23.6.2017

Radio Helsingin vinkit juhannuspöytään

Radio Helsingin juhannusviikkoon on mahtunut monta juhannusspesiaalia, ja nyt on ennenaikaisen sadonkorjuun aika. Erikoisohjelmista kootut juhannusvinkit löydät alta.

Juomat:

Juhannuksen oletettu juomasuosikki on olut. Löytyipä takakontistasi bulkkia tai artesaaniolutta, yksi on varmaa: kylmää sen olla pitää. Olutpullon voi viilentää nopeasti tuulisella säällä, kun sen ripustaa märkään villasukkaan tuuliselle paikalle. Kylmä olut taas pysyy pidempään viileänä, kun sen kietoo märkään sanomalehtipaperiin. Jos juomia on paljon, ne kannattaa upottaa jäävesiämpäriin ja lisätä ripaus suolaa, jolloin oluet jäähtyvät nopeammin. Suola laskee veden jäätymispistettä ja tekee siitä kylmempää. Jos jäähdytät oluita järvessä muista, että useimmissa oluissa on paperietiketti. Irrota siis etiketit pulloista ennen upottamista ja nauti hyvällä omatunnolla. Kippis!

Ruoat

Grillaus on kesän keskeisin ruoanvalmistustapa. Radio Helsingissä pureuduttiin grillaamiseen Ruokatunnin ja Herkuttelijoiden spin-offin voimin. Grillaamisesta ei kannata tehdä liian monimutkaista, joten keskity olennaiseen: opettele muutama hyvä kastike tai marinadi, ja mausta juhannusruokasi kotona ennen mökille lähtöä, mieluiten jo edellisenä päivänä vähentääksesi säätöä juhlapaikalla. Odota, että grilli on tarpeeksi kuuma ruoan valmistamiseen ja grillaa kansi kiinni, jotta saat ruokiisi grillin tuottamia savun aromeja. Valitse menuusi lihoja, joiden kypsymisaika ei ole pilkuntarkka, niin voit kokata rennolla otteella. Perehtykää myös asianmukaisesti vegegrillaukseen, sillä erilaisilla kasviksilla on eriäviä kypsymisaikoja! Hiiligrilli sopii kasvisten kypsentämiseen parhaiten.

Mikäli asut maalla, kannattaa koko Suomen rynnätessä mökeille ottaa juhannukseen uusi kulma ja suunnata maalta kaupunkiin. Stadin kadut ovat juhannuksena tyhjyydessään meditatiivisia ja kuppiloihin voi astella ilman jonottelua.

Hauskaa juhannusta! Olet ystävien seurassa.

Kuva: Helsingin Kaupunginmuseo, Eino Heinonen (1950)