jatkumoa pelikertojen välillä. Pelit sijoittuvat parittomien viikkojen keskiviikoille. Roolipelikerho soveltuu sisältöjensä puolesta yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille roolipeleistä kiinnostuneille henkilöille, joilla on tai ei ole aiempaa roolipelikokemusta. Tervetuloa mukaan!  Lisätietoja: www.helmet.fi/roolipelikerho

Tiivistämö Winter Games
Winter Games tuo yhteen Esports-huippuja, kuten Laura ”Lapa” Kyntäjän sekä Petja ”Masaa” Kantasen. Tule linjoille 25.-26.2. sillä silloin kuulet myös Esport-valmentaja Niklas Hirvelän vinkit, miten sinustakin voi tulla ammattilaispelaaja! Winter Games -otteluita voit seurata suorana Tiivistämön Twitch-kanavalta! Tarkemmat tiedot löydät: https://tapahtumat.hel.fi/fi/event/helsinki:af3wycdekm
 

Osallistu Helsingin oman koralliriutan virkkaamiseen!
Helsinki Satellite Reef on Helsinki Biennaaliin tuleva taideteos, joka luodaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa.⁣ Teosta varten virkataan koralleja, ja virkatut osat kootaan yhteiseksi taideteokseksi keväällä 2021. Voit osallistua teoksen luomiseen virkkaamalla yhden tai useampia koralleja ja palauttamalla korallit nimelläsi varustettuina Helsingin kirjastojen keräyspisteisiin 22.2.–7.3.2021 välisenä aikana.
Lisätiedot: https://helsinkibiennaali.fi/story/osallistu-koralliriutan-virkkaamiseen-palauta-virkkauksesi-lahikirjastoon/

Loma se on kivempikin talviloma!
Löydä Helsingin parhaat ulkoilukohteet tai osallistu virtuaalisiin elämyksiin turvallisesti kotisohvalta. Olemme koonneet huikean paketin ulkoiluvinkkejä eri puolilta kaupunkia sekä virtuaalista ajanvietettä kaiken ikäisille lomailijoille. Osallistu virtuaaliselle luontoretkelle, seuraa esports-turnausta, kurkista Oopperan kulisseihin tai valmista vaikka galaktista mönjää ohjeillamme. Löydä oma juttusi osoitteessa https://tapahtumat.hel.fi/

Kaupunkielämää-ohjelmassa keskusteltiin 17. helmikuuta Outo arki – verkkonäyttelystä. Vieraina aiheen tiimoilta olivat näyttelyn kuraattori Sanna Tuulikangas HAM Helsingin taidemuseosta ja Helsingin kaupunginmuseosta valokuvaaja Yehia Eweis.

Vinkit talvilomaan:

Loma se on kivempikin talviloma!

Löydä Helsingin parhaat ulkoilukohteet tai osallistu virtuaalisiin elämyksiin turvallisesti kotisohvalta. Olemme koonneet huikean paketin ulkoiluvinkkejä eri puolilta kaupunkia sekä virtuaalista ajanvietettä kaiken ikäisille lomailijoille. Osallistu virtuaaliselle luontoretkelle, seuraa esports-turnausta, kurkista Oopperan kulisseihin tai valmista vaikka galaktista mönjää ohjeillamme. Löydä oma juttusi osoitteessa https://tapahtumat.hel.fi/

Stoa Black Box -illat livestriimattuna

Pimeä Hedelmä ke 17.2. klo 19

SOFA, F ja Yeboyah pe 19.2. klo 19

Molemmat keikat livestriimataan Stoan Facebook-sivulla, jossa ne ovat nähtävillä helmikuun loppuun saakka. Vapaa pääsy.

Epätoivoklubi -livestream Tiivistämöltä 20.2. klo 21

Epätoivoklubi on All Female Panel –stand up kollektiivin ja näyttelijä Tero Tiittasen yhteinen rakkauslapsi, joka sai inspiraationsa Instagramissa kulttisuosioon nousseista ”Luetaan Tinder-profiileja ääneen” -videoista. Viihteellisessä paneelikeskustelussa Tiittanen toimii illan kapteenina ja lukee ääneen Tinderin mehukkaimpia profiileja. All Female Panel ruotii profiileja yhdessä kiintiömiehen, eli Havaintoja parisuhteista -blogistaan tunnetun Sami Minkkisen avustuksella. Henkilöllisyyksiä ei paljasteta ja asenne on aina lämpö ja rakkaus! Panelistit laittavat myös itsensä likoon ja illan aikana kaikki mahdolliset yllätyskäänteet ovat todennäköisiä. Artistivieraana maailmanluokan äänen omaava Eve Hotti!

Liput 13,5 € Tiketistä
Tapahtuma Facebookissa

Kaupunkielämää-ohjelman teemana oli 10. helmikuuta liikkumistottumukset rakentuvat lapsuudessa. Vieraana Helsingin kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Tuuli Salospohja.

    Hiihtämään ja luistelemaan koko perheen voimin!

Lumitilanne on Stadissa hyvä ja hiihtolatuja loistavassa kunnossa kymmeniä, ellei satoja kilometrejä. Latutilanteen voi tsekata osoitteesta ulkoliikunta.fi. Samaisesta osoitteesta löytää myös tilannetiedot luistelukentistä, joita löytyy kymmeniä ympäri Helsinkiä luistelu- ja lätkäkunnossa.

Eli muistiin osoite: ulkoliikunta.fi

     Liikuntaluuri liikuttaa helsinkiläisiä

Helsinki avasi alkuvuodesta uuden ja maksuttoman puhelinpalvelun, Liikuntaluurin, joka tarjoaa kaupunkilaisille tietoa ja tukea sekä kannustusta liikkumismahdollisuuksiin liittyen. Palvelu on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille, jotka voivat puhelinpalvelun avulla saada liikunta-alan asiantuntijan apua mieltä askarruttaviin liikkumiseen liittyviin kysymyksiin. Liikuntaluuri palvelee arkisin ma-pe klo 9-15 numerossa 09 310 32623.

Lisätietoja: www.helsinkiliikkuu.fi/liikuntaluuri

        Helsingin kiinalainen uusivuosi 2021

Helsingin kiinalaista uuttavuotta juhlitaan tänä vuonna verkossa torstaina 11.2. klo 17–18. Rotan vuosi vaihtuu härän vuodeksi Helsinki-kanavalla ja tapahtuman omilla nettisivuilla. Luvassa on uudenvuoden tervehdyksiä, perinteisten temppelimarkkinoiden tunnelmaa, musiikkiesityksiä, taidokasta akrobatiaa ja kungfua sekä tanssivia leijonia ja lohikäärmeitä. Härän vuoteen johdattelevat myös lähetyksessä rakentuva jääveistos sekä eläintervehdys Korkeasaaren eläintarhasta. Vapaa pääsy.

Helsinkikanava.fi

Kiinalainenuusivuosi.fi

       Sivuaskel / Side Step Festival

Tänä vuonna verkossa järjestettävä Zodiakin nykytanssifestivaali Sivuaskel / Side Step Festival on parhaillaan käynnissä. Tsekkaa mm. Elsa Heikkilän ja Laura Lehtisen esitysluonnos Luokkakuvia, vedos III livestriiminä Stoasta keskiviikkona 10.2. klo 19. Maksuton livestriimi nähdään Zodiakin YouTube -kanavalla sekä Helsinki-kanavalla.

Löydä koko ohjelma osoitteesta https://www.zodiak.fi/fi/sivuaskel

Kaupunkielämää-ohjelmassa 2. helmikuuta aiheena ovat nuorten kesätyöt ja Helsingin kaupungin Kesäseteli. Poikkeusaika on vaikeuttanut nuorten kesätöiden saantia ja aika on haastava myös monille työnantajille. Kesäseteli jaetaan helmikuun alussa kaikille helsinkiläisille 9.-luokkalaisille ja se madaltaa työnantajan kynnystä palkata nuori  kesätöihin, sillä kaupunki korvaa työnantajalle 325€ Kesäsetelillä teetetystä kesätyöstä. Vieraana lähetyksessä  nuorten työllisyystaitojen suunnittelija Sami Komppula Helsingin kaupungin  nuorisopalveluista. Lisäksi omista kokemuksistaan ovat kertomassa Minna-Marja Keränen ja Miguel Papaianni ravintola Capperista, jolla on takana jo 3 vuotta kesäsetelinuorten työllistäjänä!

Lisätietoa Kesäsetelistä: https://kesaseteli.fi/

 

Viikon 5 vinkit: 

Sparraa medialukutaitoasi Mediataitoviikolla

Helsingin kaupunginkirjasto tarjoaa Mediataitoviikolla lähdekriittistä medialukutaitoa sparraavan streamkatsauksen Twitchissä. Luvassa on kolme tunnin mittaista suoraa verkkolähetystä, joissa käsitellään muun muassa valeuutisia ja nettitrollaamista. Lisätiedot: www.helmet.fi/mediataitoviikko

Ma 8.2. klo 10

Kirjailija Anders Vacklin: virtuaalimetsät ja monilukutaito

Ti 9.2. klo 10

Informaatikko Elina Suikanen: nettitrollaaminen ja YLEn trollipelit

Ke 10.2. klo 10

Pelaamalla monilukutaitoon: seppo.io-peli vie seikkailemaan ympäri Helsinkiä

Lumi tarkoittaa hiihtolatuja, pakkanen ulkojäitä

Stadissa on nyt sen verran lunta, että hiihtolatuja on niin sanotusti saatu minttiin kymmeniä ellei satoja kilometrejä. Ja koko ajan latuja tehdään lisää, joten tarkista latutilanne missä pääsee suksimaan ja millä tyylillä osoitteessa ulkoliikunta.fi. Samaisesta osoitteesta löytää myös tilannetiedot kuosissa olevista luistelukentistä, joita niitäkin on jo kymmeniä ympäri Helsinkiä luistelu- ja lätkäkunnossa. Eli muistiin osoite ulkoliikunta.fi!

Krunikan kortteleissa -näyttely
Jos satut kävelylenkille tai ohikulkumatkalle Kruununhakaan, törmäät varmasti sähkökaappeihin, jotka on päällystetty nostalgisilla, kaupunginosan historiaa valottavilla valokuvilla. Nämä valokuvat ovat osa syyskuussa avautunutta Krunikan kortteleissa -näyttelyä, joka koostuu yhteensä 29 sähkökaapista ympäri Kruununhakaa. Yhtä valokuvaa lukuun ottamatta kuvat ovat Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista, ja antavat pilkahduksen kaupunginosan historiaan, siellä eläneiden ihmisten elämään ja kaupunkiympäristön muutokseen noin 100 vuoden aikana. Näyttely on osa kaupungin OmaStadi-hanketta. Jokaisesta sähkökaapista löytyy näyttelykartta, jonka avulla voi suunnistaa kaapilta kaapille. Kartta löytyy myös kaupunginmuseon verkkosivuilta.

Alppipuiston Kesä: Elephantasy- Funky Winter Splash -stream
la 6.2. klo 17, maksuton

Elephantasy – Funky Winter Splash on koko perheen kulttuuritapahtuma, joka korostaa monimuotoisuutta ja hyvää fiilistä mustan rytmimusiikin tahdissa sekä tuo mukanaan iloa ja inspiraatiota koronatalven hiljaiselon keskelle. Ohjelma on maksutonta, ja mukaan voi hypätä tapahtumapäivänä julkaistavan linkin kautta missä vaiheessa vain itse haluaa! Iltaosuuden kohokohtina nähdään ja kuullaan livenä soul-virtuoosi Bobby Orozan tunnelmallinen duoesiintyminen, tulevaisuuden tähdeksi povatun Isaac Senen eklektisesti ihastuttava rock-soul-jazz-pop -keitos sekä huipennuksena ison yhtyeensä kanssa lavalle astuvaa soul-laulajatar Emilia Siscoa, jonka pian ilmestyvä levy ja yhteistyö mm. Cold Diamond & Minkin voimin nostanee hänet lopullisesti kotimaisen retrosoulin aateliin.
Lisätiedot ja livestriimauksen linkki: https://tiivistamo.fi/event/helsinki:af3qmxopfm/alppipuiston-kes-elephantasy-funky-winter-splash-stream/

Kaupunkielämää-ohjelmassa aiheina olivat 27.1.Helsingin kaupunginkirjaston Lukuvalmentaja ja Lukuvalmentaja Junior -palvelu. Haastattelussa Aikuisten lukuvalmentaja, kirjastovirkailija Laura Aaltonen sekä Junior-lukuvalmentaja, kirjastonhoitaja Mikko Steen.

 

    Viikon 4 vinkit: 

Small Size Days -tapahtuma tuo Latinalaisen Amerikan lastenteatteria kotikatsomoihin
Kansainvälinen Small Size Days -tapahtuma nostaa esiin perheen pienimpien oikeuden taiteeseen ja kulttuuriin. Tänä vuonna lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo osallistuu tapahtumaan virtuaalisesti. Annantalon verkkosivujen kautta on katsottavissa 29.–31.1. PUENTE-kokonaisuus, joka esittelee Latinalaisen Amerikan lastenteatteria korona-ajan Brasiliasta, Argentiinasta ja Meksikosta. Vapaa pääsy.

www.annantalo.fi

Jokainen veistos on nähnyt satoja riitoja ja tuhansia suudelmia
Helsingin alueella on lähes 500 julkista veistosta, jotka sijaitsevat kaupunginosien keskeisillä paikoilla – siellä missä helsinkiläiset viettävät arkeaan ja juhlivat juhliaan. Jokaiseen veistokseen liittyy lukuisia kaupunkilaisten tarinoita ja jokainen veistos on nähnyt satoja riitoja ja tuhansia suudelmia. HAM Helsingin taidemuseo haluaa antaa kaupunkilaisten muistoille äänen ja kerää kaupunkilaisilta veistoksiin liittyviä muistoja.

Kerro tarinasi siitä, mitä olet kokenut veistosten äärellä ja lue muiden muistoja: https://bit.ly/3bWe8XS 

Punkkareiden Vuoritalo
Vuoritalo oli Helsingin Käpylässä sijainnut punkkarien tukikohta, joka ei kalvennut keski-eurooppalaisille vastineilleen. Vuoritalon kunnostamiseen ja pyörittämiseen vuosina 2002-2006 osallistunut punk-aktiivi Juha “Satru” Saraste kertoo Helsingin kaupunginmuseon videolla: https://bit.ly/3nZzKVz muistojaan paikasta ja sen esineistöstä.

Helsingin kaupunginmuseon Tiloissa – Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä -näyttelyssä pääsee astumaan eri alakulttuureihin kuuluvien musiikin paikkojen tunnelmiin 2000-luvun Helsingissä. Näissä paikoissa on rokattu ja reivattu, juotu ja juhlittu, tehty taidetta, kohdattu musiikin ympärillä ja vartuttu aikuisiksi. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa Konttiaukioon, Oranssiin, Vadelmaan, Vuoritaloon, Siperiaan, Studio Là-basiin, Kääntöpöytään ja Omenapuutaloon. Museo ja näyttely ovat toistaiseksi koronarajoitusten vuoksi suljettu, mutta näyttelyn tiimoilta on tarjolla oheiden videon lisäksi myös aiheeseen pureutuva podcast-sarja: https://bit.ly/2Np4keN

Keskiviikkona 20. tammikuuta Kaupunkielämää-ohjelmassa vieraili uusi Helsingin lastenkulttuuripäällikkö Pirjetta Mulari, joka kertoi muun muassa siitä mitä kaikkea Annantalo tarjoaa kaupunkilaisille.

Vinkkejä

Katso mitä kaikkea lapset, nuoret ja perheet voivat tehdä juuri nyt nykyisten rajoitusten puitteissa esimerkiksi Virtuaalisessa Annantalossa.

 Pieni Helmet-lukuhaaste houkuttelee lapset ja perheet lukemaan!

Pieni Helmet-lukuhaaste on leikkimielinen, koko vuoden kestävä lukuprojekti, joka tarjoaa 25 erilaista perustetta uuden lukemisen valintaan. Lukuhaaste on sopivan kirjan metsästämisen jännitystä, leikkiä, löytöjä ja innostumista. Tänä vuonna pääset etsimään esimerkiksi kirjoja, joissa ajetaan polkupyörällä tai syödään herkkuja. Kun saat lukuhaasteen valmiiksi, olet monta sivua vahvempi. Lue lisää ja tule mukaan: helmet.fi/pienilukuhaaste

 Lumi tarkoittaa hiihtolatuja, pakkanen ulkojäitä

Stadissa on nyt sen verran lunta, että hiihtolatuja on niin sanotusti saatu minttiin kymmeniä ellei satoja kilometrejä. Ja koko ajan latuja tehdään lisää, joten tarkista latutilanne missä pääsee suksimaan ja millä tyylillä osoitteessa ulkoliikunta.fi. Samaisesta osoitteesta löytää myös tilannetiedot kuosissa olevista luistelukentistä, joita niitäkin on jo kymmeniä ympäri Helsinkiä luistelu- ja lätkäkunnossa. Eli muistiin osoite ulkoliikunta.fi!

  Ulkoile lasten kanssa julkista taidetta bongaillen

HAMin voi kokea myös Tennispalatsin ulkopuolella. Helsingin alueella on lähes 500 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä. Lisäksi Helsingissä on noin 200 prosenttitaideperiaatteella toteutettua teosta koulujen, päiväkotien, terveysasemien ja kirjastojen tiloissa.

Selaa teoksia ja tutustu veistosreitteihin: hamhelsinki.fi/julkinen-taide

Keskiviikkona 13. tammikuuta Kaupunkielämää-ohjelmassa vieraili Helsingin kaupunginmuseolta yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju, jonka kanssa keskusteltiin muun muassa Talsinki/Hellinn-näyttelystä.

Löytyykö plakkaristasi unohtumaton Tallinnan reissu?

Helsingin kaupunginmuseo kerää parhaillaan aineistoa Talsinki/Hellinn–näyttelyyn, jossa tarkastellaan kahden naapurikaupungin välistä läheistä suhdetta 1980-luvun lopulta tähän päivään. Talsinki/Hellinn-näyttely toteutetaan yhteistyössä Tallinnan kaupunginmuseon kanssa ja se avautuu molemmissa kaupungeissa touko-kesäkuussa 2021.

Tule mukaan tekemään näyttelyä vastaamalla kyselyyn! Osa tarinoista ja muista aineistoista tulee esille näyttelyyn. Vastausaikaa on 31.1.2021 saakka.

https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/2020/12/21/helsingin-kaupunginmuseo-keraa-tarinoita-talsinki-hellinn-nayttelyyn/

Tammikuun vinkit: 

Helsinki Podcast

Kiehtovimmat tarinat Helsingistä ja kiinnostavimmat keskustelut historiasta nykypäivään käydään Suomen vanhimmassa taiteilija-ateljeessa, Helsingin kaupunginmuseon Falkmanin ateljeessa.

Uusimmat jaksot: Mervi Vuorela, toimittaja ja yksi museon Tiloissa-näyttelyn kuraattoreista, keskustelee podcast-sarjassa diy-alakulttuureihin liittyvistä teemoista ja ilmiöistä, jotka syventävät näyttelykokemusta. Podcast-sarjassa toimijat saavat puheenvuoron kertoa, miten omaehtoinen musiikki on voinut 2000-luvun Helsingissä.

Tule kuulolle!

Oodin kierreportaiden taideteos koettavissa verkossa

Oodin yleisöportaikkoon sijoittuva teos ”Omistuskirjoitus” on laajentunut Oodin verkkosivuille. Taiteilija Otto Karvosen suunnittelema sähköinen lisäosa tuo teoksen nyt entistä laajemman yleisön ulottuville. Otto Karvosen teos on omistuskirjoitus kirjaston kävijöille – ja kaikille niillekin, jotka eivät käy kirjastossa. Teokseen kerättiin omistuskirjoituksia julkisella kampanjalla, jossa kuka tahansa sai ehdottaa, kenelle kirjasto tulisi omistaa. Lisäosasta löytyy teoksen sanat kymmenellä eri kielellä, sekä ääneen luettuna.

Tutustu Omistuskirjoitus-teokseen verkossa: https://www.oodihelsinki.fi/omistuskirjoitus/

Skrinnaamaan ja suksimaan

Helsinki on aloittanut useiden luistelukenttien jäädyttämisen ja niitä saadaan auki jo heti tammikuun alussa. Kymmenet luistelukentät ja yhdeksän tekojääkenttää ympäri Helsingin tarjoavat luistelun ja pelaamisen riemua kaikenikäisille. Myös hiihtolatuja tehdään heti, kun on tarpeeksi kylmää ja lumista. Paloheinässä hiihdetään ensimmäisenä, sillä siellä hiihtämisen mahdollistaa lumetusjärjestelmä, jonka avulla tykkilunta voidaan ampua suoraan ladulle.

Luistelukenttien ja latujen tilanteita kannattaa seurata Ulkoliikunta.fi –karttapalvelusta: https://ulkoliikunta.fi/

Virtuaalinen Stoan galleria: Aya Brace & Uwa Iduozee: Helsinki–Brooklyn

Valokuvanäyttely esittelee kaksi näkökulmaa poikkeustilaan: Aya Brace kuvasi tunnelmia Itä-Helsingissä ja Uwa Iduozee New Yorkissa. Viikko viikolta taiteilijat tutkivat ympäistöjään ja näyttely kasvoi kesäkuulle 2020 asti välittäen välähdyksiä kahdesta kaupungista kahdelta mantereelta reaaliaikaisesti.

Katso näyttely: www.stoa.fi/fi/virtuaalinenstoagalleria

Liikuntaluuri liikuttaa helsinkiläisiä

Helsinki avasi alkuvuodesta uuden ja maksuttoman puhelinpalvelun, Liikuntaluurin, joka tarjoaa kaupunkilaisille  tietoa ja tukea sekä kannustusta liikkumismahdollisuuksiin liittyen. Palvelu on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille, jotka voivat puhelinpalvelun avulla saada liikunta-alan asiantuntijan apua mieltä askarruttaviin liikkumiseen liittyviin kysymyksiin. Liikuntaluuri palvelee arkisin ma-pe klo 9-15 numerossa 09 310 32623.

 

Lisätietoja: www.helsinkiliikkuu.fi/liikuntaluuri

 

25.11. Kaupunkielämää-ohjelmassa teemana oli ”Kirjastossa kasvaa ihmisyys ja tulevaisuus”. Haastateltavana kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen. Teema kietoutuu Helsingin kaupunginkirjaston Rakas kirjasto -mainoskampanjaan, joka näkyy katukuvassa 23.11.–6.12.

Viikon 48 menovinkit: 

Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri –verkkotapahtuma

Helsinki-kanavalla to 26.11. klo 12–16

Tapahtumassa keskustellaan pelikulttuurin ja e-urheilun yhdenvertaisuudesta. Mukana keskustelemassa mm. tutkijatohtori, vuoden 2019 pelikasvattajaksi valittu Mikko Meriläinen ja CS-selostaja ja pelaamisen puolestapuhuja Laura ”lapa” Kyntäjä. Lisäksi tapahtumassa julkaistaan uusi Non-toxic – pelikasvatusta kotona ja nuorisotyössä -selvitys. Yleisö voi osallistua keskusteluun.

Folkhem & Oakahtoakseh

Livenä Helsinki-kanavalla pe 27.11. klo 20

Tänä vuonna kolmella singlejulkaisullaan debytoinut Folkhem yhdistää yhteiskunnallisia aiheita ja elektronista pop-musiikkia. – Suoritamme salaperäisten tahojen rahoittamaa tehtävää, josta meillä ei vielä ole lupa kertoa enempää, harvasanainen yhtye tiedottaa. Konsertti on yhtyeen ensimmäinen julkinen esiintyminen. Illan avaa nouseva nimi Oakahtoakseh, joka esittää kokeilevaa ja suurella pensselillä maalailevaa uuden ajan tunnelmamusiikkia. Yhtye julkaisi huomiota herättäneen debyyttialbuminsa Laaksossa aamujen välissä kesällä 2020.

Konsertti on osa Helsingin kaupungin Kaamos -tapahtumaa ja se on nähtävissä maksuttomasti suorana lähetyksenä sekä vuorokauden ajan osoitteessa helsinkikanava.fi: https://www.helsinkikanava.fi/fi/player/webcast?eventId=73875129&playerId=31375564

Lisätiedot: https://tiivistamo.fi/event/helsinki:af23eeaxyq/folkhem-oakahtoakseh-kaamos-ylltyksi-live-stream/?lang=fi

Kaamos-yllätyksiä: Lennon aika

Oodissa 28.11. asti

Tervetuloa kokemaan kaamosyllätyksiä Oodiin!

Oodin seinään heijastettu runollinen valoinstallaatio tuo esiin pimeyden, nukkumisen ja unelmoimisen arvon. Viisitoista nukkuvaa hahmoa leijuu yläpuolellamme, kuin linnut matkalla etelään. On kiinnostavaa, miten nukkuva ihminen näyttää siltä kuin lentäisi, hyppäisi, tai juoksisi.

Taiteilija: Alexander Reichstein

Kaamos-yllätyksiä: Tuliesitys – Belenos

Malmitalon pihassa la 28.11. klo 17 & 18.30

Belenos Group of Arts on helsinkiläinen esiintyvä ryhmä, joka on toteuttaa mieleenpainuvia tuli- ja valoesityksiä. Ryhmä on saanut erityiskiitosta näyttävistä showkokonaisuuksistaan, joissa yhdistyy katseen vangitsevat ryhmäkoreografiat, näyttävät asukokonaisuudet sekä tunteikas musiikki. Koe unohtumatonta valotaidetta!

 

Kaupunkielämää-ohjelmassa 18. marraskuuta aiheena oli Helsingin kaupunginmuseon Tiloissa – Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä -näyttely. Haastattelussa näyttelyn kuraattori Juho Hänninen ja tuottaja Eero Salmio.

Viikon 47 menovinkit: 

Tiloissa – Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä 

13.11.2020–28.3.2021

Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros

Aleksanterinkatu 16

Avoinna ma–pe 11–19, la–su 11–17

Vapaa pääsy

Lallukka – Elämää taiteilijakodissa
13.11.2020-24.10.2021
HAM Helsingin taidemuseo

Näyttely tuo tuulahduksen taiteilijakodin tunnelmaa HAMiin. Helsingin Etu-Töölössä sijaitseva Juho ja Maria Lallukan testamenttivaroilla rakennettu taiteilijakoti on suomalainen kulttuurimonumentti vailla vertaa. Komean funkistalon seinien suojissa ovat maalanneet ja veistäneet taidekentän merkkihenkilöt Ellen Thesleffistä Eero Nelimarkkaan ja Tove Janssoniin. Näyttelyyn valikoidut teokset kertovat taiteilijakodin tarinaa, ja avaavat samalla laajempia näkymiä taiteen ja yhteiskunnan ilmiöihin.

Liput 12/10 €

Perttu Saksa – Valkoinen Kaari
13.11.2020-4.4.2021
HAM Helsingin taidemuseo

Perttu Saksan töissä yhdistyy visuaalinen tarkkuus sisällölliseen monikerroksellisuuteen. Valkoinen Kaari -näyttelyssä kuvataiteilija Perttu Saksa avaa näkymiä esineiden olemuksiin ja kuvanveiston materiaalisuuteen. Palkitun kuvataiteilijan uusimmista valokuvasarjoissa aiheina on kuvanveistäjä Laila Pullisen jäämistö.

Vapaa pääsy.

Kaamos-yllätyksiä 20.-28.11.

Marraskuun lopulla, keskellä vuoden pimeintä aikaa, Helsinki tarjoaa elämyksiä kaikille kaupunkilaisille. Kaikki ilmaiseksi, turvallisesti ulkotiloissa ja kotimatkasi varrella. Kaamos-tapahtumat tuovat yllätyksiä arkisiin paikkoihin: kohtaamisia, syitä pysähtyä ja lähteä ulos. Eri puolilla kaupunkia nähdään muun muassa ääni- ja valoinstallaatioita, tuliesityksiä ja ulkoilmaelokuvaa.

Luvassa esim. Helsingin taidemuseo HAMin opastettuja kierroksia julkisen taiteen äärelle Pasilaan, Kalasatamaan ja Stoaan.

Lue lisää: tapahtumat.hel.fi

Helsingin tekojäät

Helsingin kaikilla yhdeksällä tekojäällä luistelu tulee tällä talvikaudella olemaan ensimmäistä kertaa täysin maksutonta. Maksuttomista luisteluista päästiin nauttimaan jo maanantaina 16. marraskuuta kello 8 aamusta lähtien, kun Oulunkylän klassikkobaana avasi Stadin tekojääkauden. Ogelissa yleisöluisteluvuoroja on viikon jokaisena päivänä.

Lue lisää: helsinkiliikkuu.fi

 

 

Kaupunkielämäässä vierailivat 11. marraskuuta muusikko Aino Venna ja sirkustaiteilija Ilona Jäntti, jotka kertoivat uudesta Kulttuurikeskus Caisan Keinu-teoksesta.

Viikon 46 menovinkit: 

Kulttuurikeskus Caisassa (Kaikukatu 4 B) 19.11. ensi-iltansa saava moniaistillinen Keinu luo Caisan teatterisaliin meditatiivisen, intiimin tunnelman ja esityksen tarkoituksena on tarjota katsojalle hypnoottinen hengähdys kaoottisesta ulkomaailmasta. Ilona Jäntin välineenä toimivat kaikille lapsuudesta tutut köysistä ja lankuista valmistetut keinut, jotka roikkuvat katosta ilma-akrobatian inspiraationa. Aino Vennan musiikki on unenomaista ja vapaasti vaeltavaa.

”Halusimme tehdä helposti saavutettavan esityksen, jonka äärellä kuka tahansa voi rentoutua, antaa ajatusten lentää ja vaikka tarpeen tullen nukahtaa turvallisessa ja meditatiivisessa ympäristössä”, kertovat tekijät.

Keinu on toteutettu yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelu Ry:n kanssa. 24. ja 25.11. esitykset kuvailutulkataan. Kuvailutulkkaus pyrkii välittämään teatteriesityksen teoksen sanallisesti niin, että sokea tai heikkonäköinen henkilö voi päästä osalliseksi kokemuksesta yhdenvertaisesti näkevien kanssa.

Kesto: 60 minuuttia

Liput: 10/6 €, Lippu.fi

Esitykset kulttuurikeskus Caisassa, Kaikukatu 4 B

to 19.11. klo 19 (ensi-ilta)

pe 20.11. klo 19

la 21.11. klo 19

su 22.11. klo 15

ti 24.11. klo 19

ke 25.11. klo 19

to 26.11. klo 19

Muiston jälki, ensi-ilta Kanneltalossa to 12.11. klo 18

Katja Lundén Companyn Muiston jälki -teos on matka flamencon, nykytanssin ja musiikkiteatterin ytimeen. Lavalla muistoja äänellään ja liikkeillään tulkitsevat Susanna Haavisto, Katja Lundén ja Janne Marja-aho sekä flamencokitaristi Joonas Widenius.

to 12.11. klo 18 (ensi-ilta)
pe 13.11. klo 18
to 26.11. klo 18
pe 27.11. klo 18
la 28.11. klo 18

Liput: 26 / 19,5 / 16,5 €, Lippu.fi

Liikkeellä marraskuussa -nykytanssifestivaali 5.-15.11.

Festivaali kutsuu kokemaan taiteellisia teoksia sekä paikalliselta taidekentältä että ulkomailta. Festivaali esitetään kahdessa osassa: Jälkiä marraskuussa järjestetään 5.-15.11. ja Jälkiä marraskuusta vuoden 2021 puolella. Ohjelma levittäytyy mm. kulttuurikeskus Stoaan ja Caisaan.

Löydä koko ohjelma ja tietoa lippuhinnoista: liikkeellamarraskuussa.fi

Spektaakkeliakatemia-näyttely Stoan galleriassa 30.10.-13.12.

Jari Tammisen ja Häiriköt Spektaakkeliakatemia-näyttely kääntää mainosten merkitykset päälaelleen Stoan galleriassa. Näyttely yhdistää uudella tavalla taiteen ja opetuksen. Spektaakkeliakatemiassa opetetaan kriittisen ajattelun perusteita vastamainosten kautta. Teoksia nähdään suomen ja ruotsin lisäksi myös mm. englanniksi, saameksi, arabiaksi, somaliksi ja farsiksi.

Vapaa pääsy

 

Kaupunkielämäässä aiheena oli keskiviikona 4. marraskuuta Helsingin liikkumisohjelma ja juuri julkistettu Liikkumisvahti. Haastattelussa liikkumisohjelman projektikoordinaattori Elisa Kaaja.

Liikkumattomuus on maailmanlaajuisesti tunnettu terveysriski ja ennenaikaisten kuolemien neljänneksi merkittävin aiheuttaja. Sen haittavaikutukset näkyvät muun muassa sairauspoissaoloina, arjen toimintakyvyn heikentymisenä ja elämänlaadun huonontumisena. Muutostarve liikkumisen lisäämiseksi on valtava ja maailmanlaajuisesti tunnistettu, mutta ratkaisua liikkumattomuuteen on haettu kapeasti liikuntaharrastuksista. Todellisuudessa vapaa-ajan liikunta on osin jopa yleistynyt, mutta yhä harvempi kaupunkilainen liikkuu riittävästi. Torstaina 29.10. kaupunki julkisti kansainvälisestikin ainutlaatuisen Liikkumisvahdin, joka tuo näkyville liikkumisen lisäämiseksi tähtäävän toiminnan ja kaupunkilaisten liikkumisen määrän. Jatkossa Liikkumisvahti auttaa tunnistamaan teot, jotka vaikuttavat liikkumiseen parhaiten.

Viikon 45 menovinkit: 

Menovinkki nuorille: Malminkartanon nuorisotalolla maksuttomia Tiktok- ja twerkkaus-tanssitunteja jouluun saakka. Twerkkausta torstaisin Tinze Twerk Studion ja Tiktok-tanssia lauantaisin Johanna Seppäsen ohjaamana. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: harrastushaku.fi

Värityskuvailta aikuisille Etelä-Haagan kirjastolla to 5.11. klo 18-19. Värityskuvaillassa väritetään aikuisten värityskuvia ja kuunnellaan samalla novellien ääneen lukua. Talo tarjoaa kuvat ja kynät. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Lisätiedot: helmet.fi

 Etnosoi!-festivaali 31.10.-8.11.

Maailman eri musiikkikulttuureita esittelevä Etnosoi!-festivaali järjestetään pääkaupunkiseudulla koronatilanteen sallimissa rajoissa. Tänä syksynä ohjelmiston fokuksessa ovat Suomen vähemmistöjen, kuten romanien ja suomenruotsalaisten musiikki, Suomessa asuvat ulkomaalaistaustaiset artistit sekä kotimaisten tekijöiden ensi-iltateokset ja levynjulkaisukonsertit. Ohjelma levittäytyy mm. Helsingin kulttuurikeskuksiin ja kirjastoihin, ja esityksiä myös striimataan. Tässä muutama poiminta:

ke 4.11. klo 19 Venla Ilona Blom: Äänirajoilla, Malmitalo. Liput 15/12 €, Lippu.fi
Äänirajoilla on teoksen ensi-ilta ja festivaalille tehty tilaustyö. Konsertti myös striimataan.

to 5.11. klo 19 Ilkka Arola Sound Tagine, Vuotalo. Liput 15/12 €, Lippu.fi

la 7.11. Musapaja: Balkanin musiikin juhlaa Pasilan kirjastossa. Aikuisille suunnatussa työpajassa tutustutaan Balkanin alueen musiikkiin ja rytmeihin Nefes-yhtyeen jäsenten opastuksella laulun, tanssin ja soiton kautta. Vapaa pääsy.

su 8.11. Lasten Etnosoi!, Malmitalo
Isänpäivän perinteeksi muodostunut Lasten Etnosoi! juhlistaa tänä syksynä Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikki- eli kamulinjan 10-vuotissyntymäpäivää. Tapahtuma on siirtynyt tällä kertaa kokonaan verkkoon ja juhlakonsertit striimataan.

Koko ohjelma ja aikataulu: Etnosoi.fi

Kaupunkielämää-ohjelmassa keskiviikkona 28. lokakuuta teemana oli uusi lastenkirjastoauto Stoori. Haastattelussa erikoiskirjastonhoitaja Terttu Inkinen sekä erikoiskirjastovirkailija Liisa Latva-Pukkila.

Viikon 44 menovinkit:

STOORIN AVAJAISKIERTUE
La 7.11. klo 9.30-15.30

Uuteen kirjastoauto Stooriin on mahdollista tutustua eri puolilla Helsinkiä lauantaina 7.11. Maukka ja Väykkä -hahmot (Lotta Kuusisto ja Paavo Kerosuo) ovat mukana reitillä koko päivän. Lapsille on jaossa pahvisia, itsetaiteltavia Stoori-autoja.

Aikataulu:
9.30-11 Ala-Malmin tori
12-13.30 Stoan aukio
15-15.30 Senaatintori

KIRJAHYLLYELÄMÄ
Helsingin kaupunginkirjasto esittää: Kirjahyllyelämä! Mitä tapahtuu, kun kaksi naista alkaa elää kirjojen tarinoiden mukaan? Tule seuraamaan naisten sekopäistä kirjavuotta, jossa etsitään itseä ja vastauksia elämän suuriin kysymyksiin huumorin siivittämänä! Esitys on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.

Esitykset Maunula-talossa:
to 29.10. klo 19
to 5.11. klo 19
la 7.11. klo 19
pe 20.11. klo 19

OODIN ILTASATUTUOKIOT
Keskustakirjato Oodi su 1.11. klo 17-17.30
Sunnuntai-illan satutuokioissa rauhoitutaan yhdessä alkavaan viikkoon tarinoiden äärellä. Tervetuloa lapset yhdessä oman aikuisen kanssa! Satutuokiot pidetään Oodin lasten alueella (3. krs).

PAVE MAIJANEN: KUVA & VALO
Kanneltalo ke 28.10. – ma 16.11.
Muusikkona tunnettu Pave Maijanen on harrastanut valokuvausta 70-luvulta saakka. Hänen ensimmäinen valokuvanäyttelynsä KUVA & VALO nähdään nyt ensi kertaa Helsingissä. Vapaa pääsy.

                                                                                                                                     Kaupunkielämää-ohjelmassa oli 21. lokakuuta teemana lasten ja nuorten taidekeskus Annantalossa esillä oleva näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Näyttelystä kertoivat Annantalon kulttuurituottaja Anna Puhakka sekä Biotaiteen seuran kuraattori ja tuottaja Mari Keski-Korsu.

Viikon 43 menovinkit: 

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely on esillä Annantalon galleriassa 31.1.2021 asti.

Minkälaista taidetta syntyy merilevästä, keinoälystä avaruudessa, lintujen äänistä, meriveden happamuustasosta, radioaktiivisuudesta tai mutatoituneista sammakoista? Poikkipolkuja ekologiaan esittelee teoksia, joissa havainnot ja faktat erilaisista ilmiöistä yhdistyvät taiteen, tieteen ja muotoilun kautta. Taiteilijat välittävät havaintojaan eri tavoin ja tuovat esille näkymätöntä.

Suurin osa teoksista on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Annantalon taidekeskuksen ja Biotaiteen seuran kanssa.

Kieli: suomi, englanti (sopii monikielisille)
Vapaa pääsy

Kauhua kakaroille
La 31.10. klo 12-15
Kulttuurikeskus Stoa, Itäkeskus
Vapaa pääsy, ilmoittautumiset etukäteen: Stoa.fi

Hirveän suosittu lastentapahtuma järjestetään tänä vuonna pienimuotoisempana, mutta sisällöistä ja yllätyksellisyydestä tinkimättä. Uskallatko heittäytyä tuntemattomaan elämykselliseen seikkailuun? Tapahtumassa lähdetään kulkemaan pienissä ryhmissä ihan pimeälle polulle. Jokaiseen, puolen tunnin välein polulle lähtevään ryhmään mahtuu 15 henkilöä. Ilmoittaudu mukaan: Stoa.fi

Urbaaneja luonto- ja löytöretkiä nuorille

Luontotoimintaa nuorille löytyy osoitteesta nuortenymparistotila.munstadi.fi/loytoretkeilijat

Tulossa esimerkiksi:

Retki Kivikon Metsään: “Kymmenessä minuutissa Kontulasta Lappiin”

Ke 28.10. klo 17-19
13-18-vuotiaille
Maksuton, ilmoittautumiset etukäteen: Harrastushaku.fi

Luontoretki suuntautuu Lapin metsämaisemia mukailevaan Kivikon metsään. Retken aikana tutkitaan ja tarkastellaan luonnon moninaisuutta. Retki on osa Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön uutta Löytöretkeilijät-toimintaa.

Lapsiperheiden maksuttomat Perhehulinat

Kampissa, Käpylässä, Malminkartanossa, Pukinmäessä, Roihuvuoressa, Tapanilassa, Vuosaaressa ja Östersundomissa hulinoidaan koko perheen voimin!

Perhehulinat tarjoaa alle kouluikäisille lapsille ja heidän huoltajilleen tilan, jossa he voivat liikkua yhdessä omatoimisesti ja maksuttomasti. Perhehulinoissa palloillaan, hypitään, juostaan ja sinkoillaan, eli toiminta ei siis ole ohjattua, vaan tavoitteena on jokaisen perheen omannäköinen liikkuminen.

Kurki syyskauden tarkemmat aikataulu- ja paikkatiedot täältä.

Helsinkiliikkuu.fi

Kaupunginmuseon kulttuuriympäristön päällikkö Sari Saresto ja arkeologi John Lagerstedt keskustelivat Kaupunkielämää-ohjelmassa 14.10. helsinkiläisten rakennusten vaalimisesta, kaupungin muutoksesta ja kulttuuriympäristötyöstä.

Helsingin rakennukset ja ympäristöt eri ajoilta ovat kaupunkilaisten yhteinen aarre. Arvokkaita eivät ole ainoastaan empirekeskusta tai jugendtalot, vaan tärkeitä kohteita löytyy myös vaikkapa 1950-luvun lähiöistä ja 1980-luvun kauppakeskuksista. Yksi Helsingin kaupunginmuseon tehtävistä on huolehtia siitä, että eri-ikäisiä rakennuksia, sisätiloja ja aluekokonaisuuksia säilyy myös tuleville sukupolville. Museo onkin rakennussuojeluviranomaisena avainroolissa, kun 60-lukulaista lähiostaria ollaan purkamassa tai vanhaa sairaalaa muokkaamassa uuteen käyttötarkoitukseen. Museon arkeologit pitävät huolta siitä, ettei arvokkaita muistoja menneisyydestä pääse katoamaan, kun Helsingissä tai Keski-Uudenmaan kunnissa rakennetaan tai tehdään kaivantoja arkeologisesti kiinnostavilla alueilla.

Viikon 42 menovinkit:

 Kaupunki täynnä syyslomatekemistä! Löydä ohjelma kootusti osoitteesta: munstadi.fi

Äänekkään mutta tärähtäneen kraut-rockin outolintu Möyhy-Veikot juhlistaa uuden MITÄ MIELTÄ UFOISTA? -albuminsa julkaisua Tiivistämöllä lauantaina 17.10. klo 21. Liput myy Tiketti ja lipun voi halutessaan ostaa myös suorana streamattavaan lähetykseen.

Ympäristöaiheinen Kestävä Itä -tapahtumakiertue saapuu Itä-Helsingin kirjastoihin loka- ja marraskuussa. Ajankohtaista ympäristöteemaa tarkastellaan kiertueella monista näkökulmista. Itä-Helsingille on ominaista upea meriluonto, joten Itämeren tilaa ja sen suojelua käsitellään useassa tapahtumassa. Tarjolla on myös vinkkejä arjen ympäristötekoihin aina mobiililaitteiden kierrätyksestä kestävän vaatekaapin kokoamiseen sekä biojätteiden kompostoimiseen bokashi-menetelmällä. Tervetuloa kuuntelemaan ja oppimaan lisää kestävästä elämäntavasta! Lue lisää: Helmet.fi

 

Kaupunkielämää-ohjelmaan 7. lokakuuta saapui ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön alue- ja osallisuusohjaaja Annina Wallinsalo, joka kertoi muun muassa minkälaista tarjontaa Helsingin nuorisopalvelut järjestävät syyslomalla sekä mitä muuta ajankohtaista nuorisopalveluiden syksy tarjoaa, kuten lokakuussa alkavat RuutiBudjetti-äänestykset. Lisäksi ehditään varmaan sivuamaan sitä, minkälaiseen toimintaan Nuorten ympäristötilassa Laajasalossa voi osallistua ja mitä ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö ylipäänsä tekee.

Syyslomaviikon menovinkit:

Syysloma Helsingissä!

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan koko laaja syyslomaohjelmisto löytyy ma 5.10. alkaen osoitteesta munstadi.fi/syysloma-2020. Täältä löytyy lomatekemistä kaiken ikäisille. Monipuolinen ohjelmisto sisältää mm. liikuntaa ja pelejä, sarjakuva- ja sanataidepajoja, leffaesityksiä sekä Podcast- ja TikTok-työpajoja. Syysloman afterparty 16.10. klo 19–21  striimataan Tiivistämöltä suorana osoitteessa helsinkikanava.fi.

Africa in East Helsinki – Syyslomaviikko Afrikka-teemalla Stoassa ke-la 14.-17.10.

Rumpu- ja afrotanssikursseja perheille, It´s time for Africa -muotinäytöksiä, ruokabasaari, Africa fashion -myyjäiset, geletyöpaja sekä paneelikeskustelu ensimmäisen ja toisen sukupolven monikulttuuristen perheiden eroista. Viikon päätteeksi lauantaina 17.10. klo 19 Sofy Kap tulkitsee Miriam Makeban (Mama Africa) musiikkia. Vapaa pääsy.

Syyslomapaja Helsingin kaupunginmuseossa: Vanhan ajan selfie ma-su 12.-18.10.

Koko perheen työpajoissa tehdään omakuva siluettina. Kuvalle askarrellaan näyttävä kehys 1800-luvun tyyliin. Työpajaan mahtuu 10 henkilöä kerrallaan. Pajoja järjestetään tasatunnein klo 12, klo 13 ja klo 14. Ilmoittautuminen nimilistaan museon infossa. Vapaa pääsy.

Syyslomachillaus – Livestream Tiivistämöltä pe 16.10. klo 19–21 osoitteessa helsinkikanava.fi

Syysloman Afterparty -livestream Tiivistämöltä! Ohjelmassa artistihaastatteluja, musiikkia ja hyvää meininkiä. Vieraina mm. Seksikäs Suklaa, Sakkeking, Madboiali ja MolyBros. Interaktiivinen tapahtuma, jossa yleisö voi esittää artisteille kysymyksiä. TikTok-haasteen kautta voi päästä mukaan yleisöksi paikan päälle. Haasteen heittää ilmoille Sakkeking 5.10.

Kaupunkielämää-ohjelmassa 30. syyskuuta keskusteltiin nuorten ryhmien toimintarahasta Sponssista. Vieraina nuorisopalveluiden kumppanuuspäällikkö Markku Toivonen ja suunnittelija Liisa Remes.

IrisHelsinki tarjoaa eri puolilla Helsinkiä sateenkaarevaa toimintaa 13–29 -vuotiaille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja sateenkaariteemoja pohtiville nuorille. Rennon oleskelun lisäksi tutustut uusiin ihmisiin, saat tietoa ja näkökulmia pohdiskelemiisi sateenkaareviin kysymyksiin sekä voit olla mukana suunnittelemassa mielekästä toimintaa ja osallistua vaikuttamistoimintaan.

Uusi pelipainotteinen nuorisotila Malminkartanossa, jossa elektronista ja liikunnallista pelaamista. Tiloissa tehokkaat konsoli- ja PC-pelikoneet, nopeat nettiyhteydet sekä VR-, tietokone- ja lautapelejä. Talosta löytyy myös biljardi-, pöytäfutis- ja pingispöytiä, liikuntasali, ulkokenttä ja pienryhmätiloja.

HAM Helsingin taidemuseo:

Gustafsson&Haapoja: Museum of Becoming -näyttely on kolmen teoksen kokonaisuus, jossa etsitään uudenlaisia tapoja ajatella ihmistä. Teoksissa pohditaan ihmisen suhdetta omaan yhteisöönsä, ympäristöön ja toisiin lajeihin. Näyttely on esillä 17.1.2021. asti. Liput: 12/10 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, Museokortilla vapaa pääsy.

Sukupuolen sotkijat -näyttely osallistuu viime vuosien keskusteluun sukupuolesta, erilaisista miehen ja naisen rooleista ja niiden rakentumisesta. Näyttely tarjoaa yllättävää perspektiiviä keskusteluun kääntämällä katseet unohdettuun historiaan. Esillä on noin 300 postikorttia sekä studio- ja snapshot-valokuvaa yli sadan vuoden takaa. Näyttely on avoinna 25.10. asti. Vapaa pääsy.

Vuonna 2017 klovniduo Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tekivät ensimmäisen koko perheen esityksensä, josta tuli heti kaikenikäisten katsojien kestosuosikki.
H.C. Andersenin aina ajankohtaiseen klassikkosatuun punotaan menevää musiikkia. Esityksessä pohditaan massojen käyttäytymistä, valehtelemisen ja huijaamisen mekanismeja ja vallan vaikutusta ihmiseen.

Kaupunkielämää keskiviikkoisin klo 13.00. 

Kaupunkielämää-ohjelmassa 23. syyskuuta aiheena oli Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin Free in No State -näyttely Stoan galleriassa. Haastateltavana taiteilija Kalle Hamm.

Tove ja meri -näyttely

Vuotalon galleria, 24.9.–31.10.
Vapaa pääsy

Näyttelyssä on esillä Tove Janssonin veljen, Per Olov Janssonin ottamia Toven saaristolaiselämästä kertovia valokuvia sekä Tuusulan taidemuseon, Päivi Ahdeoja-Määtän, kokoamia seinäkankaita, joissa kerrotaan mm. Tove Janssonin elämästä, taiteesta ja urasta.

Kaupunkielämää-ohjelmassa 16. syyskuuta teemana oli Helsingin kaupunginorkesterin kirjastokiertue sekä kirjaston musiikkipalvelut. Haastattelussa Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Aleksi Malmberg sekä Helsingin kaupunginkirjaston musiikkikirjastonhoitaja Lassi Kokkonen.

Opi musiikista musatreffeillä!

Tule juttelemaan musiikkipedagogi Tuuli Walleniuksen kanssa mistä vain musiikkiin liittyvästä aiheesta ja saamaan vinkkejä musiikin harrastamiseen. Musatreffit on tarjolla 10 kertaa, voit tulla treffeille kerran tai useammin.
Keskiviikkoisin klo 17–19 Pasilan kirjastossa

Tiivistämön DJ-työpajat
Tiivistämöllä on nuorille joka torstai klo 17-20 ilmainen ja ikärajaton DJ Academy -työpaja aloittelijoille sekä edistyneemmille – opi miksausta, scratchausta ja jugglausta. Kaikki tarvittavat laitteet ovat saatavilla, mutta omiakin voi ottaa mukaan. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: https://tiivistamo.fi/dj-workshops-every-thursday/

 

Kaupunkielämää-ohjelmassa 9. syyskuuta pureuduttiin HAM Helsingin taidemuseon Sukupuolen sotkijat -näyttelyyn yhdessä näyttelyn kuratoineen dosentin Harri Kalhan kanssa.

 

Löydä koko Pride-viikon ohjelma kirjastoissa: www.helmet.fi/pride

Kulttuurikeskukset

Stoa 4.9.–18.10.

Näyttely: Kalle Hamm & Dzamil Kamanger: Free in No State

Vapaa pääsy

Kaupunkielämää-ohjelmassa 2. syyskuuta pohdittiin muun muassa sitä miten pyöräilyä ja pyöräliikennettä kehitetään Helsingissä? Mistä maista Suomen tulisi ottaa mallia pyöräilykulttuurin ja -liikenteen edistämisessä? Onko pyöräily Helsingissä turvallista? Miten pyöräliikenne saadaan integroitua tasavertaiseksi kulkumuodoksi liikennejärjestelmän ja kaupunkikehityksen näkökulmasta? Minkälainen rooli pyöräilyllä on helsinkiläisten liikkumisen edistämisessä? Muun muassa näihin ja oikeastaan, mihin vain pyöräilyyn liittyvään osaa vastata Helsingin pyöräliikenteen kehittämisestä vastaava pyöräilykoordinaattori Oskari Kaupinmäki.

Ulkoliikuntaa lyhytkursseina

Syksyn uutuus: ulkona järjestettävät ohjatut ulkoliikuntakurssit senioreille ja työikäisille raikkaassa ulkoilmassa turvavälein, sopivan mittaisina ja hintaisina lyhytkursseina. Valikoimassa mm. ulkokuntosalitreeniä, ulkojumppaa, porrastreeniä ja sauvakävelyä.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Yli 150 ulkokuntosalia ympäri kaupunkia

Ulkokuntosalien määrään ja laatuun on viime vuosina panostettu. Osassa ulkokuntosaleja on parhaillaan käynnissä kokeilu, jossa datan keräämisen avulla seurataan ulkokuntosalien käyttöä ja suosittuutta. Tulevaisuudessa datan perusteella kaupunkilainen voi valita, tuleeko kuntoilemaan muiden kanssa vai hiljaisempana hetkenä. Ulkokuntosaleja löytyy ulkoilureittien varsilta ja liikunta-alueiden vierestä, löydä kartalta lähin pisteesi.

Uusia harrastuksia nuorelle Harrastuspassi-mobiilisovelluksen avulla

Harrastuspassi on 7.–9.-luokkalaisille suunnattu uusi mobiilisovellus, jonka tavoitteena on lisätä nuorten mahdollisuuksia kokeilla erilaisia harrastuksia ja löytää sopiva harrastus. Harrastuspassista löytyy tekemistä kulttuurista liikuntaan eri puolilla Helsinkiä. Mukana ovat Helsingin kaupungin nuorille tarjoamat harrastukset ja vapaa-ajan toiminta sekä järjestöjen, yhdistysten ja yritysten tuottamaa harrastustarjontaa. Sovelluksesta löytyy myös etuja, kuten maksuttomia harrastuskokeiluja. Tutustu Harrastuspassiin: harrastuspassi.fi

Keskiviikkona 26.8. Kaupunkielämää-ohjelmaosiossa teemana oli taiteen ja kulttuurin tulevaisuus Helsingissä 2030. Vieraana kulttuurijohtaja Mari Männistö.

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely
Annantalo, 20.8.–31.1.2021
Vapaa pääsy

Minkälaista taidetta syntyy merilevästä, keinoälystä avaruudessa, lintujen äänistä, meriveden happamuustasosta, radioaktiivisuudesta tai mutatoituneista sammakoista? Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalossa avautuu kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Annantalon taidekeskuksen ja Biotaiteen seuran kanssa. Katso lisää täältä!

Ohjelmassa musiikkia, sirkusta ja aisteja kutkuttelevia työpajoja. Katso lisää täältä!

Hertsin nuorisotila
Herttoniemi, Linnanrakentajankatu 2

Herttoniemeen keväällä avattu lähipalvelukeskus Hertsi kätkee sisäänsä tuliterän nuorisotilan, jonka erikoisuuksia ovat mm. varattava äänistudio, leffa- ja peli-iltoihin soveltuva viihdehuone sekä erityisesti teatteri- ja tanssitoimintaan varattu sali. Syyskuun ensimmäisellä viikolla starttaavat teatteriryhmät 10-29-vuotiaille, joihin ilmoittautuminen on käynnissä osoitteessa harrastushaku.fi.

Nuorten ympäristötila
Laajasalo, Yliskylän puistokatu 4 (Kauppakeskus Saaren 1 krs.)

Tilassa järjestetään mm. vegekokkailua ja lemmikkikahviloita. Lisäksi ympäristötila tukee nuorten omaehtoista toiminta ja kansalaisaktivismia tarjoamalla mm. tiloja toimintaan sekä apua toiminnan suunnitteluun tai käytännön kysymysten ratkomiseen.
ymparistotila.munstadi.fi

Tiivistämö

Suvilahden Tiivistämön syyskausi starttailee elokuun loppupuolella.Tulevista ikärajattomista keikkatapahtumista.

Keskiviikkona 5.8. Kaupunkielämää-ohjelmaosiossa vierailivat Vallilan kirjaston johtaja Harri Sahavirta sekä kirjastonhoitaja Leila Sonkkanen.

Heinäkuun viimeisenä viikkona Kaupunkielämää-ohjelmassa vieraili Helsingin kaupunginmuseon ja ympäristöjärjestö Dodo ry:n yhteistyössä tuottamaa Kaupunkiruokaa-näyttelyä tekemässä ollut Päivi Raivio Dodosta.

Heinäkuun neljäntenä viikkona Kaupunkielämää-ohjelmassa vieraili erikoiskirjastovirkailija ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta.

Helsinki liikkuu myös digitaalisesti!
Pianolla säestettyä jumppaa, joogaa, lasten liikuntaseikkailuja, venyttelyä, meditaatiota, voimaharjoituksia ja vaikka mitä muuta vain parin klikkauksen päässä Helsinki-kanavalla!

Ahti kokoaa merellisen Helsingin yhteen paikkaan
Upea merellinen Helsinki löytyy myös kännykästä. Ahti kokoaa Helsingin ja sen lähiseudun merellisen ympäristön, palvelut, vesireittiliikenteen, vinkit ja tärpit täältä. Stig ombord!

Vapauta luovuutesi ja tee taidetta HAMin opastuksella
HAM Helsingin taidemuseon Taidehetki-videoilla tehdään taidetta yhdessä. Alle 10 minuutin videoilla esitellään pieniä taideharjoituksia, joissa hyödynnetään erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Ennakko-osaamista ei tarvita ja Taidehetkien harjoitukset soveltuvat kaikille! Inspiroi luomuksellasi myös kaveria, serkkua ja vastaantulijaa jakamalla kuva taideteoksestasi somessa hashtageilla #HAMhelsinki #HAMtaidepaja
www.hamhelsinki.fi/hamin-taidehetket/

Virtuaalinen Annantalo
Välillä on vaikeaa keksiä tekemistä perheen pienimpien ja vähän isompienkin kanssa. Virtuaalinen Annantalo mahdollistaa pääsyn taiteen ihanaan maailmaan ja antaa kaikille ideoita taiteen tekemiseen yhdessä.
www.annantalo.fi/fi/virtuaalinenannantalo

 Häslinki City Börger – nuorten tekemä makasiiniohjelma Helsinki-kanavalla

Häslinki City Börger on uusi nuorten tekemä makasiiniohjelma nuorille. Ohjelma käsittelee raikkaalla tavalla Helsinkiä, uutta musiikkia ja muuta kulttuuria ja ilmiöitä. Ohjelman toimittajat ovat 17-vuotiaat lukiolaiset Helka, Oliver, Minni ja Vera. He tekevät tutkimusretkiä Helsingin vähemmän tunnettuihin paikkoihin ja tuttuihinkin kohteisiin omalla otteellaan. Joka ohjelmassa nähdään myös nuorten artistien musiikkivideoita ja esityksiä.

Uusi jakso tulee joka perjantai klo 15 Helsinki-kanavalla: www.helsinkikanava.fi
Häslinki City Börger YouTubessa

Heinäkuun kolmantena viikkona Kaupunkielämää-ohjelmassa aiheena on merellinen Helsinki, jonka tiimoilta vieraana Helsingin merellisen strategian projektipäällikkö Minttu Perttula.

Heinäkuun toisen viikon teemana oli kulttuuria ulkona! Njassan seurassa vieraili Stoa Goes Wildin hovipuutarhuri Antti Annanpalo.

1. heinäkuuta lähetyksessä vieraili HAM Helsingin taidemuseon uuden Gustafsson&Haapoja: Museum of Becoming -näyttelyn toinen taiteilijoista kirjailija-dramaturgi Laura Gustafsson.

Helsingin kokoinen taidenäyttely avoinna 24/7 | HAM Helsingin taidemuseo

Milloin viimeksi kävit katsomassa taidekokoelmaasi? 3500 taideteosta ympäri Helsinkiä, 500 nähtävissä yötä päivää. HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. Suuri osa kokoelmasta on kaupunkilaisten vapaasti ihasteltavana puistoissa, toreilla sekä katujen varsilla – aivan omilla kotikulmillasi. Julkista taidetta voit ihailla paitsi paikan päällä, mutta pääset tutustumaan siihen myös HAMin verkkosivuilla. HAM on koonnut kaikille avoimeen veistospankkiin kaikkiaan 480:n Helsingissä sijaitsevan veistoksen tiedot ja sijainnit kartalla.

Tutustu julkiseen taiteeseen tästä!

Ratikkamuseo

Yli sadan vuoden ajan raitiovaunut ovat kolistelleet pitkin Helsingin katuja. Hyppää kyytiin ja matkusta suoraan kaupungin menneisyyteen! Ratikkamuseossa voit istahtaa vanhaan ratikkaan ja siirtyä hetkessä menneisyyden Helsinkiin. Mielikuvitus pääsee valloilleen kuskin paikalla istuessa, filminpätkiä katsellessa ja vanhoja matkalippuja tutkiessa. Voit myös harjoitella lipun leimaamista vanhan ajan malliin. Avoinna joka päivä!

Tutustu Ratikkamuseoon tästä!

Ratikkamuseo Töölönkatu 51 A ma–su 11–17 www.ratikkamuseo.fi/ Aina vapaa pääsy

 

4.3. lähetyksessä vieraana oli Helsingin Kaupungin liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen, kuuntele alta! Maaliskuun alussa käsiteltiin pienten lasten liikkumista.
Tiesitkö, että n. 80% pienistä lapsista liikkuu liian vähän? Aikuisväestön liikkumattomuudesta on puhuttu viime vuosina paljon, mutta alle kouluikäisten lasten vähäinen liikkuminen ja passiivisuus ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

 

11.3. lähetyksessä Kaupunkielämää-ohjelmaosiossa aiheena on kaiken maailman kulttuuri. Njassan vieraaksi Helsingin kulttuurikeskuksista keskustelemaan saapui Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Mari Männistö.