24.11.2017

Suuri skandinaavinen dekkarikerho

Suuri hesalainen kirjakerho tarjoaa ystävilleen kolmen pohjoismaisen rikoskirjallisuuden tähden haastattelut.

Arne Dahl on monelle tuttu tv-sarjaksi muokatusta, rikospoliisin erikoistutkijoiden A-ryhmästä kertovasta romaanisarjastaan. Uusimmassa suomennetussa Rajamaat-romaanissa Dahl keskittyy yhden, aika klassisen rikospoliisimiehen työn kuvaamiseen – kunnes yllätyskäänne kääntää tutkinnan päälaelleen ja saa lukijankin epäilemään, mistä rikoksissa on kyse ja ketä epäillä. Haastattelussa Dahl kertoo lisää kirjallisesta lähestymiskulmastaan rikosfiktion perinteeseen ja siitä, miten genren rajoja voi ja pitää venytellä.

 

Tanskalaisen Lone Theilsin suosittujen rikosromaanien keskiössä on vahva ja itsenäinen nainen. Toimittaja Nora Sandin elämä kulkee Iso-Britannian ja Tanskan väliä, molempien yhteiskuntaa ja ihmisiä tarkkaillen. Haastattelussa Theils kertoo, mitä yhdistää ja mikä erottaa kirjailijaa ja hänen päähenkilöään. Sotakirjeenvaihtajanakin toiminut kirjailija on pohtinut paljon pahuuden olemusta – onko meissä kaikissa mahdollisuus äärimmäisen pahan tekemiseen?

 

Ruotsalainen Jens Lapidus tunnetaan nopearytmisistä rikostrillereistä. Uuteen Top dog -romaaniin päättyvä trilogia tuo nuorten rikollismiesten rinnalle lakinaisen ja keskiluokkaisen opiskelijan, joka lähinnä haluaisi bailata. Podcastilla Lapidus kertoo, miten oma työkokemus puolustusasianajajana vaikuttaa tapaan, jolla romaaneissa suhtaudutaan mahdollisiin syyllisiin. Lisäksi kuullaan, miten häntä kiinnostaa ruohonjuuritason pikkurikosten linkittyminen maan ja maailman mahtavien kulissientakaiseen talousrikkollisuuteen, ja siitä, millaista oli luoda uudenlainen parikymppinen hahmo tyypillisen lapidusmaisen henkilögallerian sekaan. Follow the money!

 

Haastattelut on äänitetty Helsingin kirjamessuilla.