19.3.2018

Kokki Marcus Samuelssonin rakkaus ruokaan syntyi lapsuudessa

Ruokatunnin Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi haastattelivat viime marraskuussa huippukokki Marcus Samuelssonia, jonka tarina hakee vertaistaan.

Etiopiassa syntynyt ja Ruotsissa kasvanut Samuelsson on yksi Pohjoismaiden kuuluisimmista kokeista. Palkittu ruokakirjailija on ehtinyt myös esiintyä TV:ssä. Hän on toiminut muun muassa Top Chef -tuomarina ja voitti ammattilaisten Top Chef Masters -kilpailun 2010.

Samuelsson oli 3-vuotias, kun hänen äitinsä menehtyi tuberkuloosiin. Hän joutui siskonsa kanssa eroon perheestään Etiopian sisällissodan vuoksi. Heidät adoptoitiin Göteborgiin, jossa Samuelssonin ruotsalainen isoäiti sytytti hänessä palon ruoanlaittoon.

Isoäiti opetti Samuelssonille vihannesten säilömistä ja piparien leivontaa. Samuelsson kävi myös pyydystämässä rapuja ja kalastamassa isänsä kanssa nuorena. Itse ongitut kalat säilöttiin ja savustettiin.

Opiskeltuaan Euroopassa ja Aasiassa hän lähti harjoitteluun Aquavit-ravintolaan New Yorkiin. Samuelssonin ollessa keittiömestarina ravintola ansaitsi kaksi Michelin-tähteä. Samuelsson oli menestyksensä huipulla, kun WTC-iskut tapahtuivat. Terroriteko pysäytti Samuelssonin:

”You have a moment to think about larger questions: What am I doing here? And especially coming from Scandinavia, where I’m not a refugee to America, I’m an immigrant, so you start to question – is this worth it? And what do I add to the city if I wanna stay here?”

Vuonna 2002 Samuelsson muutti Harlemiin ja opiskeli aluetta sekä sen ruokakulttuuria. Syksyllä 2010 hän avasi Red Rooster -ravintolan Harlemin sydämeen.

Marcus Samuelssonia ja ravintolamaailman henkilöbrändejä koskevan Ruokatunnin podcastin voi kuunnella tästä.