3.3.2017

För första gången i världshistorien sänder Radio Helsinki på svenska – På lördag startar magasinprogrammet Här Börjar Livet, i samarbete med HBL

Här Börjar Livet är ett underhållande magasinprogram på svenska som direktsänds lördag eftermiddagar kl.16-18 i Radio Helsinki. Som programledare fungerar Eva Kela och Kasper Strömman.

”Programmet plockar upp innehåll ur HBL och bjuder också in HBL-profiler som gäster. Den stora gemensamma nämnaren är ändå vikten av ett tvåspråkigt samhälle, och det är där vi tror att Kela och Strömman kommer att fungera som utmärkta ambassadörer för det svenska. Meningen är att lyfta fram nyttan och nöjet att kunna ta till sig innehåll på svenska och som en gemensam kontaktyta finns förstås också den urbana staden, som både Radio Helsinki och HBL värnar om”, säger HBL:s chefredaktör Susanna Ilmoni.

”Samarbetet med Radio Helsinki är för HBL ett sätt att testa nya kanaler och nya sätt att nå ut till målgrupper vi inte effektivt når nu; tvåspråkiga och yngre, som också starkt ingår i Radio Helsinkis lyssnarprofil. Vi vill modigt våga testa nya modeller och innehåll för att stärka vårt varumärke och ge det relevans för framtiden”, säger Christoffer Lundén, Marknadsföringschef på KSF Media och HBL.

”Vi har redan nu fått massor med respons och jag har inte hört ”tvångssvenska” nämnas en gång. Jag slår vad om att stan är full med finskspråkiga som jag – sådana som vill upprätthålla skolkunskaperna men som helt enkelt inte hittar det svenska med låg tröskel”, säger Radio Helsinkis innehållschef Maria Veitola.

Att kanalen vill göra program just på svenska handlar dels om att lyssnarna har bett om det, och dels om att Veitola tycker att det passar kanalens profil:

”För min del kunde vi gärna ha program också på ryska, somaliska, arabiska och estniska. Radio Helsinki har en sällsynt bred målgrupp som förenas av sin urbana livsstil och en viss nyfikenhet och öppenhet snarare än den klassiska målgruppsinteldningen enligt ålder och kön. Så det passar bra att öppna upp språkaspekten också – vi är här för alla stadsbor”, säger Veitola.

Här Börjar Livet har alltså inte som ambition att svenskfrälsa de finskspråkiga eller agera språkpolis bland finlandssvenskarna. Ordet och ämnesvalet är fritt och både slang, högsvenska och finlandismer blandas, precis som i den levande helsingforssvenskan på gatan.

Snacks, filmer och gäster

Här Börjar Livet leds av journalisten och programledaren Eva Kela och bloggaren och grafikern Kasper Strömman (i tid och otid även känd som ”Årets grafiker 2013”). De har yviga visioner om vad de hädanefter oförglömliga lördagseftermiddagarna kommer att bjuda på i Helsingfors-etern. Duon kommer bland annat att recensera filmer de aldrig sett, ge betyg åt snacks och diskutera brännheta samhällsfrågor. Lyssnare som har en fråga på hjärtat kan vända sig till den allvetande studion och dess ”Fråga Kasper”-låda där Kasper Strömman svarar på vad som helst. Därtill blir det varje vecka snack med en ny gäst i studion. Programmets innehåll styrs inte av HBL, men programledarna kommer att lyfta upp intressanta ämnen ur tidningen och diskutera dem under sändningen.

Här Börjar Livet börjar sändas den 4 mars, varje lördag klockan 16–18. Första säsongen är inprickad fram till slutet av Maj 2017, med en möjlig fortsättning. Du kan lyssna på programmet på radiohelsinki.fi eller på frekvensen 98,5 MHz (94,4 MHz i norra Helsingfors). Material från programmet strömmas och läggs upp också på HBL.fi.