8.5.2017

Turhaa tietoa äänimaisemista ja äänten merkityksistä

Populaarimusiikin professori Heikki Uimonen ei tutki uusimpia levylistoja vaan tallentaa suomalaisia äänimaisemia.

Uimosen ja hänen kollegoidensa luomassa ääniarkistossa on mahdollista kuunnella maidon lypsämistä sinkkiämpäriin, Zetor-traktorin pörinää ja hirvenmetsästäjien torvilla annettuja äänimerkkejä syksyisessä metsässä. Toiminta ei tuota rahaa eikä kuuluisuutta, vaan ilmeisesti jotain paljon tärkeämpää. Mitä nimenomaan, siitä keskustellaan Turhan tiedon yhdennessätoista radio-podcastissa, jossa aiheena ovat syntymättömän lapsen kuuloaistimukset, musiikin ja algebran suhde sekä mölyn väitetty haitallisuus. Kuulemme ohjelmassa myös muun muassa kivien heittelemistä jäälle ja satunnaisen olutlavojen siirtelyyn tarkoitetun kärryn tanakkaa jytinää.

Turhan tiedon podcastin tarjoaa Koneen Säätiö, ja sen toimittavat Taina Riikonen ja Janne Saarikivi.