3.10.2017

Muuttoliike-podcast pohtii, kenen ehdoilla kaupunkia tulisi rakentaa

Vuoteen 2050 mennessä maailman kaupunkeihin muuttaa jopa 3 miljardia ihmistä lisää. Mitä se tarkoittaa ja mikä muuttuu?

Muuttoliike on Radio Helsingin ja Firan uusi podcast-sarja, joka pureutuu kaupunkielämän uudistumiseen. Meri-Tuuli Väntsin luotsaamat keskustelut etsivät aihealueeseen raikkaita näkökulmia. Fira on uuden ajan rakennusliike, joka pyrkii tekemään rakentamisesta läpinäkyvää ja luotettavaa.

”Jos ajatellaan, että maailmaan tarvitaan vuosittain uutta kaupunkia noin 100 miljoonalle ihmiselle, on hyvä miettiä miten ja miksi sitä rakennetaan. Tähän tarvitaan näkemyksiä sekä kaupunkilaisilta että eri alojen asiantuntijoilta. Mielestämme vuoropuhelu on ainoa tapa oppia ja rakentaa tulevaisuutta yhdessä. Siitä myös podcastissa on kyse”, sanoo Firan viestintä- ja markkinointipäällikkö Essi Huotari.

Kaupungistumisen myötä rakentamisen volyymi kasvaa ja alalle tulee uusia ratkaisuja ja toimijoita. Esimerkiksi kaupunkiympäristön digitalisaatio on jo selvästi nähtävissä. Huotarin mukaan nyt on hyvä hetki pohtia, miten digitalisaatiota hyödynnetään siten, että kaupunkilaisten mahdollisuudet vaikuttaa ympäristöönsä kasvavat.

”Emme halua olettaa asioita ihmisten puolesta, vaan perustaa koko prosessin kommunikaatiolle. Tästä on hyviä kokemuksia esimerkiksi toimistojen remonteista, joissa lähtökohtana on ollut se, miten uudet tilat työntekijöiden mielestä parhaiten palvelisivat nykyajan työelämän vaatimuksia.”

Miksi Fira aloitti yhteistyön juuri Radio Helsingin kanssa?

”Radio Helsinki on profiloitunut kaupunkikulttuurin asiantuntijana ja kaupunkilaisten äänenä. Uskomme, että Radio Helsinki on alusta, joka madaltaa ihmisten kynnystä osallistua keskusteluun. Juuri vuoropuheluun avaamisesta tässä on lopulta kyse”, Huotari sanoo.

Millaisiksi kaupunkien kimppakämpät kehittyvät? Miten tulevaisuuden Helsinkiä muotoillaan? Kuuntele jo ilmestyneet Muuttoliike-podcastit täältä.